Skip to content

18 MISTAKES WHEN CHANGING YOUR LIFESTYLE, avagy hibák életmódváltásnál | HU/EN

Scroll down for the English version.

Ez a bejegyzés kétféle embernek szól: azoknak, akik baromira szenvednek a túlsúlytól, de legalábbis nagyon le szeretnének fogyni, és akárhogyan is erőlködnek már hónapok vagy akár évek óta, egyszerűen olybá tűnik, fizikailag erre képtelenek, vagy talán az istenek esküdtek össze ellenük, mindenesetre valamilyen számukra rejtélyes oknál fogva még mindig nem néznek ki úgy, mint Megan Fox és Jennifer Aniston szerelemgyereke, illetve azoknak is hasznos lehet, akik tudni szeretnék, hogy melyek azok a dolgok, amelyekre oda kell figyelni, mert noha piti és egyértelmű apróságoknak tűnnek, pontosan ezért kerülik el ezek sokak figyelmét, így mikor elvakultan fogyni szeretnének, mégse jön össze úgy a dolog ahogyan azt szeretnék.
Mindenesetre most nézzük meg melyek ezek a piti kis dolgok mind a diétát, mind az edzéseket illetően.
daniellemcinnes

DIÉTA

1.

Tudod, vannak azok a kis nüansznyi semmiségek, amiket észre sem veszel, ezért nem tartod számon ha megeszed őket és ezzel úgy vágod taccsra a diétádat, mint… hát mint na, úgy. Pedig ezek hosszútávon baromira hátráltatnak ám a súlyleadásban, ilyenek a…
cukros üdítők, mert a 100%-os gyümölcslevek se jók.
müzliszeletek, amikben mind tudjuk, hogy több cukor van, mint müzli, és ráadásul ott vannak azok, amiken aljas kis joghurt bevonat van.
saláta mellé kért öntetek, ez annyira sablonszöveg, de gondoltam megemlítem.
… az, hogy olyankor is nassolsz, amikor nem is figyelsz. Avagy amikor úgy gondolod, hogy te tökre betartod ezt a napi öt étkezés témát, de két étkezés között azért betolsz mondjuk egyet a fent említett cukros müzliszeletből.
cukros joghurtok.
… fehér kenyér, vagy ami még rosszabb, az egészségesnek álcázott toast kenyerek.

kávé, tejjel, cukorral, meg mindennel. Tudom – emiatt én se tudok rád haragudni, de ha csak az éberség állapota miatt kell, akkor zöld vagy maté tea.
alkohol, bár ebben a pontban szerintem még mindig az alkoholfogyasztás utáni gyrosattack az, ami igazán veszélyes. Erről jut eszembe az, hogy…

2.
… éjszakánként becuppantasz egy kisebb nigériai családot.
Persze átvitt értelemben, bár ha szó szerint is így van, akkor azzal is vannak problémák.

3.
Nem eszel reggelit, ami azért fontos mert
1. beindítja az anyagcserét,
2. nem leszel farkaséhes, és így könnyűszerrel elkerülöd az előző pontban foglaltakat.

4.
Nem iszol elég folyadékot.

5.
Félkész vagy készételeket eszel, ahelyett, hogy te csinálnád meg őket otthon. Nyilván sok dolgod van meg minden, de ha ténylegesen le akarsz fogyni akkor meg kell szenvedned érte, mert a sok szemét ami ezekben a kajákban zsong, az nem is egészséges és nem is fogyaszt, hiába eszel keveset belőle vagy imádkozol evés előtt minden nap vagy Isten tudja mivel eteted magad lelkileg.
Ha egész nap nem tudsz azzal foglalatoskodni, hogy főzz, vagy nincs a közelben valami nagyon menő egészséges étkezde, vagy ha van is te azt nem akarod/szándékozod megfizetni, akkor előző este csináld meg a következő napi adagjaidat. Egy idő után ehhez is hozzá lehet szokni és hidd el sokkal jobb érzés lesz, hogy mindig tudsz a megfelelő időközökben (tudod, három óránként) enni mert már eleve be van neked készítve a napi menüd.
toddquackenbush

6.
Kevés fehérjét viszel be, ami azért nem jó, mert valójában sokkal nagyobb teltségérzetet okoznak, mint a szénhidrát források, és nem jojózik tőlük a vércukorszinted, meg hát ha az izomépítés (illetve megtartás) is fontos számodra, akkor pláne szükséged van rá. Ezt főleg mi lányok felejtjük mindig el, gondolom azért mert a mi agyunk csak a “fogyás” szó hallatán kattan be, a fehérjét meg általában az izomépítés pontnál szokták emlegetni, pedig ez egy nagyon fontos dolog, és igazából halál evidens.

