Skip to content

SILICONE-FREE HAIRCARE and SYOSS, avagy okoskodások és review | HU/EN

Scroll down for the English version.

Mi is az a szilikon?
A szilikon egy polimer műanyag, (Szívesen.) amely egy filmréteget képez a hajszálakon, így rövid ideig egészséges, fényes és puha haj látszatát kelti, melyet kifésülni is könnyebb. Egyesek azt mondják, ez a réteg nem engedi a tápanyagok bejutását a fejbőrbe, mások pedig azt, hogy ez nem igaz, a legtöbb tápanyag igenis bejut, mindenesetre ami egészen biztos, az az, hogy ez alatt a réteg alatt fulladozik a haj, ráadásul meggátolja, hogy nedvességhez jusson.
Miután hónapokig használod ugyanazt a szilikonos terméket, a hajad szépen lassan fakó és száraz lesz, úgyhogy újra váltanod kell egy másik szilikonos termékre, amivel szépen lassan végigtáncolsz ugyanazon az ördögi körön.
Ja, és mindemellett pedig hajhullást is okoz.

Ismertetőjele a tubuson
“Amodimethicone, Dimenthicone, Dimethicone, Cyclomethicone, Methicone, Disiloxane, Copolyol”
feliratok jelzik a szilikon jelenlétét egy adott termékben.

Mire jók a szilikonmentes samponok?
Először is lemossák a hajadról azt a rengeteg szutykot, amit a szilikonos társaik ráraktak az idők során.
Miután ez megtörtént, a hajad gyorsabban kezd el nőni, sőt, a hajhullás is megszűnik.
Sokan viszont nem szeretik őket, mert abban az időszakban amíg lekopik róla a szilikon, a haj száraznak, sprődnek tűnhet, hiszen valódi állapotába kerül, abba, amit az a kis szutyok oly gondosan elrejtett. Az okosok szerint ez kb 1-2 hónapig tart, de az is lehet, hogy sokkal tovább, de akár még az is megtörténhet, hogy egyáltalán nem veszed észre a változást, mindenesetre ha rendesen elkezded ápolni ebben az időben hajpakolásokkal, vagy lényegében bármivel, (Ami nem szilikonos… ugye.) szerintem hamar rendbe teheted.
Anno megkérdeztem a fodrászomat, (meg igazából a neten is olvastam, de az élő bizonyíték hihetőbbnek bizonyul mindig) hogy a balzsamnak is kötelező-e szilikonmentesnek lennie, ő azt mondta, hogy nem, mert a szilikon a hajhagymákat tömíti el, ott okozza a kárt, ha csak a hajvégekre teszel hajbalzsamot, akkor ott nem okoz gondot.
Just sayin’.

És igen, igen, tudom mire gondoltok – miért használnál egy elméletileg egészségesebb sampont, ha sokkal szarabbul fogsz festeni, mikor használhatsz szilikonosat amitől lehet hogy rossz lesz a hajadnak de úgyse látszódik?
Hát azért mert… csak.
Igazából ez tényleg tökre tőletek függ, én is véletlenül választottam ebbe bele és az teljesen véletlen, hogy be is jött. Mondjuk ami segíthet eldönteni a kérdést, az talán az, hogy ha hullik a hajad, vagy olyan problémája van amit sehogy sem tudsz már megoldani semmilyen kencével, és már fogalmad sincs mitévő legyél, akkor érdemes kipróbálni, mert lehet, hogy csak a szilikon okozott valami gikszert és a megoldás voltaképpen rém egyszerű.
És persze szilikonmentes samponok között is vannak különbségek, volt, aki például azt írta a Krémmánián (mert nyilván lecsekkoltam az ottani tapasztalatokat), hogy neki nem vált be ez a szilikonmentes sampon, de egy másik tökéletes volt, úgyhogy eh.
(Szóval lényegében ez egy totál hasznavehetetlen cikk és semmit nem fogtok tanulni belőle azon kívül, hogy vakon próbálgassatok ki minden szart. Szívesen.)

Na már most úgy gondoltam mielőtt belevágnék a Syoss dicsőítésébe, nem árt ha mesélek nektek arról, hogy egyáltalán mire is használtam, tudjátok, viszonyítási alap meg miegymás.

