Skip to content

BREAKUP? FEAR NOT. |Szakítottatok? Túléled. |HU/EN

Scroll down for the English version.

Most biztosan baromi szarul érzed magad.
Főleg, ha önsegítő cikkeket olvasgatsz, mint ez itt.
De ne aggódj, mind átéltük már. Ez az első dolog, amit tudatosítanod kell magadban – mind vészeltünk már át legalább egy katasztrofális és fájdalmas szakítást, és mind tökéletesen egyben tértünk vissza az életbe az összeomlás után. (Leszámítva persze azokat, akiket a volt barátjuk apró darabokra szeletelt és maradványaikat elásta a Margitszigeten. Na nekik biztosan rosszabb. Legjobb blog ever.)
Nem hiszed el?
Ha ezt nem bírod ki, mihez fogsz kezdeni az első válást követően? Jó, oké, reméljük a legjobbakat, persze, de amin most keresztül mész az világviszonylatban tekintve igazából egy rohadt nagy semmi. Tudom ez téged most nem vigasztal, te nem így érzed, meg nem hiszed el. Az egyetlen kép ami most ködös agyadban lebeg az egy teljesen labilis jövőről szól, ahol az összes vágyálmod a tökéletesen borostás kék szemű szőke hercegről ellovagolt egy kegyetlenül véres naplementébe. Nélküled.

Teljesen üresnek érzed magad, mégis tele vagy fájdalommal?
Szutyokká akarod zabálni magad de egy falat se megy le a torkodon?
Partizni akarsz és minden létező emberi lénnyel kavarni, miközben igazából legszívesebben otthon fetrengenél a nagy semmiben addig amíg meg nem szűnsz létezni végre?
Mindenkit teljes szívedből gyűlölsz aki boldogabb nálad, ami véleményed szerint kiteszi az emberiség 99.999999 %-át?
Igazam van?
Ja, viszont.
Annyi minden van ami sokkal borzasztóbb dolog annál, hogy véget ért a kapcsolatod egy random sráccal. Oké, ez téged tudom hogy nem nyugtat meg még mindig, de gondolj abba bele, hogy amit most érzel, az jobbára csak a hormonok miatt van.
Volt egy permanens, megszokott állapot, amelynek most hirtelen vége szakadt. Mindennapi rutinok szűntek meg egy csapásra. Az ember, akihez kötődtél és mindenkinél jobban ismertél és aki az életed szerves részévé vált, az hirtelen köddé vált és valószínűleg soha többé nem látod viszont.

Ráadásul mindezt nem te dobtad el. Hanem elvették tőled. Egy teljesen hirtelen fordulatnál fogva megszűnt egy stabil állapot az életedben, amit nem tudtál kontrollálni, és most huss, egyedül vagy.
Erre aztán nem készültél fel.
Szóval még természetes is, hogy ilyen pocsékul érzed magad, elég beteg dolog lenne, ha nem. (Kivéve, ha az alany egy pszichopata állat volt, akkor viszont még mázlista is vagy hogy csak úgy elment. Grr.)

Szóval amikor ennyire félsz és bizonytalannak látod a jövődet, mint most, csak gondolj arra, hogy ez el fog múlni. Minden a legnagyobb rendben lesz. Ez tök természetes.  Mindannyiunkkal ez volt és tökre túléltük.
Na de térjünk a lényegre. Tudni akarod, hogyan kezeld ezt az egész szituációt mert most még gondolkodni sem vagy képes magadtól, mi? Jómagam, mint akivel pusztán egy darab elborult exe 4-szer (Aha, aha, aha.) szakított, azt hiszem bosszantóan tapasztaltnak érzem magam ami a szakítás kérdését illeti. (Haha, csak vicceltem, mindegyik alkalommal ugyanolyan szar és kezelhetetlen így is úgy is. Jó hír?)