7.
Irreális célokat tűzöl ki magad elé, amiket ezer százalék, hogy nem tudsz majd elérni, ami nem is lenne probléma, hiszen ha rendesen edzel és helyesen táplálkozol, akkor nyilván előbb-utóbb meg lesz annak az eredménye, de ha egy hamis ábránd él a fejedben arról, hogy mit kell elérned egy bizonyos időn belül, akkor miután nem éred el azt a célt, szépen elszivárog belőled a lelkesedés és dobod az egészet a francba. Ez pedig eszembe juttatja azt, hogy…

8.
…valójában soha nem szabadna dobnod, mert ennek az egész egészséges életmód dolognak, mint ahogy benne is van a nevében, egy életmódnak kell lennie, ami nem ér véget azután, hogy elértél valamit.
Igen, és ez azt jelenti, hogy ez egy baromi nagy döntés, és jól gondolj bele, hogy ez mivel jár, hogy ne érjenek meglepetések és időközben ne szontyolodj el. Félreértés ne essék, ez egy baromi jó dolog, és egy olyan döntés, amit erősen ajánlott meghoznod, mert rengeteg pozitív változást hoz az életedbe, de csak akkor, ha te ezt tényleg nem egy átmeneti időszaknak, hanem egy életen átívelő életvitelként fogod fel.

9.

Pocsék és szélsőséges diétát követsz, vagy épp ellenkezőleg, csak néhány béna szabályra figyelsz oda, amelyekről tudod, hogy talán még te is képes vagy betartani. Az előbbire példák a 90 napos gyötrelem és a káposztaleves kúra (vagy mi) – inkább szánj arra időt és energiát, hogy utánanézz annak, hogy neked, a te szervezetednek, a te testalkatodnak, a te életvitelednek mi lenne a legmegfelelőbb diéta, és te magad állítsd össze vagy konzultálj egy dietetikussal.
Amikor pedig csak annyi kikötést teszel az életviteledre vonatkozóan, hogy mondjuk nem eszel többé kenyeret, miközben ha a tükörbe nézel te is nagyon jól tudod, hogy az ott mind nem csak a kenyér miatt van ott, az szimplán hülyeség, fölösleges és hosszútávon nem leszel elégedettebb tőle, az biztos.
Nagyon fontos, hogy egy
konkrét tervet állíts össze, rendesen kidolgozva, és nem szabad semmiféle tápanyagot (szénhidrátot, fehérjét, zsírt) megvonnod magadtól.

10.
Kapásból úgy gondolod, hogy neked az egészséges ételekre nincs se pénzed, se energiád.
Ez kapásból hülyeség, de persze azért teljesen megértelek, minden embernek átfutott már ez a gondolat az agyán. De azt kell, hogy mondjam, azalatt az idő alatt, amíg te leemeled a polcról a Cheetost, ugyanúgy leemelheted a… nem Cheetost egy másikról. Való igaz, hogy kicsit drágábbak az egészségesebb ételek, de nem sokkal és mivel alapból az eddigi étrendedben szereplő szutykok meg vannak tiltva ergo nem kell rájuk pénzt kiadni, nagyjából ugyanannyit költesz majd, mint eddig. A plusz energia- és pénzbefektetésbe nem fogsz belepusztulni.
tirzavandijk

EDZÉS

11.
Nem terheled magad. Ha folyton ugyanazt a gyakorlatsort csinálod végig, hozzászoksz és idővel nem fogsz fejlődni, nem fogsz súlyt leadni vagy izmot építeni, mert az csak terhelés hatására történik meg. Egyesek azt mondják pár hetente, de legfeljebb havonta érdemes megváltoztatni az edzéstervet, mások azt állítják négy hétig hagynod kell, hogy rendesen kipróbáld, hozzászokj és levond a következtetéseket, hogy melyek azok a feladatsorok, amelyek működnek és melyek azok, amelyek nem. Szóval, nem vagyok profi még mindig, de akkor másfél havonta érdemes váltani az edzéstervet, de legalább akkor, amikor már érzed, hogy nem fáradsz el és nem edződnek az izmaid.