A hajam
Már korábban meséltem, hogy régen majdhogynem minden nap vasaltam a hajam a legmagasabb hőfokon (Hát, hoppá.), és igazából még mindig majdnem minden nap kivasalom, de a legalacsonyabban, ha ez megnyugvást jelent bárkinek is. Ezen kívül kb minden nap mostam is, vagy legalábbis hetente 3-4-5-ször biztosan, nem igazán amiatt mert kellett, hanem csak szimplán mert jobb szeretek a frissen mosott haj érzetével létezni a nagyvilágban.
Szóval, noha a kiegyenesített verzión már nem látszódott, de a hajam száraz és töredezett lett, és amire a velem lakók folyton panaszkodtak, az a hajhullás mértéke volt.
Mikor még fiatalabb voltam állandóan ritkíttatni kellett a hajam, olyan sok volt belőle és annyira dús volt, mostanra pedig a ritkítás gondolatának a közelébe se merek férkőzni, mert hát… már nem kell.

A samponokkal való kapcsolatom
Amikor kicsi voltam mindig mániákusan a legmenőbb samponokat vetettem meg anyámmal, gondolván, hogy biztosan azok is a legjobbak, természetesen I have never been so wrong. Aztán ahogy telt múlt az idő, már ott tartottam, hogy nekem mindegy mivel mosom, csak olcsó legyen, és majd a ricinus olajos hajpakolás megteszi a magáét.
Azonban rá kellett jönnöm, hogy gyűlölöm a hajpakolásokat, még akkor is, ha használnak, viszont a samponoktól noha nagyon finom illata lett a hajamnak de hihetetlenül kiszárították, és a balzsamokból rengeteget kellett a hajamra tenni, hogy valami mégis a hidratálás és puhaság érzetét keltse rajtuk. Általában ezekből a termékekből 6-700 forint/250 ml között keresgéltem, ami mivel elég sokat használtam belőlük, főleg mivel majdnem minden nap hajat mostam, elég sokba került hosszú távon.

Így találkoztam a Syoss-szal.
Mármint nem így, hanem úgy, hogy bementem egy diszkontba, és totálisan véletlenül ráakadtam a Syoss termékekre.
Soha életemben nem használtam őket, igazából nem is akartam, mert nem hittem el, hogy ezek ténylegesen használnak is és őszintén szólva baromira nem érdekelt, hogy mi az, hogy szilikonmentes, meg hát az az 1250 forint sem hangzott túl jól.
Viszont, tekintve, hogy egy diszkontban voltam és ott 800 forintba került 500 ml, hát hogy a viharba ne vettem volna meg. Hozzácsaptam még egy balzsamot is, ami megjegyzem nem szilikonos, aztán mentem haza.

Még annyit hozzáfűznék, hogy mindenkit kellőképpen informáljak, hogy augusztus vége óta használom mindkettőt, szóval majdnem fél éve élünk teljes harmóniában és boldogságban.

Amit mások mondanak…
Szerintem mondanom se kell, hogy lecsekkoltam a Krémmániát is, hogy mi a szitu, nagy szerencsémre csak akkor, miután már megvettem  a termékeket, mert borzalmas dolgokat írnak róluk.

Syoss
Szilikonmentes Regeneráló és Dúsító Sampon

Szomorúan és megdöbbenve láttam, hogy az ötből csak három csillagot kapott (Hát van nektek szívetek?!), én ugyanis csillagos ötöst adnék neki.
Akiknek bevált, azoknak azért vált be, mert nagyon szépen és alaposan tisztít, nem zsírosítja a hajat, ééés… itt nagyjából ki is fújnak a pozitívumok. Akiknek pedig nem igazán jött be, azok szerint száraz, szénaboglyaszerű lett tőle a hajkoronájuk, nem számítva a töredezett hajvégeket. Továbbá azt írják, hogy túl erősen tisztít, és nagyon hamar zsíros lesz tőle a haj.
Néhányan megemlítik az illatát, egyesek szerint elviselhetetlen, mások szerint nem, valaki pedig nagyon találóan megfogalmazta, hogy “olyan zöld illata van”.

Syoss
Keratin Balzsam

Hát az biztos, hogy ennek imádják az illatát, mondjuk a négy és fél csillagnak nem ez az egyetlen oka.
Ismét, akik szeretik, azok azt tapasztalták, hogy könnyebben kifésülhető, csillogó, fényes, puha frizurát eredményezett, akik meg nem, azok a könnyen zsírosodó, lelapult hajra hagyatkoztak. Még akkor is, ha kevesebb balzsamot használtak, bár állítják, hogy akkor kevésbé. Igazából azt figyeltem meg, hogy az emberek vagy nagyon bírják, vagy eszméletlenül gyűlölik.

