Skip to content

HOW TO GET YOURSELF TOGETHER, avagy szedd össze magad és maradj is talpon egész nap | HU/EN

Scroll down for the English version.

Avagy még inkább Hogyan Legyünk Energikusak Egész Nap és Ne Omoljunk Össze Már Délben a Második Kávé Teteme Felett.

Ismeritek azon természetfeletti embereket, akik minden reggel már az óra csörgése előtt egy másodperccel pattannak is ki az ágyból és egyetlen lendületes mozdulattal csak úgy végigzúznak (Zúznak!) a napon minden egyes tervüket cakkumpakk megcsinálva, teljesítve, kivasalva, élére állítva és csillámporral beszórva, miközben véletlenül megnyerik az Oscar díjat is… kétszer?
(Így ööö… mindenki érti mire akarok sejtelmesen utalni ezzel a briliáns kezdéssel, ugye?)
Ja, én sem ismerem őket.
Hallottam róluk legendákat, de én még a jetit se láttam és ezt így nehéz elhinni, de ja, vannak olyan élő, lélegző emberi lények ezen a planétán akik képesek egy egész napot úgy végigcsinálni, hogy konkrétan tesznek és elérnek dolgokat. Úgyhogy mivel már itt a tavasz, és mind nagyobb hajlandóságot mutatunk a létezés és élni akarás felé, gondoltam megosztom veletek a saját, és az okos emberek által tapasztalt ötleteket, hogy energikusabban, lendületesebben és úgy amblock, produktívabban állhassatok neki a napnak.

Gondolom ezidáig egyértelművé vált mindenki számára, hogy most egy elbűvölő kis felsorolást fogok eszközölni, amelyben elmondom, hogy mit csinálj, hogy ilyen szuper aktív legyél reggeltől egészen estig.

Délelőtt
1. 
Aludj legalább 6-7 órát.
Öhm… ennyi. Legalább hat óra alvásra egészen biztosan szükséged van ahhoz, hogy túléld a napot. Ezen kívül fontos, hogy ténylegesen pihentető legyen az az alvás, vagyis ne aludj fénynél, sőt, minél sötétebb szobában alszol, annál jobb.
Ne egyél többet az elalvás előtti három órában, mert baromira meg lehet ezzel terhelni a gyomrot.
És hát… ez most ez elég “whatever” tanács lesz, de: ne igyál alkoholt elalvás előtt, mert noha elálmosodsz tőle, az alvás minőségének nem tesz jót. (Ja, tudom, kit érdekel, szerintem is.)

Viszont ami még ennél a pontnál is nagyobb előnyt élvez, az az, hogy…
2. … mindig ugyanabban az időpontban kelj fel.
Rendben, tegyük fel, hogy este sokáig fent maradtál, és mondjuk alhatnál tovább másnap – ne tedd. (Úgyis ezt fogod tenni. De akkor már legalább egyezzünk ki abban, hogy csak egy órával alszol tovább, és csak mert szombat vagy vasárnap van.) Szoktasd hozzá a szervezetedet egy megszokott rendszerhez, és igen, ez azt jelenti, hogy hétvégén is ajánlatos ugyanakkor kelned.


Plusz tipp, amit én is csinálok, – a telefonomat este beteszem a szoba másik végébe, jó hangosra állítom a csörgést, hogy muszáj legyen felkelnem és odavánszorognom reggel kikapcsolni. (Sőt, az én telefonomon van egy olyan opció az ébresztőnél, hogy “őrült riasztás”. Ez azt csinálja, hogy addig megy a zene amit beállítok, amíg egy bizonyos gombkombinációt, ami minden esetben más, be nem ütök a képernyőn. Jobban nem tudom elmagyarázni,mert ezt mindig agyhalott üzemmódban teszem meg és őszintén szólva így a reggel ezen részéből csak fura számok és hangos zene marad meg.
Ja, meg egyszer nekimentem egy véletlenül nyitva hagyott szekrényajtónak.
Jó volt.)