12.
Minden nap edzel, túledzed magad. Én, a kis zseni ezt egyszer olyan szintre emeltem, hogy miután minden nap lejártam futni különösebb bemelegítés nélkül (Áh, ne aggódj, lesz ennek is egy pont.), természetesen elkezdett fájni a bokám. Fear not, én ennek ellenére is minden áldott nap ugyanígy lementem futni, aminek a vége természetesen az lett, hogy egy nap nem tudtam lábra állni és be kellett vinni a balesetire. Szóval én azt tanácsolom, te ne legyél hülye, muszáj egy pihenőnapot tartanod, mert az izmaid is csak akkor tudnak regenerálódni és rendesen fejlődni.
Ennek az egésznek különben is az a lényege, hogy miután “mikrosérülések” keletkeznek az izmaidon, azok megerősödnek miután begyógyulnak, de ha nem hagysz nekik elegendő időt erre, akkor nemhogy nem fognak megerősödni, de rombolni is fogod őket.

13.
Helytelenül végzed el a gyakorlatokat, és ez nem csak azért rossz mert így full fölöslegesen csinálod őket, hanem mert nagyon könnyen lesérülhetsz.

14.
Nem tudod, hogy ahhoz, amit el szeretnél érni, milyen gyakorlatokat kell elvégezned, és csak össze-vissza csinálod a felüléseket meg lábemeléseket és fogalmad sincs valójában, hogy ezzel mit is érsz el. Aztán persze nem az történik egy idő után amit elvárnál. Szerencsére manapság az ilyen-olyan youtube edzős videókban a folyamatosan szövegelő trainerek közben elmondják, hogy mit és miért csinálsz és az mire jó, úgyhogy nagyon mélyre kell dugnod a fejed a homokban, hogy ezt elcseszd, de azért van rá esély.
aaronburden

15.
Kihagyod a bemelegítést és a nyújtást.
Khm. Még szerencse, hogy én nem vagyok ilyen… khm.
Ezek amúgy nem csak a sérülés elkerülése miatt lennének fontosak, hanem a bemelegítés magában a zsírégetésben is segít.

16.
Közvetlenül edzés előtt eszel, vagy edzés előtt semmit nem eszel. A vélemények változóak, hogy mennyi időt kell várni evés után, és ez persze függ az elfogyasztott étel mennyiségétől, de mindenképpen kapj be 1-2 órával edzés előtt valamit, ami energiával lát el ugyan, viszont nem bizonyul nehéznek a gyomrod számára: tojás, teljes kiőrlésű zabpehely, gyümölcs.

17.
Edzés után nem eszel. Nem tudom ti hogy vagytok vele, de én ezt nagyon sokáig rosszul gondoltam. Valaki azt mondta egyszer, hogy edzés után egy óráig nem szabad enni, és hát jó rosszul mondta, mert pont ellenkezőleg, az edzés utáni 15-45 percen belül enni kell, hogy a beindult zsírégetést tovább fokozd. Sőt, mondhatjuk ezt úgy is, hogy ha nem pótolod a torna során elvesztett energiát, akkor nem épülnek az izmok és fölöslegesen dolgoztál annyit. (Ja, tudom, sejthetitek milyen arcot vágtam miután ezt megtudtam.) Persze nem mindegy, hogy mit és mennyit eszel, az, hogy elmentél a konditerembe még nem ad ürügyet arra, hogy utána meglátogasd a kedvenc hamburgeresed. Válassz gyorsan felszívódó szénhidrátot és fehérjét – például: rizs, párolt csirkemell, tojás, kefir, zsírszegény tehéntúró, hal, aszalt gyümölcs.
És ha már itt tartunk…

18.
Azt hiszed, hogy csak azért, mert edzel, nem kell odafigyelned a táplálkozásra.
A diéta a fogyás 80%-ában, az edzés a maradék 20%-ban vesz részt, szóval nem akarok itt keménykedni, de ha komoly változásokat akarsz elérni, akkor komoly lépéseket kell megtenned és nem hülyére venni saját magadat.