Az én véleményem pedig…

Oké, igazából itt muszáj egy kitérőt tennem. Ahogy olvashattátok, és ahogy később visszanéztem mások mit gondolnak erről a két termékről, arra jutottam, hogy elképzelhető, hogy nekem a párosítás miatt váltak be. Tehát a vélemény, amit itt olvasni fogtok tőlem, az sokkal inkább a két termék együttesének az eredményéről szól, amit ugyan megpróbáltam lebontani külön-külön, de még egyszer szeretném kiemelni, én egyszerre kezdtem őket használni, így a változást nehéz egyenként behatárolni.
Gondoltam szólok.

Na de a lényeg a lényeg, azt kell, hogy mondjam, a

Syoss
Szilikonmentes Regeneráló és Dúsító Sampon

nagyon jól tisztít, a hajam még számomra is vállalhatónak tűnik akár három (!) nap után is, így ennyit a mindennapos hajmosásról. A hajam, noha egész életemben hullott, ezt immáron abbahagyta. Azt nem mondom, hogy gyorsabban nő, mert… hát mert nem, de nem is vártam el tőle.
Egyáltalán nem tapasztaltam mindazt, amit az ellentábor vall, semmi probléma nem állt fent az átálláskor, bár ez könnyen lehet, hogy csak a balzsam miatt van.
Nem túlzásképp, de a hajam úgy nézett ki miután használtam már párszor ezt a sampont, mint mikor folyton ricinusolajos pakolásokkal kenegettem a hajam.
Ami az illatát illeti, szerintem teljesen jó, persze, nem olyan mintha a fodrásztól szabadultál volna, de teljesen oké. Igazából amit a Krémmánián olvastam valakitől, aki azt írta, hogy “zöld” szaga van, azt tudnám csak elismételni.
Tényleg zöld.

Ja, ezen kívül még ami szuper, hogy mivel mások azt írták, hogy nagyon erősen tisztít, ezért én keveset szoktam belőle használni, úgyhogy az amúgy is fél literes doboz nagyon sokáig kitart.
Annyit tudnék csak felmutatni negatívumként, hogy noha azt írja a doboz, hogy dúsít, egy fia dúsítást nem vettem észre. Talán az első pár használatkor, de akkoriban nem volt meleg víz és szerintem csak a hideg mosás miatt lett más. De mivel engem nem érdekel mennyire dús a hajam, vagy mennyire nem, ezért ez nekem nem is negatívum, de ha valaki specifikusan erre megy rá, azt hátha érdekli.
Ééés… itt nekem tényleg kifújtak a negatívumok, tényleg.
Imádom, szerelmes vagyok, és soha nem válunk el.

(Kivéve ha szar, akkor kidobom mint a sicc.)

A

Syoss
Keratin Balzsam

pedig teljesen más.


Mármint ugyanolyan jó, de az ellenkezője miatt, már ha az elméletem nem csal. Én ugyanis úgy magyaráztam meg ezt a csodálatos állapotot ami a fejemen uralkodik ettől a két gavallértól, hogy mivel a sampon nagyon tisztít és a balzsam meg kicsit erőteljesebben hidratál, (avagy mások szerint “zsírosít”, ahogy tetszik) ezért kiegyenlítik egymást.

(Igazából fogalmam sincs, nem vagyok se orvos, se fodrász és még kémiából is pocsék voltam.)
A lényeg a lényeg, a balzsamból irtó keveset használok, annak ellenére, hogy régen nagyon sokat nyomtam a tenyerembe hogy végre puhábbnak tűnjenek a hajvégeim, úgyhogy ez már csak abból a szempontból is megéri, hogy még kevesebb idő alatt fogy el, miközben legalább annyira ápol.
Ahogy már a samponnál említettem, a hajam ugyanolyan, mint régen amikor pakolásokkal fárasztottam magam, csak most egy mosásnyi idő alatt érem el azt az állapotot, úgyhogy király.
Negatívumot pedig tényleg nem tudok mondani, esküszöm nem.
Az illata is tök jó, persze volt már jobb illatú balzsamom, de ez is teljesen megfelel, sőt.

Nem mondom, hogy ezek a világ legjobb termékei, de azt kell, hogy mondjam eddig számomra ők a tuti befutók. Nem hogy kárt nem tettek a hajamban, de jobb is lett már amennyivel jobb lehetett.

Szóval mint láthatjátok, nem tudtam egyikről sem rosszat mondani, mert tényleg nem tudok, én nagyon szeretem őket. Sajnos halovány lila gőzöm nincs, hogy azok, akik nem szerették, mit csináltak másképp, mindenesetre ha úgy dönt valaki, hogy kipróbálna egy teljesen más hajápolási rutint, (Vagyis ezt.) akkor ezt a két terméket együtt vegye meg, mert nekem ez a kettő együtt használt, külön-külön nem próbáltam ki őket.


