Skip to content

WHAT THE HELL IS WRONG WITH YOU, KARL? Avagy miért is nem kedvellek. | HU/EN

Scroll down for the English version.

Mielőtt még rám hívnál egy ördögűzőt, szeretném határozottan leszögezni, hogy ez a bejegyzés teljes mértékben kerüli szakmai hozzáértésed akár csak minimális forszírozását is, nem szól sem tervezői képességeidről, sem a Chanelről, sem a Fendiről, sem egyéb munkáidról a divatszakmát illetően. Szerencsére sikerült elkülönítenem érzéseimet botrányos és primitív személyiséged iránt, úgyhogy kérlek még véletlenül se képzelj bele többet, mint ami itt áll.

Tudom, most azt hiszed mindezt azért írom mert féltékeny vagyok amiért jobban utálsz dolgokat, mint én, és mert melletted úgy nézek ki, mint egy szivárványt éneklő napsugár, de esküszöm ezen a tényen már rég túltettem magam, köszönöm szépen.

Sokkal inkább azért teszem közzé eme sorokat, mert véleményem szerint, ahhoz képest, hogy több, mint száz millió dollárt kereső divattervező vagy akinek életét és gondolatait minő véletlen, szintén több száz milliók követik nyomon minden áldott nap, mégis úgy érzem szellemileg talán nem hogy egy koszos kiskanalat, de még Carrie Bradshaw-t se haladod meg, pedig ez az én számból nagy szó.

Na de, első körben szerintem beszélgessünk el egy kicsit azon megnyilvánulásaidról, amelyekben bebizonyítottad, hogy noha már elmúltál 81 éves (Jaj, na hagyjál már, mind tudjuk, hogy le szoktad tagadni.), olyan eszméletlenül ostobának, szűk látókörűnek és úgy amblokk egy idiótának tűnsz, hogy melletted Justin Bieberről még azt is el tudnám képzelni, hogy tud írni és olvasni.
Ne, kérlek, hadd fejtsem ki.

1. 

“Sweatpants are a sign of defeat. You lost control of your life so you bought some sweatpants.”
Vagy esetleg vannak emberek akik otthon nem a méregdrága Versace nadrágjukban lógnak? Vagy mondjuk, ne adj’ isten, 2014-ben totálisan divatba jöttek ezek a nadrágok és tök jól néznek ki? Vagy éppenséggel – lehetséges, hogy pont telibe szarja a világ?
Hm.

2.

“I hate telephones… I have somebody to deliver letters all over every day.”
Természetesen emiatt nyilván nem tudok rád haragudni, hiszen ha már a mentális egészséged és lelki egyensúlyod érdekében kapásból nem segítheted a nálad sanyarúbb sorsú embereket, (Hogy ezt megértsd, majd emlékezz erre a tizedik pontnál.) akkor mégiscsak kell valamire költeni azt a temérdek pénzt!

3.

“I don’t know who Heidi Klum is. She was never known in France. Claudia Schiffer also doesn’t know who she is.”

4.
“What I hate is nasty, ugly people… the worst is ugly, short men. They are mean and they want to kill you.”

El se merem képzelni, miféle gyerekkori traumákat kellett átélnie ahhoz, hogy ez itt mind elhagyja a száját.

Ezek után egyszerűen képtelen vagyok felfogni, hogy te hogy a rohadt életbe lehetsz olyan sikeres, mint amilyen vagy. Úgy értem, persze, nyilván tehetség meg szakmai hozzáértés – meg egy Mariana ároknyi pénz –, de… Kit fizetsz le, mondd csak, hogy gondolkodjon is helyetted? Mert hogy a te fejedből ép gondolatok nem pattannak ki úgy a világot (vagy bármit) illetően, az ziher.

Mindenesetre, ha ennyi még nem volt elég, hadd mutassam meg azokat a nyilatkozataidat is, amelyek bizonyítékul szolgálnak arra, hogy mekkora egy felszínes sznob farok vagy, aki ennyi idősen sem jutott túl a “gimis menő csajok” mentális színvonalánál és értékrendjénél.