1.
A sírás kötelező.
Sőt, a nonstop zokogás és a kínkeserves szenvedés tök király dolgok. Ne tartsd vissza a legsötétebb és legkínzóbb gondolataidat se, add át magad a fájdalomnak, éld meg minden rétegét ennek a pokolnak. Sokkal rosszabb az, mikor rettegsz belegondolni mennyire fáj egy történés, és kétségbeesetten próbálsz kikászálódni az érzésből. Ne félj a fájdalomtól, ha elengeded magadban és átéled, egy idő után már nem lesz benned semmi rettegés és kétségbeesés. AZONBAN. Azért nem azt mondom hogy napi rendszerességgel próbáld meg felvágni az ereidet, erről egy szó sincs. Gondoltam figyelmeztetlek.

2.

Válassz egy neked megfelelő időtartamot (2 hét, 2 hónap, amennyit akarsz, csak ne legyen túl sok vagy túl kevés.) és tudatosítsd magadban, hogy azalatt az időtartam alatt teljes erővel borzalmasan érezheted magad. Olyan lesz neked ez, mint egy vakáció a normális élettől, amiben amúgy meg kellene felelned a társadalmi előírásoknak. Pizzát akarsz reggelire? Hajrá. Egész nap az ágyban akarsz rohadni? Ess neki. Végig akarod nézni az összes Hannah Montana epizódot? (Nagyon fiatal voltam és nagyon szomorú. És csak az utolsó pár évad volt.) Ne szégyelld. (De ha rám hallgatsz, nem hangoztatod.) Tőlem aztán öt percenként csekkolhatod ez alatt az idő alatt a facebook profilját, nem érdekel, de mindezt CSAK és KIZÁRÓLAG ez alatt az időintervallum alatt teheted meg! Amint lejárt az idő, vissza kell térned a rendes életbe, és mindent meg kell tenned, hogy jobb kedved legyen.

3.

Itt az ideje rendbe szedned magad.
Gondolom mondanom se kell, ki kell dobnod az összes szarságot amit valaha kaptál tőle és ami rá emlékeztet, kitörölni az összes sms-t (Mind tudjuk, hogy lefekvés előtt azokat olvasgatod.), és a többi ezekhez hasonló finomság. Régen személyes kedvencem volt, bár ez totál opcionális, (és elég gyerekes bizonyos kor fölött) neked nem kötelező megtenned, a facebookról való törlés és tiltás az ismerőseid közül, hogy tutira ne csekkold többé. De ha erre képtelen vagy, akkor csak hide-old, és a barátait is, hogy ne bukkanjon fel még egy betaggelt képen se amikor már épp kezdenél jobban lenni. Jobb lesz így, hidd el.

4.

Ezt most mondtam el, de úgy érzem nem árt kiemelnem – nem nézegetheted többet a facebook profilját, a képeit, a posztjait. Sőt, semmilyen közösségi felületen sem lóghatsz rajta. Kezd annyival, hogy napról napra egyre kevesebb időt töltesz ezzel.

5.

Töröld a telefonszámát.
Igen, tudom ez durva lehet. Ha ijesztőnek tűnik, akkor csak simán írd fel a számát egy papírfecnire és dugd el valahova, majd csak ezután töröld ki a telefonodból, így legalább a tudat, hogy nem vesztetted el a kapcsolatot végleg, meg lesz és majd úgyis elfelejted egy idő után. Ez egy baromi fontos lépés ha nem akarod minden péntek estédet azzal tölteni hogy részegen könyörögsz neki hogy hadd menj át hozzá “beszélgetni”  csak még egyszer utoljára.

ng-4

6.

Nem sírhatsz többé.
Ha meglátsz egy háromlábú kutyát miközben a Bleeding Love-ot énekli, persze ne tartsd vissza, de nem sirathatod meg többé a volt kapcsolatodat.
Meg volt rá a megfelelő idő.

7.

Gondold végig mit rontottatok el…
Az egyetlen pillanat, amikor a múltra gondolhatsz, az az, amikor végignézed, mi ment tönkre az exeddel való kapcsolatodban. Ő mit cseszett el? És te? Mi nem működött? Mi az, ami fontos hiba volt és amit úgy gondolod hogy nem követhetsz el egy kapcsolatban? És mi az, amit veled nem tehetnek meg többé? Rágd át magad ezeken a dolgokon, hogy többé ne ismétlődjenek meg ugyanazok a hibák.