… and the English version.

What is silicone?
Silicones are polymers that coat the hair so that it appears healthy, glowing, soft and easier to comb for a short period of time. Some say this coat doesn’t allow nutriments to get into the scalp, some say it’s not true, most of them can definitely get into it. However, what everyone can agree on is the fact that the hair smothers under this coat, silicone doesn’t let the hair get truly hydrated.
After using the same silicone product for months, your hair starts getting dull and dry, so you have to move on to another silicone product that makes you dance through the same evil circle.
Oh, and by the way it causes loss of hair. 

Its sign on the tube
“Amodimethicone, Dimenthicone, Dimethicone, Cyclomethicone, Methicone, Disiloxane, Copolyol”
signs the presence of silicone in a certain product.

What are silicon free products good for?
Well, first of all they wash away the crap that’s on your hair from what silicone shampoos have put on it for years.
After it’s washed away, your hair starts growing faster and the fall of hair stops.
However, many people don’t like it, because as the coat that gave their hair shine disappears, their hair appear how it actually looks which is dry and frizzy and eh due to the previously used smothering silicone. (What a drama.) According to smart folks, it takes about 1-2 months or even more ’til your hair gets rid of that coat, but it can easily happen that you don’t even notice any difference at all. Anyways, I’m pretty sure if you treat your hair with the right products meanwhile, it is going to be easier to get it to a healthy state.
I asked my hairdresser (I’ve read it on the internet as well, just thought it’s more reliable if I hear it from a living person.) if the conditioner has to be silicone free as well. She said it doesn’t have to be, because you only put conditioner on the ends of your hair, and silicone only causes problem at the roots.
Just sayin’. 

And yes, I know what you’re all thinking – why would you use a theoretically good shampoo that makes your hair look frizzy when you can actually use something that makes it appear gorgeous and no one will have to know it’s actually a shampoo claimed to be unhealthy?
Well, that’s a good question.
As a matter of fact, it really is up to you, it was totally by an accident for me that I chose a silicon free product one day and it actually worked. I would say, if you have a problem (Loss of hair, for example.) that you tried everything, every single product to cure and nothing would ever make it right, then you should try not using silicone products because it can easily be the problem.
And of course, there are differences between silicon free products as well. There was someone said on Krémmánia (‘Creme mania’, it is a Hungarian site where people can share their opinions on cosmetics.) that a certain silicon free product didn’t work for her but another one did so eh.
(So this is basically a completely useless article and you won’t learn anything from it besides that you should try randomly every kind of crap you see. You’re welcome.)

Before getting into praising Syoss to the skies, I think it would be  good to give you a little bit of a heads up about what I used them for, you know, point of reference and all.

My hair
I’ve told you before I used to straighten my hair on the highest level of heat daily (Oh, well, oops.) and as a matter of fact, I still do it almost every day but on the lowest level, in case anyone cares. Besides all that, I also washed it almost everyday, or at least 3-4-5 times a week, not really because I needed to, but because I like the feeling of freshly washed hair.
So, even though it wasn’t noticeable on the straightened version, I got dry hair and split ends, and most of all, that all people living with me had been complained about, was the amount of hair falling out.
When I was younger I had so much hair I always had to ask for a rarefaction, but nowadays I don’t even dare thinking about that because… well, I don’t have to.

My relationship with shampoos
When I was younger I religiously believed I have to use the coolest shampoos on the market to have beautiful hair so I always made my mom buy them. I have never been so wrong. As time passed by, I decided I don’t even care what I wash my hair with, I just need it to be cheap and I would use casteroil to do its trick.
I really hate hairmasks, not because they don’t work or anything it’s just, you know, my thing. However, even though those shampoos smelled awesome, they made my hair so dry I had to load it with tons of conditioner to make it appear somewhat moisturized and soft. Usually I bought products in the range of 6-700 Hungarian Forints ~ 2.40$/250 ml and since I used a lot from them daily, it cost me a lot.

And that’s how I met Syoss.
I mean I went to a discount and I accidentally found it, but never mind.
I’ve never tried either Syoss or other silicone free products before, and to be honest, I didn’t even planned to, firstly, because I didn’t think they would actually work, and secondly, because I didn’t give a fuck about what silicone does in its free time with my hair, plus, 1250 HUF ~ 4.40$ didn’t sound so good.
But, at that time, in the discount it cost 800 HUF ~ 2.80$/500 ml, so I though what the hell. I bought a conditioner as well, which is not silicone free, by the way.

