Skip to content

COCONUT-, CASTER-, OR OLIVE OIL? Melyik a leghatásosabb?|HU/EN

Scroll down for the English version.

Nincs olyan női portál, amely ne írna legalább egyszer vagy a kókuszolaj, vagy a ricinusolaj, vagy az olívaolaj csodálatos és természetfölötti hatásairól, de úgy rémlett, hogy még sehol nem olvastam olyan bejegyzést, ahol össze is hasonlították volna őket. (Biztos van ilyen, de én nem tudok róla.) Ami persze tökre nem baj, viszont ahogy én mindet szépen kipróbáltam az évek során, miután anno gondosan utánuk olvastam, utólag hiányoltam, hogy nem írta le senki hogy melyik jobb, melyik éri meg leginkább, és hogyan érdemes őket használni.

Előre szólok, az alábbi információk mind pusztán az én megfigyeléseim saját magamon, ezeknek az olajoknak még számtalan pozitív (illetve akár negatív) hatásai lehetnek, ezeket mindenkinek ki kell tapasztalnia saját magán.

Mindegyiket hetente használtam, és mindet minimum 4 órán át hagytam a hajamon. A fejemre sapkát tettem, majd egy hajszárítóval meleg levegőt fújtam rá, hogy így jobban kifejtsék a hatásukat.
(És igen, minden kétséget kizáróan fabolous látványt nyújtottam.)

Tehát akkor:

KÓKUSZOLAJ.

Mire lehet használni?
Szépségápolásban: ápolja a hajkoronát, csökkenti a szem körüli ráncokat és táskákat, hidratálja az ajkakat (és igazából minden mást is), sminklemosóként is használható, pattanásokra és egyéb sérülésekre is kenhető, többek között ekcémára is jó (ezt azért emelem ki, mert nekem ekcémás a kezem, kipróbáltam rá és tényleg lényegesen szebb lett tőle).
Főzésnél: napraforgó olaj helyett tökéletes, nem tartalmaz sejtkárosító szabadgyököket, immunerősítő hatása van és nem hizlal.
Észrevételeim szerint ez a legkevésbé jó a három közül. (Egyáltalán nem azt mondom, hogy rossz, sőt, nagyon is hasznos, pusztán a másik kettővel összehasonlítva ez a legkevésbé jó.) Nem azért, tényleg szebb lesz tőle a haj, de korántsem annyira, mint amennyire a másik kettő használatával.
Mivel elvileg arcra is lehet kenni, én kipróbáltam néha a pöttyeimen… hát, azt mondanám hogy szebben és valamelyest gyorsabban gyógyultak, de eget rengető csodát ne várj.
Viszont, ami határozottan pozitív, hogy ha nem csak kívül, de belül is egészségesebb akarsz lenni, akkor használhatod nyugodtan főzéshez, nagyon jó.
1 liter belőle olyan 1000-1300 forint között ingadozik (Drágábban is láttam, de miért költenél többet?), ami elég szuper ha azt nézzük, hogy elég sokáig kitart.
Személy szerint egyszerű élelmiszerboltokban nem láttam még, de bioüzletekben tutira megtalálható.