8.

… de ne vonj le téves következtetéseket.
Amikor analizálod a múltat, légy őszinte önmagaddal. Ne tegyél meg olyan hülyeségeket tanulságnak, mint hogy „Soha többé nem szabad megnyílnom senkinek és szerelmesnek lenni.” vagy „Minden férfi seggfej és ezért mostantól csak kihasználom őket.” Mindkettő orbitális nagy hülyeség. Legyél ennél okosabb és erősebb.

8./A.

Ne tekints minden hímnemű egyedet az ördög ivadékának.
Tudod, hogy ez nem igaz. Rengeteg tök rendes és jófej srác rohangál az utcán. Az is lehet, hogy még a te exed is az tud lenni, csak nem veled. (Hát tudom ez nem a legmegnyugtatóbb dolog amit mondtam.) Neked viszont kelljen inkább egy olyan férfi aki teljesen odáig van érted és nem adja fel a veled való kapcsolatot semmi pénzért sem.

8./B.

Ne mondd azt, hogy soha többé nem leszel szerelmes.
Ez butaság. Persze, hogy szerelmes leszel és annak is kell lenned. Nem számít hányszor törik össze a szíved, (Annyira utálom, hogy olyan giccses ez a kifejezés, de na.) a tanulság sosem az, hogy nem szabad szerelmesnek lenni. Nyílj meg ugyanúgy annak az embernek, akit alkalmasnak tartasz rá, és noha könnyen lehet hogy kiderül, mégsem ő volt a megfelelő alany, te elmondhatod, hogy mindent megpróbáltál, te megmutattad neki ki is vagy, egyszerűen csak nem jött össze. Nem az a cél, hogy elzárkózz mindennemű fájdalom elől, hanem hogy minden egyes pillanattal erősebb legyél, hogy kibírj bármit, ami az utadba kerül. Így nem másoktól és az irántad való érzéseiktől függsz, hanem saját magadtól.

9.

Élvezd hogy egyedül vagy.
Annyira triviális és elcsépelt tanács, de ja. Én például sose gondoltam úgy a „szingliségre” mint egy borzasztóan kegyetlen átmeneti állapotra, amit mindenképpen és minél hamarabb meg kell szüntetni. Egyáltalán nem ez a helyzet. Ilyenkor azt csinálsz amit akarsz, az lehetsz aki akarsz, azt hordasz/eszel/nézel amit csak szeretnél, azokkal találkozol akikkel kedved van. Semmi sem tart vissza jelenleg, hogy az legyél, aki lenni szeretnél.

9./A.

Ne is gondolj rá, hogy rögtön beleugorj egy új párkapcsolatba.
Mint ahogy az előbb kifejtettem, az egyedüllét egy nagyon fontos része az életednek. Ilyenkor mutatkozik meg, hogy ki is vagy valójában, hogy mit szeretnél, és ha már teljesen jól érzed magad, akkor könnyebben akad rád egy olyan ember, aki tökéletesen passzol hozzád. Szóval noha ez is egy tök elcsépelt tanácsnak hangzik, de azért megosztom – addig ne kezdj bele új párkapcsolatba, amíg már ott nem tartasz hogy igazából nincs is szükséged egyre.

10.