I would mention that I use both of them since the end of August so we’ve been living in perfect happiness and harmony about half a year now. 

What others say…
I guess I don’t even have to say I also checked Krémmánia what other folks have to say about these products, and thank God, I only checked it after I bought them because they fucking hate them.

Syoss
Silicone Free Repair and Fullness Shampoo

I was sad and shocked to see it only got three stars from five (WTF, people, do you have a heart?!), since I would totally give it a six.
Those who liked it, liked it because it cleans thoroughly, doesn’t make the hair greasy, aaand… that’s it. The ones who didn’t like it, claimed that their hair got dry, frizzy, and had split ends. They added it cleans too heavily and their hair got greasy in a shorter period of time.
Some mention its smell, some say it’s unbearable, some say it’s okay, and someone said relevantly that it smells so green.

Syoss
Keratin Conditioner

Well, they love the smell of this one, that’s for sure. However, it’s not the only reason for getting 4,5 stars.
The admirers experienced their hair got more easy to comb, glowing, shiny and soft. The haters said their hair got greasy, even when they used less product, though they mentioned less product causes less greasiness.
Overall, people either hated it like hell or loved it from the bottom of their heart.

Well, my opinion is…
Okay, I have to make a little bit of a detour. As you can see, and as I searched back how others feel about these products, I came to the conclusion that maybe the only thing why they didn’t work for certain people was the combination.
I used them together, so I review both of them together mostly because I started using them at the same time so I can’t know for sure which positive effect was caused by one or another.
Thought I’d mention.
But the main thing is, that the…

Syoss
Silicon Free Repair and Fullness Shampoo

cleans thoroughly, and my hair looks pretty cool even after three days (!) so I guess goodybe, daily hair washes. My hair, even though it falled in my entire life, finally stopped. I don’t say it grows faster, because it… well, it doesn’t, but I didn’t expected it to.
I haven’t experienced anything the haters claimed, no frizziness after the change, but it might only be because of the conditioner.
I don’t mean to overadore it, but honestly, after using it, my hair started to look like it did when I was using casteroil weekly, and I hadn’t used casteroil for half of a year back then.
About the scent, it’s totally fine, I don’t say it smells like a hairsalon, but it’s just smells really naturally, exactly, as someone said, “green“.
It smells green.
Oh, what’s even better, is that since it cleans so much, I usually use less amount of it than I did from other shampoos, so it runs out really slowly.
The only con I could come up with is that even though the bottle says it causes “fullness”, I haven’t noticed the tiniest fullness at all. Maybe at first, but I’m not sure that was because of the shampoo or not since back then there was no hot water in the apartment and maybe cold hair washes caused that sort of a fullness.
Anyways, since I actually really don’t care about fullness, it’s actually not a negative thing for me at all, but I thought I’d mention in case for someone it was important.
Aaand… really, that’s it, nothing bad to say about it.
I’m completely into it, I’m in love, we will never fall apart.

The

Syoss
Keratin Conditioner

is totally different.

It’s still awesome, but the reason is completely the opposite, if I’m not wrong. My theory for this miracle happening on my hair is that while the shampoo cleans ‘too much’ and the conditioner moisturizes ‘too much’ as well, they kind of balance each other.
(I have no idea what I’m talking about, though, I’m not a hairdresser and I even sucked at chemistry too.)
The great thing is that even though back then I used a lot of conditioner, now I use a very tiny amount from the product, and it makes my hair so much more softer than any other pricier stuff, so it definitely worths the price.
As I mentioned it at the shampoo, my hair looks and feels like as if I was using hairmasks all the time even though I don’t use anything like that lately.
I truly can’t say anything negative about it, because I’m absolutely loving it.
The scent is great as well, of course I had better smelling conditioners before, but there’s not a big difference.

I don’t say they are the best products in the world, but after so many years of searching, I would definitely claim they are the best in my world of haircare. They haven’t done any damages to my hair, on the contrary, they made it beautifully healthy.

So, as you can see I can tell nothing bad about them, I have no idea what those people did differently who disliked these products. However, in case you want to try a different hair care routine (This one.), I would highly recommend you to use these two product together, because for me, the change in the state of my hair happened because of them, I haven’t tried them separately.

source of feature image:
unsplash.com (Fransisco Moreno)
sources of gifs:

giphy.com, gifsoup.com

One Comment

Leave a Reply