5.
“(High Fashion is about) dreams and illusions, and no one wants to see round women.”

”Fat mummies sit there in front of the television with their chip packets and say skinny models are ugly.”

Ezer bocs, Scarlett Johansson és Beyoncé, ha máshogy gondoltátok volna, most mondom, hogy rátok senki nem volt soha kíváncsi.

Jaj, és arra emlékszel, hogy azt mondtad, nagy csodálója vagy Adele-nek, annak ellenére, hogy túl kövér?
Nem mintha értenék az éneklés anatómiájához (vagy egyáltalán ahhoz, hogy van-e olyan), de felvilágosítanál kérlek, hogy mi köze van az éneklésnek ahhoz, hogy mennyi az illető testzsírszázaléka?

6.

“My only ambition in life … is to wear size 28 jeans.”

Az jó. Az jó, hogy vannak céljaid. És jó, hogy tömegeket ösztönzöl ezekkel a bravúros és zseniális megszólalásaiddal arra, hogy ők is ilyen nagyra törő tervekkel álljanak elő. Köszönjük, Karl. Aláírás: A Világ.

7.

“In order to have a place in society, both men and women have to be active, good looking and above all young—and therefore slim.”

Ész? Magabiztosság? Talpraesettség? Szorgalom? Lelkesedés? Becsületesség? Ugyan már kérem.

8.
“The story with anorexic girls – nobody works with anorexic girls. That has nothing to do with fashion. People who have that, they have problem with family and things like this.”
Köszi. És köszi, hogy hozzátetted, te sosem dolgoztál együtt kórosan sovány lányokkal,
“only extremely slim ones”.

Már majdnem szóba hoztam hogy enyhén szólva problematikusnak tartom ama kijelentésedet, hogy még véletlenül se dolgoznál anorexiás modellekkel. Eddig azt hittem, hogy azok a lányok betegesen soványak voltak, de már tudom, hogy csak szimplán “elképesztően vékonyak”. Nagyon cseles volt, Karl. Hihetetlenül furfangos. Csodálom, hogy ezzel a fene nagy ravaszságoddal még nem vagy a világ ura. Amúgy ti véletlenül nem ismeritek egymást Kanye Westtel?

9.
“Florals are for middle-aged women with weight problems.”

Most pedig, így a lista végére érve, következzenek azon monológok összessége, amelyekből kiütközik, hogy te, Karl, egy megátalkodott szociopata agyrém vagy, aki nemes egyszerűséggel lényéből fakadóan képtelen bárminemű emberi érzelemnek pusztán a színlelésére sem.

10.

“I’m the most selfish person in the world. Being selfish, I take care of others. My mother always used to say, ‘Don’t sacrifice yourself too much, because if you sacrifice too much there’s nothing else you can give and nobody will care for you.”

Ó, a kis drága, egyem meg.
Nehéz gyerekkorod lehetett amúgy is dúsgazdag szülőktől származó német tervezőként, úgyhogy biztosan jól tudod milyen az, amikor valakinek szüksége van mások “önzőségére” mert éheznek, nem tudják ellátni a gyermeküket, vagy nem tudnak rendes egészségügyi ellátást kapni. Nem baj, de legalább amiatt nem kell aggódniuk, hogy Karl Lagerfeld hogyan érzi magát. Nekünk, a világ többi részének csak az a fontos, hogy te boldogan éldegélhess luxuslakásaidban és kastélyaidban, melyek Biarritzban, Monte Carloban, New Yorkban, Rómában és Párizsban találhatóak.
Huh.

11.

Ehhez a ponthoz inkább csak kapásból idéznék ebből a cikkből, mely nagy segítségemre volt.

“In 2009, Lagerfeld defended using fur in Chanel’s collections, telling the BBC that hunters are simply ‘killing those beasts who would kill us if they could.’ (He did note that animals should be killed “nicely,” if possible.) PETA had a field day with that one, saying in a statement, ‘When was the last time a person’s life was threatened by a mink or rabbit?