Soha, semmilyen körülmények között ne bánts másokat csak azért mert neked fáj. Rengeteg ember gondolkozik úgy egy szakítás után, hogy „Ha engem megbántottak, miért ne tehetném ezt én is másokkal? Én sem érdemeltem meg, akkor mások miért érdemelnék meg hogy jól bánjak velük?” Öhm, azért mert nem konkrétan ŐK bántottak, hanem az EXED? Mert tudod jól hogy mennyire rossz érzés és nincs okod másoknak ekkora kárt okozni? Ha például a barátod megcsalt, ne kezdj ki egy sráccal akinek van barátnője azzal a szlogennel, hogy „Hát sorry, rám se voltak tekintettel.” Ha te tudod, hogy valami ennyire fájhat, miért akarsz egy vadidegen lánynak ugyanolyan fájdalmat okozni? Lehet, hogy ideig-óráig be tudod magyarázni, hogy megérdemelte, de valószínűleg rólad is ugyanezt mondták.
És megérdemelted? Na és azt megérdemled, hogy úgy tekintsenek rád és úgy tekints magadra, mint egy áldozatra, akit olyan könnyű volt legyőzni és megtörni, hogy egy ekkora rohadt ribanc lett belőle? Ezek után hogyan várnád még el, hogy tiszteljenek?
Légy észnél és gondolkodj mit miért csinálsz, tudod, hogy ennek semmi értelme nem lenne.

Remélem a fent felsorolt dolgok segítenek kicsit könnyebbé tenni az elkövetkezendő időszakot, mert biztos vagyok benne hogy megérdemled hogy boldog legyél (Azt az esetet leszámítva, ha te vagy a pszichopata.) és ne feledd, nem olyan nagy ügy ez, túl fogod élni.


… and the English version.

You must feel like crap.
Especially if you’re reading self-help articles like this.
Don’t worry, we’ve all been there. And this, my friend, is the very first thing you should realise – everyone has gone through at least one terrible, mortifying breakup during their lifetime. I mean, hey, if you can’t handle it now, what are you gonna do at your first divorce? Okay, sorry, let’s hope for the best, of course, but really. What you are going through right now, is actually a big fat nothing.
You don’t feel it, you don’t believe it.
I understand.
All you see is a totally unstable future where all your dreams of your one true love, the blue-eyed prince with perfectly unshaved face riding away on his white horse into the cruel-bloody sunset. Without you.

 You feel empty, yet full of pain. 
You want to eat but you cannot swallow a single bite.
You want to party, to hook up with as many human beings as possible, yet you just want to curl up on your couch and slowly fade into nothing.
 You hate everyone who is happier than you from the bottom of your heart, which covers basically 99.9999 % of humanity right now.
Am I right?
There are so many worse things than your stupid little breakup with that asshat. I know it still doesn’t make it any better, but I just want to explain how much of a tiny inconvenience your current heartache is compared to anything else all around the world. You probably only feel yourself bad, because of your hormones. That’s it. You had something that you got used to. A situation that was permanent in your life. Routins you followed every day. Now it’s all gone.
Disappeared in the blink of an eye.

In addition, it wasn’t you who decided anything about it. It happened totally out of your control, of course you feel like this. It’s natural to feel so bad.
So when you get scared about the future, when you have no idea what you are going to do, just make sure one thing – that it is all going to be alright. Not now, not tomorrow. But eventually, we all survived. (Except of course those who got sliced up and buried by their exes… well, their situation is even worse than yours. Not better? No? Oh well.)
But, let’s get to the business, shall we? You want to know how to get better. I, as the person who had an ex-bofriend who threw her out about four times, and it was just one ex I am talking about, I think I got annoyingly experienced when it comes to breakups.

1.

Crying is necessary.
In fact, crying and suffering are awesome. Don’t hold back your darkest thoughts and feelings, just embrace them. You have to learn not to be afraid and desperate about feeling bad. It’s so much more worse when you try not to think about something because the feeling it might cause scares you. Don’t be scared, live it and fight it. Don’t get it wrong, though. I don’t say to cut your veins five times a day, not at all, just saying that you have to live these feelings, you shouldn’t be afraid of them.

2.

Choose a certain amount of time (2 weeks, 2 months, whatever you want, just don’t choose too much or too little.) and decide to feel like crap and mourn over your past relationship during that period, AND ONLY during that period of time. Whenever your time is up, you have to start pulling your pieces together. Until that point, you can still cry everyday, lay in bed all week, eat pizza for breakfast, check his facebook page in every 5 minutes, whatever you want, but when that time is up, you stop. For good. So choose wisely.

3.