RICINUS OLAJ.
Mire lehet használni?
Szépségápolásban: tökéletes hajápoló, a hajad erősebb, fényesebb és puhább lesz tőle. Mindemellett a növekedésben is segíti, ahogyan a szempilláidat és a szemöldöködet is. Jó a szem alatti karikákra, a ráncokra és egyéb bőrön észlelhető elváltozásokra. Erősíti a körmöt.
Ezen kívül: hashajtó (Csak hogy senki ne gondolja azt, hogy belülről is ápol, mert elég kellemetlen szituációban találhatja magát.)
 Igazából már most elmondom, hogy ez adja a legtöbb pozitív változást nem csak a hajadnak, de a szempilláidnak, szemöldöködnek egyaránt. Noha állítólag a bőrödnek is jót tesz, én személy szerint nem kentem az arcomra, egyrészt, mert azt olvastam, hogy ha a szemöldöködet és a szempilládat erősíti, akkor akár khm bajszod is nőhet tőle, másrészt volt, aki azt mondta neki kifejezetten pattanásos lett tőle a bőre. Viszont véleményem szerint ez mind bőrtípus függő, én mindenesetre nem próbáltam.
Oké, azért itt kitérnék valamire… nemrég volt egy elég durva allergiás reakcióm a szemem alatt, aminek következtében azon a területen iszonyatosan száraz, ráncos és paradicsom vörös lett a bőröm. Az égvilágon semmi sem használt, aztán rákentem egy kis körömvirág krémmel vegyített ricinus olajat és… az se jött be. Szóval nem tudom, hogy milyen bőrelváltozásokra lehet jó, de ha valami durvább gubanc van, akkor inkább menj orvoshoz.
A hajammal viszont tényleg csodákat művelt (Ah, utálom ezt a kifejezést használni, de ez az igazság). Mivel évekig szinte minden nap vasaltam a hajam, ráadásul a legmagasabb hőfokon, ezért sejthetitek hogy nézhetett ki, ráadásul hullott is rendesen, úgyhogy gondoltam kipróbálom. Már az első használat után fényévekkel puhább, hidratáltabb és fényesebb lett, és ez még csak fokozódott. Rengeteg babahajam lett, és rekordidő alatt nagyon szépen rendbe hozta azt, amit én éveken keresztül hűen elcsesztem.
Előfordult, hogy benne is aludtam, de igazából tök mindegy, hogy négy órán át hagyod fent, vagy benne töltöd az éjszakát, nem lesz kevésbé hatásos a kúra.
Sokkal jobban teljesít, mint bármelyik több ezer forintos „professzionális” hajpakolás, ráadásul csak 200 forint a legkisebb üveg, ami bőven elég a hajadra, és a szempilláidra is, ha azokat is erősíteni szeretnéd. Azonban ha nagyobb üvegcsét szeretnél belőle, az se sokkal drágább, kb 500 forint egy deciliter, és sokáig elég.
Ami pedig a szempillanövesztést illeti – fogj egy régi, már nem használatos szempillaspirált, jól tisztítsd meg és azzal vidd fel az olajat. Persze, ha épp nem találsz régi spirált, egy fültisztító pálcika is tökéletesen megteszi.
VISZONT. És ez egy baromi nagy „viszont”. Borzalmas állaga van. De tényleg. Katasztrófa az egész. Oké, felrakod a hajadra, és elvileg ennyi, na de ez egyrészt össze-vissza folyik, másrészt bárhova megy, az életben nem mosod le. Hiába teszel a fejedre három sapkát (Been there, done that. Ne is kérdezd.), mindenen átüt. Ráadásul, ha aludni akarsz benne (sapkával ÉS törülközővel akár), azon is átüt.
Szóval nem tudom, mások hogy vannak vele, de ha csak ezt akarod használni, akkor nagyon erős idegrendszer kell hozzá, mert részemről egy idő után már nagyon elegem lett belőle.
Arról meg már nem is beszélek, hogy ipari mennyiségű sampont kell elhasználni ahhoz, hogy levakard a fejedről. (Szóval 2-3 mosás biztosan szükségeltetik.) Aztán, még ha le is mosod, utána kicsit zsírosabbnak fog tűnni még a hajad a következő mosásig és az illata sem lesz még az igazi. (Bár azzal igazából nincs nagy probléma, tényleg nem vészes.)
Ezeken kívül pedig, hacsak a családnak nincs krónikus szorulása, másra nem nagyon tudod használni, mert csak hashajtóként használatos. (De kit érdekel, ha ilyen olcsó?)
Beszerezni is roppant egyszerű, bármelyik gyógyszertárban megtalálható, nem kell hozzá semmi extra.
OLÍVAOLAJ.
Na. Szóval. Az olívaolaj jobb a hajra mint a kókuszolaj, az biztos. Élelmiszerboltokban lehet kapni, szóval kézenfekvő. Főzéshez is tökéletes és egészséges is. 1500 forint 1 liter, és ez bizony teljes mértékben megéri, mert azért nem kell annyit használni belőle.
Viszont közel sem olyan jó, mint a ricinusolaj, így hát, amire ki szeretnék ezzel az egésszel lyukadni – az én tanácsom az, hogy ruházz be mindkettőre (Ha már kipengettél ezerötöt olívaolajra, az a pár száz forint nem számít).
Tegyél mindkettőből egy tálkába, az olívaolajból csak annyit, hogy a ricinus ne legyen olyan sűrű, keverd össze őket, és a többit már tudod. Miután rátettél egy sapkát a fejedre, nem árt, ha hajszárítóval felmelegíted, mert így jobban kifejti a hatását a ricinus.
Tehát, ha hígítod a ricinust olívaolajjal, úgy már sokkal könnyebb lesz dolgozni vele (Bár így se ajánlom hogy benne aludjatok, de ez csak kényelmetlenség kérdése.), az olaj így nem fog lefolyni a fejedről mindenre, könnyebb lesz kimosni és sokat spórolhatsz hosszútávon miközben hatékonyabban ápolod a hajad.
Ha megfogadod az előbbi tanácsokat, legalább olyan gyönyörű hajad lesz mint ennek itt alul, és még a főzést is meg tudod oldani egészségesebben.

Aki nézi az Odaátot, az tudja.


… and the English version.

There’s no blog out there that doesn’t write about the wonderful and supernatural effects of either coconut– or caster– or olive oil but I haven’t read an article so far on actually comparing them. (I’m sure there is, but I haven’t found it yet.) It’s alright, however, as I’ve tried all of them during the years after getting as much information on them as possible, subsequently I realised how helpful and time-saving an overall review would be on which one is the best solution considering every option.

Let me tell you first, these informations are observations on myself, these oils might have any other positive (or even negative) effects on others that everybody needs to experience on themselves. (Just sayin’.)