Amúgy ezzel az erővel akár egymást is öldökölhetnénk, ugyanis kezdem erősen hinni, hogy bizonyos fokú és fajta emberi hülyeség már fokozottan ártalmas a bolygónkra.

12.
“I hate the smell of cooking. Some people love it, but I don’t care for it. I don’t eat sweet things. I don’t eat greasy things. And I like fish better than meat. In fact, I hate meat.”

Kár, hogy nem a levegő illatát utálod.

13.
Utálja a gyerekeket, ami egy dolog, de különösképp a csúnya gyerekeket.
Tudom, Karl, tudom, tudom.
Aki minimálisan is ismer, az mindig is tudta, hogy hozzáállásom a gyerekekhez nos… nem éppen anyai. Ám hogy teljes mértékben milliméter pontossággal fogalmazzak, én úgy foglalnék állást ezzel kapcsolatban, hogy jómagam pusztán az olyan teremtményeket nem preferálom, amelyek hangerejüket bizonyos decibeli érték felé emelik, avagy megállás nélkül visítoznak, sipítoznak, nyüszögnek, mindennemű ok nélkül hisztérikus rohamban törnek ki egy gyógyszertár/posta/bevásárlóközpont/váróterem kellős közepén, illetve Hulkot megszégyenítő erővel odavagdossák magukat dolgokhoz de eszméletüket veszteni bezzeg képtelenek eme méltóságteljes folyamat közben. A legrosszabb azonban ezen szituációkban az, amikor ezen lényekre minden egyes jelenlévő úgy tekint, mintha személyükben jött volna el maga a Messiás. Hát olyan értelemben biztosan, hogy ott az már egyeseknek a világ vége. Visszatérve eredeti témánkhoz, nekem pusztán az olyan emberekkel van problémám, akikre igazak az előbb felsorolt állítások, arról pedig igazán nem tehetek, hogy az alábbi tulajdonságok 140 centiméter alatt fordulnak elő leggyakrabban.
AZONBAN. És Karl, ezt most neked mondom, jól figyelj – egyszerűen nem mondhatod azt, hogy utálod a csúnya gyerekeket, mert az egyszerűen egy olyan tulajdonság, amin egy gyerek nem tud változtatni, már csak azért sem, mert nem is kifejezetten érti hogy mi az. Egy gyerek nem – és nem is kell – foglalkozik azzal, hogy hogy néz ki, ha felnő úgyis egész életében az olyan lenéző emberek sokaságával kell megpróbálniuk kooperálni, mint amilyen te vagy.
És az most egy dolog, hogy a végtelenül sznob eladólányok a Zarában ilyeneket mondanak, mert hát oké, bunkóság, de ez van, viszont amikor egy ilyen széles körben elismert ember ennyire szélsőséges és megjegyzem visszamaradott dolgot állít, akkor nekem egyáltalán nem profizmus vagy hitelesség jut róla eszembe.

Úgy őszintén, ha ez egy bámulatos marketing stratégia akarna lenni, akkor azt mondanám rendben van. Nem oké, de oké. Ellenben határozottan kétlem, hogy egy ilyen tehetős és befolyásos embernek ilyen olcsó eszközökhöz kellene nyúlnia a hírnévhez, így marad a puszta hülyeség.

Kész mázli, nem kell aggódnunk, hogy esetleg sokat mérgezné a világot jelenlétével – hiszen, minő meglepetés, azt is utálja:

“I live in certain isolation. I never take appointments in the morning. I leave my house only after lunch. I don’t want to have a social life. I’ve had enough of that in my life. It’s demode. It’s another era. Perhaps people are still excited by that era, but not me. It’s uninteresting today. It says nothing. It’s boring, pretentious and vulgar…Even for charity, people get paid. I try to avoid charity. It doesn’t happen for me. I’m rich enough not to have to do that.”

Nekem is.


… and the English version.

Before you call for an exorcist, I would like to pinpoint the fact that anything I’m about to say has nothing to do with your profession. It’s not about your designing abilities, not about Chanel, not about Fendi, or any other fashion related work of yours. I managed to completely separate my feelings towards your catastrophic and primitive personality, so don’t even try to see more beyonde the words than what I write here.