… and the English version:

This post is for two types of people: for those who suffer from having a lot of extra pounds even though feeling like doing everything necessary to get rid of them. Yet, for these kind of people nothing seems to work and they just don’t understand why they don’t already look like the lovechild of Megan Fox and Jennifer Aniston. And, the other type of people might just simply want to know what should be paid attention on when it comes to healthy eating and working out, because you wouldn’t think how the tiniest things can make a lot of difference both in a positive and in a negative way. Unfortunately, these are the things that many people just skip taking into consideration.
And what are these things exactly?
daniellemcinnes

DIET

1.
You know, there are those extremely small nuances you don’t even recognise, still, everytime you eat them they destroy your diet like hell. Namely, they are…
soft drinks, 100% fruit juices are no good either.
cereal bars, which we all know contain more sugar than cereal, and let’s not forget those sneeky ones covered by yoghurt.
salad dressing, this is such a cliche, but I needed to mention.
times you snack without paying attention. Okay, so let’s say you keep the five-meals-a-day rule, but between two meals you unconsciously mumble a sugarful cereal bar or a snickers. Nope. Stop mumbling.
sweet yoghurts.
white bread. Or, which is even worse – toast bread pretended to be healthy.
coffee with milk, sugar and everything else. I know, I totally understand, but if you drink it only to get more awake, then I suggest you drink green or mate tea.
alcohol, even though I think eating two cheeseburgers with extra fries after drinking alcohol (You know what I’m talking about.) are rather the ones to blame.
Oh, which reminds me…
2.
you eat up an entire Nigerian family at nights.
Of course, not literally, although in case you actually do it, that’s not cool either.

3.
You don’t eat breakfast, because eating in the morning appropriately is important because:
1. it kicks off your metabolism
2. you won’t starve so you’ll avoid doing the things mentioned in the previous point.
4.
You don’t drink enough water.
5.
You eat convenience food instead of preparing meals at home. Obviously, you have so many things to do daily, you don’t have time to make your own meals, but if you really want to lose weight, you have to work for it and it includes home-made stuff. It doesn’t matter that you don’t eat that much of junk food, it still doesn’t nourish your body, it still causes harm to you.
If you can’t make your food in the morning and there are no restaurants where you know you can eat healthily near your workplace or school, or if you just don’t want to pay a lot of money for it, then prepare your meals the day before.
Trust me, after a certain amount of time you’ll get used to it and it becomes a habit, and it will not only do good to your body and health, but it will save you a lot of money. Plus, due to the fact that this way you can keep yourself to the eating-every-three-hour routine, your mood is going to be more balanced as well.
toddquackenbush

6.
You don’t eat enough protein, which is pretty bad because protein makes you feel more full than any other carbohydrate sources. Your bloodsugar level stays balanced, and in case building muscles is important to you, then that’s another reason you need it. I guess it’s rather forgotten by us, girls, since our brain focuses on “losing weight” and protein is usually tied to “gaining muscles” which doesn’t seem to be a priority to us.
7.
You set irrational goals.
Which wouldn’t be such a huge problem, since if you work out and eat right, then eventually you’ll improve. However, if there is a false picture in your mind of how you should look in a short period of time, then all you do is making sure you’ll stop your diet because of your disappointment before you could even notice any difference.
Oh, which reminds me…
8.
… you should never stop eating and living healthy, not even after getting a “hot body”. As the word lifestyle shows, you can’t just quit after accomplishing something. Partly, because it’s stupid and you’re going to end up doing the same things as before and get back to your old bad shape. Getting into the “health business” is a mental investment and you really have to think about it. Don’t get me wrong, living like this is awesome and is totally worth it. There are only positive effects of it, but you have to consider that it cannot be a temporary way of living, you have to make it permanent, as a way of living your life.