I used them in every week, leaving them on my hair for four hours at least. I put a hat or a towel on my head then blew warm air by my blowdrier (I don’t know why it was needed to mention that, whatever.) so the oils can work more efficiently.
(And yes, I looked fabolous.)

So, let’s get started:

COCONUT OIL.

What is it used for?
Beauty care: nourishes your hair, reduces wrinkles and bags around the eyes, hydrates the lips (As a matter of fact. everything else.), can be used as a makeup remover, can be put on spots or scars, among others it moderates eczema (I’m just saying it because personally I have eczema all over my hands and it really calmed the redness.)
In the kitchen: perfect choice instead of a regular oil, it doesn’t contain cell injuring free radicals, it strenghtens the immune system and it’s not fattening.
Due to my observations this one is the least good among the others. (Hey, it’s not bad at all, but if I had to choose one from the trio, it would be the last.) It really makes your hair appear healthier but not as much as by using the other two.
In theory, you can apply it to your skin so I did – well, okay, my spots healed better and faster but don’t expect a miracle.
However, it’s definitely positive that if you want to become healthier outside and inside as well, you can use it for cooking which is really great.

CASTER OIL.

What is it used for?
Beauty care: it’s the ultimate hair care product, it makes it stronger, shinier and soother. Your hair, lashes and brows grow faster from it. It reduces undereye circles, wrinkles and any other skin related problems. Also, it strenghtens your nails.
Besides: laxative (Just so you wouldn’t think it nourishes you inside. You might find yourself in a really awkward situations.)
To tell you the truth, this is the one that gives the most positive changes not only to your hair but your lashes and brows as well. Even though supposedly it has a great effect on your skin too, I haven’t applied it on mine since I’ve read that it might grow you some khm facial hairs. Plus, for some people, it even made their skin more spotted. I’m pretty sure it depends on your skin type, but I haven’t tried it.
Okay… let me tell you something – about a month ago I had a really tough kind of rash around my eyes. It was sore, red, wrinkled. Nothing on earth worked so I covered it with a mixture of marigold creme and caster oil and… it didn’t work neither.
So. I have no idea what skin related problems it is useful for, but I suggest you to rather visit a doctor in case you have a more serious problem.

It did wonders to my hair, though. (Ah, I hate this expression but hey, it’s the truth.) I’ve been straightening my hair everyday for years now, so I guess you can pretty much imagine what it looked like before starting to use caster oil. It was also falling at some point so I thought I’d give it a try. Even after the first use my hair became a lot more softer, shinier and stronger and it just kept on getting better. I began to have a bunch of little babyhairs and the oil repaired everything I’ve been ruined over the years in the shortest amount of time. 
It occured sometimes that I slept in it but as far as I’m concerned it really doesn’t matter if you leave it on your hair only for four hours or for a whole night.
It performs way more better than any other “professional” hair care products and it is so much more cheaper as well. The tiniest bottle is enough for your hair and your lashes too, but the bigger bottle doesn’t cost much more neither.

HOWEVER. And it’s a huge “however”. It has a horrifying consistency. Seriously. It’s a catastrophy every single time. Okay, you put it on, and that should be it but it just goes everywhere and it’s a lifetime to wash it off. No matter if you put three hats on (Been there, done that. Don’t even ask.) it still strikes through.
So I don’t know how others feel about it, but if you want to use it itself, you need a very strong state of mind because after a while you just freak out of it.
After all this I guess there’s no need to talk about what a massive amount of shampoo you need to scrub this crap out of your hair. (Two or three washes at least required. Trust me.) After getting rid of it, your hair appears a little greasier than an average freshly washed hair but it’s not that bad at all. Oh, and the smell. It might not be good until the next wash.
Besides all this, in case the family doesn’t have chronic constipation, it cannot be used for anything else. (But who cares if it’s so cheap?!)

OLIVE OIL.

Okay, so. Olive oil is definitely better for your hair than coconut oil. It’s healthy and overall a good choice for cooking too.
However, it’s not as good for your beauty as caster oil which leads us to the main conclusion of this post – I suggest you invest in both of them. (If you pay the price of olive oil which is not a lot, a little more for caster oil won’t be a big deal.)
Take from both of them into a pot, enough from olive oil so that the caster isn’t so consistent – mix them and it’s going to be a lot more easier to work with. Blow it with warm air and there you go. (However, I still don’t recommend you to sleep in it, but it’s rather just personal recommendation, it gets really uncomfortable at night.)
Using these two bad boys you can save a lot of money on beauty products, it’s going to be easier to apply and to take it off plus you solved cooking healthy as well.
If you follow my advices I reassure you your hair will be at least as gorgeous as this fellow’s down here.

Anyone who watches Supernatural knows what I mean.

source of feature image:
unsplash.com | Verne Ho

sources of images:
albumarium.com, unsplash.com (Amy Treasure, Kantemir Kertiev, Ariana Prestes)

source of gifs:
giphy.com

2 Comments

Leave a Reply