I know you think I only despise you because you can hate things more than I do and next to you I just look like a never-fading, sparkling fountain of sunshine, but I’ve already gotten over it, thank you very much.

The reason why I wanted to talk to you is because you’re a fashion designer who has so many thousands of dollars and what a coincidence, at least as many followers and fans, and it’s just so unbearable that someone like that can be such a dumb piece of… something than whom even Carrie Bradshaw might have more brains, and that, Ladies and Gentlemen, are big words from my mouth.

First of all, please, let me talk about your statements that made me absolutely suspicious of that even though you’re freaking 81 years old (Oh, come on, we know you always lie about it.), you are such a stupid, narrow-minded idiot, that Justin Bieber seems like someone who can actually read.
No, let me explain.

1.

“Sweatpants are a sign of defeat. You lost control of your life so you bought some sweatpants.”

Or people don’t feel okay at home in their expensive Versace pants? Or, maybe, in 2014 sweatpants have totally gotten fashionable because they look awesome? Or perhaps… is there a chance that no one gives a shit about them at all?
Hm.

2.

“I hate telephones… I have somebody to deliver letters all over every day.”

I simply cannot be mad at you for this, since in case your mental health and peace of mind requires you not to help people who are less fortunate than you are, (If you don’t get why I say it, remember this at number ten.) then you have to spend that money on something, for God’s sake!

3.

“I don’t know who Heidi Klum is. She was never known in France. Claudia Schiffer also doesn’t know who she is.”

4.

“What I hate is nasty, ugly people… the worst is ugly, short men. They are mean and they want to kill you.”
Seriously, I have no idea what kind of a childhood trauma could have happened to you to say things like this.

At this point I have serious difficulties comprehending with how the hell you are so succesful. I mean obviously you are talented and extremely good at your job, – and have a tremendous amount of money… – but… are you hiring someone else to actually think instead of you? It’s the only thing I can imagine since there is no way any sane thought could ever leave your brain. Or that thing that is inside your head.

Anyways, if it still wasn’t enough for you, let me just show you the things you said that prove you haven’t passed “high school mean girl” level yet.

5.

“(High Fashion is about) dreams and illusions, and no one wants to see round women.”

”Fat mummies sit there in front of the television with their chip packets and say skinny models are ugly.”

Well, sorry, Scarlett Johansson and Beyoncé, in case you thought otherwise, no one has been interested in you the whole time.

Oh, and remember the time when you said you’re a big fan of Adele despite the fact that she’s too fat?
I mean I’m not familiar with the anatomy of singing but could you please explain to me what the connection is between someone’s weight and their singing capabilities?

6.

“My only ambition in life … is to wear size 28 jeans.”

That’s… great. You know what’s also great?
That with your genious and pretentious statements you inspire and motivate masses so they can come up with the same ambitious goals as you.

Thank you, Karl.
Sincerely, The World.

7.

“In order to have a place in society, both men and women have to be active, good looking and above all young—and therefore slim.”

Intelligence? Confidence? Neatness? Hard work? Enthusiasm? Honesty?
Nah, thanks. No need.

8.

“The story with anorexic girls – nobody works with anorexic girls. That has nothing to do with fashion. People who have that, they have problem with family and things like this.”
Thanks. And also, thank you for pointing out you have never worked with anorexic girls,

“only extremely slim ones”.

I almost added, Karl, how weird I found it when you claimed you would never work with undernourished women. I mean, so far I thought those girls were anorexic, but now you perfectly made it clear they were only extremely slim.
Very smart, Karl. Very smart.
By the way, have you and Kanye West met, yet?

9.

“Florals are for middle-aged women with weight problems.”

Pretty sure someone didn’t get this memo.

And now, as we’re heading to the end, let’s take a look at all those monologues that shows what a damaged sociopath asshole you are, who just simply cannot even pretend to be a proper, or any kind of a human being.

10.

“I’m the most selfish person in the world. Being selfish, I take care of others. My mother always used to say, ‘Don’t sacrifice yourself too much, because if you sacrifice too much there’s nothing else you can give and nobody will care for you.”