9.
You follow a horrible and extreme diet, or on the contrary, you only decided to follow a few of the easiest rules.
Instead of mindlessly following the 90 Days Diet, or that terrible Cabbage Soup Diet – take your time and energy to elaborate on your very own diet plan. You are the only one who knows what’s best for your body, so do your research on which type of eating and workout routine could be the best and the most suitable for you, or even consult with a dietician.
And in case the only step you follow is for example not to eat bread while you know exactly that’s not the only reason why you’re afraid to even look in the mirror, well, you better realise it’s the most harmful and stupidest thing you can do.
It’s crucial to establish a concrete and accurate plan without shutting out vital nutritives such as carbohydrates, proteins and fat.
10.
You immediately convince yourself that you financially cannot afford living healthy, and by the way, you don’t have the time and energy for it.
Well, you’re wrong, even though I understand, we’ve all been there.
But think about it – the same time you take Cheetos off the shelf, you could take… not-Cheetos off another shelf. Yes, healthier options can be pricier, but it’s not that bad, plus, since all those extra expenses you’ve spent on unhealthy crap so far will be forbidden, you’ll largely spend the same amount of money as you do now.
And you won’t die from that extra time and energy investment, it will only benefit you, and you know that.
tirzavandijk

WORKOUT

11.
You don’t push yourself. If you do the same exercise routine over and over again, you get used to it with time and you stop developing, you won’t lose weight or build muscles because these things only happen as an effect of loading. Some say it’s essential to change up your routine after at least a month or a couple of weeks, others claim you have to really try out a routine for four weeks to draw conclusions on which exercises work or don’t.
So, as I am still not a professional, I would suggest you to change up your routine after every one and a half month, but definitely at least when you don’t feel tired after a workout anymore.
12.
You work out everyday, and you overload yourself. I, the genious, once pushed it to another level when I started running daily without any warming-up (Oh, don’t worry, there’s another point for that.) so of course after a couple of days my ankle began to hurt. Fear not, I still ran every single day, until the point where I couldn’t get up one day and had to be taken to the ER.
So, I suggest you don’t be an idiot, take a day to rest, not just for yourself, but for your body, because your muscles can only regenerate and develop properly this way. Why? Because the point of this whole thing is that tiny ‘microinjuries’ emerge on your muscles so that those can strenghten after healing. However, if you don’t give them time to heal, they not only skip getting stronger, but they are going to be ruined.

13.
You do exercises wrong, and it’s not only bad because in this way you basically do everything unnecessarily, but because you can get easily injured.
14.
You have no idea which exercises are needed to reach your desired goals. So you mindlessly do hundreds of sit-ups and leglifts and you basically have no clue on what you work on or what you do. Which leads to you being unsatisfied and disappointed because you didn’t get what you wanted.
Fortunately, nowadays during all those awesome Youtube workout videos trainers usually babble the time away and tell you what certain exercises are good for so you really have to ignore the help to screw it up.

15.
You skip warming-up and stretching.
They not only help you avoiding injuries but warming-up helps burning fat.
aaronburden
16.
You eat right before working out, or you don’t eat anything at all before. Opinions are variable on how much you have to wait after eating to be able to go to the gym, and it all depends on the amount of food you consumed.
However, you should definitely get a bite 1-2 hours before exercising. The best things to eat are the ones that give you energy but don’t overload your stomach such as egg, whole grain cereal, fruits.
17.
You don’t eat after working out. I don’t know if I am the stupid one, but I thought exactly the opposite for a long time. Okay, to save myself, somebody else told me that for 1 hour after a workout I shouldn’t eat, and he was freaking wrong, because the fact is, in 15-45 minutes after exercising you need to eat so that your fat-burning process speeds up even more. Plus, if you don’t supply your energy level, your muscles you’ve worked on will not develop so you’ve worked out unnecessarily. (Yeah, you can imagine my face when I found it out.)
Of course it’s crucial to provide the appropriate nutriments for your body, so heading from the gym right to your favorite burger place is not a good idea, don’t use this point as an excuse.
Speaking of…
18.
You think only because you work out you can eat whatever you want.
Dieting is 80%, working out is 20% of losing weight, so I don’t mean to be tough or anything, but if you want serious changes, then you have to take serious steps and stop fooling yourself.

 source of feature image: unsplash.com (Katie Chase)
sources of images: unsplash.com (Danielle McInnes, Todd Quackenbush, Tirza Van Dijk, Aaron Burden)

One Comment

  1. Thanks for sharing , I do many mistake from my diet until I found this post . this post is helpfull. I already follow u to get your latest post .

Leave a Reply