 After your darkest period is over, it is time to recover. I guess I don’t have to mention, you have to throw out everything you’ve ever gotten from him, delete his messages and (It used to be my personal favorite, but it’s totally optional, you don’t necessarily have do it. Plus, after reaching a certain age it gets kind of childish.) you can block and delete him from your facebook friends and from any other community sites as well. Or at least hide him and his friends, so he won’t pop up not even on a tagged photo when you start feeling better. Trust me, it’s better this way.


4.

You cannot check his profile, pictures and posts ever again. Start it by reducing the time you spend on his page.


5.

Delete his phone number.
Oh, yes, you’re going to do it. If it’s too scary for you, write it down on a piece of paper, and hide it somewhere else, so you actually still have it, but you can’t harrass him every Friday night begging him drunk to let you in his house to “talk”.

ng-4

6.

You can’t cry anymore.
I mean if you see a three-legged dog singing Bleeding Love it’s okay, but don’t cry over him anymore.
You had your time.

7.

Think about you past relationship…
The only moment that allows you to think about it, is when you think about where you guys went wrong. Have you done something wrong? Has he done something wrong? What were the things that didn’t work out in your relationship? Analyze them and make sure that you don’t make the same mistakes again.

8.

… but don’t draw the wrong lessons.
When you watch over your previous relationship and try to come to a conclusion, you should be honest with yourself. You can’t just say „The lesson is not to fall in love ever again.” or „All men are assholes so they all deserved to be just taken advantage of from now on.” or crazy things like that. You know they are ridicoulus. Be smarter and tougher.

8./A.

Don’t think that all guys are the devil themselves.
You know they are not. There are many nice men out there. Actually, maybe your ex is pretty nice as well, just not to you. (Very comforting, isn’t it?) What’s important is that you deserve to be loved completely and unconditionally by a wonderful person who would never ever give up on your relationship.

8./B.

Don’t say you’ll never fall in love again.
That’s just silly. Of course you will, and of course you should. No matter how many times your heart gets broken, the lesson is never that you shouldn’t fall in love ever again. Open yourself up when a nice guy shows up. He might not turn out to be the appropriate one, but at least you can say that you’ve given all you got and you’ve given yourself in freely. In this way, you won’t have anything to regret. The goal is not to hide away from any pain, but to grow as strong as you possibly can so you can face it. This manner, you won’t depend on others but yourself.

9.

Enjoy being single.
It’s such a worn-out thing to say, but yeah. Being single is actually awesome, though I never even thought of it as a terrible temporary state that should be avoided. You can do whatever you want, you can be whoever you want, you can wear whatever you feel like, you can be with whoever you like. Take your time learning about yourself, it is going to be crucial in the future.

9./A.

Don’t you dare thinking about a new relationship.
You know you are not ready. You’re just going to feel uncomfortable and bad. It’s a really stupid quote, but you should only start thinking about getting into a new relationship when it actually feels good to be a single person and you don’t even want a relationship anymore.

10.

Don’t hurt others just because you got hurt.
Many people say after a heartbreak that „If I was hurt by an asshole, why should I be different to others? I didn’t deserve it. Why wouldn’t they?” Because they are not your ex? Because they didn’t do any harm to you? For example, if you were cheated on, don’t get involved with guys with girlfriends saying „Nobody thought about me neither.” because when you know how much pain can be caused by a certain action of yours, you should realise that an innocent girl who you don’t even know, doesn’t deserve it. Even if you can convince yourself for a while that she does, probably others said it about you as well. You deserve to be better than others. Don’t be that bitter bitch with an attitude who was so easy to take down. Be at your senses and don’t do such crazy things.

I hope what I’ve just listed will help you, because you deserve to be happy (Except if you are the psycho.) and even if you don’t feel like it, this isn’t the end of the world. You will get better, sooner or later. It’s gonna be okay, don’t worry.

source of feature image:
weheartit.com (melhay.tumblr.com)
source of gifs:

nerdygirlnotes.com, giphy.com, melhay.tumblr.com, thebroughblog.weebly.com, party.io, wifflegif.com, pandawhale.com, tumblr.com, universityprimetime.com

Be First to Comment

Leave a Reply