Oh, you poor child.
You must have had a truly tough childhood, being a german kid of two super wealthy parents, I’m sure you’re the one who knows the best what it feels like being hungry for other people’s “selfishness”. You must know what it’s like when you have nothing to eat, nothing to give to your child, no roof above your head, and no proper health care service at all.
Oh, no, wait. You have no idea what those things mean.
But hey, at least non of us have to worry, because our lovely Karl Lagerfeld feels okay.

For us, the rest of the world, the only significant thing is that you live happily ever after in your luxury apartments and castles that are situated in Biarritz, Monte Carlo, New York, Rome and Paris.
Huh.

11.

For this point, I would rather just simply quote from this article which was a big help for me writing this post.

“In 2009, Lagerfeld defended using fur in Chanel’s collections, telling the BBC that hunters are simply ‘killing those beasts who would kill us if they could.’ (He did note that animals should be killed “nicely,” if possible.) PETA had a field day with that one, saying in a statement, ‘When was the last time a person’s life was threatened by a mink or rabbit?
It is as much as saying that we could go and murder each other, I mean the kind of human stupidity that spreads around the world lately is more harmful for our planet than any animal.

12.

“I hate the smell of cooking. Some people love it, but I don’t care for it. I don’t eat sweet things. I don’t eat greasy things. And I like fish better than meat. In fact, I hate meat.”

Too bad you don’t hate the smell of air.

13.

He hates children, which is one thing, but he especially despises ugly children.
I know, Karl, I know.
Anyone who knows me a little bit more is well aware of the fact that my feelings towards kid is… not so motherly. HOWEVER, to give a 101% accurate description on my attitude when it comes to children, I would take a stand on disliking only those creatures whose voice reaches a certain merit of decibel, which includes screaming, piping, whining, and those who break out in a dramatic histerical rush in the middle of a pharmacy/post office/supermarket/waiting room for no reason at all, hitting themselves into random objects yet being unable to lose conscious during this graceful process. And lastly, which is the worst, that after doing all these things, every single person looks at them as if the were freaking Messiah. Well, at the end, that feels like the end of the world, so if we put it that way…
Anyways, I only have problems with anyone who has these characteristics in them, it’s not my fault that these features are most common under 140 centimeters.
BUT. And Karl, please listen to me carefully – you just simply can’t say you hate ugly children or actually, anything because of its ‘ugliness’. It’s a characteristic that children can’t even change in themselves, mostly because they don’t even know what it means. Kids don’t care – and don’t even have to – about how they look. That is the way it has to be, because when they grow up they have to deal with sniffy little shitheads like you.
And it’s one thing when salesgirls in Zara talk about things like this during work (I have no idea what salesgirls in Zara talk about, so sorry if you are one of them, I just said something random.) because even if it’s rude, it’s okay. But when you, as a great authority claims such an extreme and backward thing, what comes to my mind is definitely not truthfulness and professionalism.

To be honest, in case it wanted to be a grandiose marketing gesture, I would say alright. Not okay, but okay. But I highly doubt that such a well-to-do and influential personality has to take cheap action like this to attract popularity.
So stupidity it is, I guess.

Anyways, fear not, everyone, we don’t have to be afraid of him trying to poison the world with his presence – because he hates doing that too:

“I live in certain isolation. I never take appointments in the morning. I leave my house only after lunch. I don’t want to have a social life. I’ve had enough of that in my life. It’s demode. It’s another era. Perhaps people are still excited by that era, but not me. It’s uninteresting today. It says nothing. It’s boring, pretentious and vulgar…Even for charity, people get paid. I try to avoid charity. It doesn’t happen for me. I’m rich enough not to have to do that.”

Nekem is.

source of feature image: vimeo.com
sources of images: tmz.com, huffingtonpost.com
sources of gifs: wifflegif.com, onehallyu.com, gifoid.com, gifsoup.com, nkayesel.wordpress.com, perezhilton.com, thehereandwow.com, dark-spn-angel.livejournal.com, samanddeanbrothersinarms.wordpress.com, giphy.com

Be First to Comment

Leave a Reply