3. Még mindig az a jó kis reggeli.
Soha ne hagyd ki semmilyen esetben sem, (Legrosszabb esetben is egyél meg útközben egy péksütit de ezt is csak olyan apokaliptikus vészhelyzet esetén, ha mondjuk megtámadja a házadat egy földönkívüli anyahajó és elteleportálja a létező összes kaját a hűtődből. Bár ebben az esetben is még igazán leeszegethetnéd a szomszéd muskátlijait.) mert ez indítja el a napodat, ez adja neked az első nagyobb energialöketet. És az hagyján, hogy nem hagyod ki, de, amennyiben persze nem áll fent a zárójelben feltételezett krízishelyzet, figyelj is oda, hogy mit viszel be a szervezetedbe, mert vannak ételek amelyek kifejezetten az energiaszint fenntartására törekednek, ilyenek a fehérjék, a magvak, a natúr yoghurtok, az aszalt gyümölcsök, az alma, úgy egyáltalán a nyers ételek, mint a zöldségek.
Amit én szoktam enni mostanság reggelente, az egy natúr yoghurt, amibe teszek egy kis teljes kiőrlésű zabpelyhet, aszalt vörösáfonyát (kb 300 Ft a Sparban), goji bogyós magkeveréket (közel sem olyan fancy, ezt is a Sparban veszem 150 forintért), és jól összekeveremA vörös áfonya miatt egyáltalán nem az a fura natúr íz fog uralkodni a szádban, és reggelire ez így tökéletes.

young-woman-enjoying-morning-breakfast-in-bed-picjumbo-com
Ja és amúgy…

4. … csak egy kávét igyál, viszont sok-sok vizet.
Oké, becsszó ez tényleg beválik.

Ma például hatkor keltem, és mikor elkezdtem írni ezt a bejegyzést, máris kezdtem bóbiskolni, hiába kortyolgattam bele folyton a kávémba. Aztán beleittam a kis fél literes vizes palackomba és abban a pillanatban jobban éreztem magam, aztán valahányszor még a későbbiekben meghúztam, egyre élénkebb és élénkebb lettem, pedig még reggel úgy éreztem, hogy szükségem lesz majd egy délutáni szundira.
Szóval… ja. Egy kávé délelőtt tök jó, hogy elindítsd a napot, de ne vidd túlzásba mert csak rövid ideig pumpálja fel a szervezeted, aztán ugyanolyan gyorsan le is dobja a vércukrodat, és csak még fáradtabb leszel.
A kávéivás amúgy is csak szokás kérdése, úgyhogy inkább azt szokd meg, hogy mindezt reggelre időzíted aztán kész.
(-mondta a lány, majd nagyot kortyolt a második bögre kávéba. Azt hiszitek viccelek. De nem.)

5. Edz délelőtt.
Az edzés mind tudjuk milyen jó hatással van a szervezetre, reggel még több energiával lát el, és még mindig csak azt tudom a délelőtti torna mellett letenni, hogy a nap további részében ezen már biztosan nem kell agyalnod, le van tudva, tök jó.

Nem kell nagy dolgokra gondolni, fél óra mozgás bőven elég.

Délután
6. Ne egyél zsíros, sós és túl cukros ételeket!
‘Nuff said.
7. Mozogj!
Igen, tudom, azt mondtam hogy tornázz reggel, hogy később már ne kelljen, de itt most nem maratonfutásra gondoltam, szimplán csak arról van szó, hogy néha kimész egyet sétálni a friss levegőre, vagy felállsz a kis asztalodtól és átmozgatod magad, beszélgetsz a kollégáiddal, ilyenek.
Ami még jó ötlet, hogy ha a napirended engedi, elmész találkozni a barátaiddal, akár csak egy órára is, így ki is mozdulsz, és a normális társasági élet feldob.
tumblr_o2vzs7fdx91slhhf0o1_1280
8. Tarts aranyos kis rituálékat.
Nagyon jól működik, ha beiktatsz a napjaidba egy-egy rövidebb időintervallumra vonatkozó kis… rituálét, legyen az egy csésze tea, egy videó a kedvenc Youtube csatornádról, a kedvenc sorozatod, akármi.
Ennek egyáltalán nem kell sok időt felölelnie, és csak egyszer tarts ilyet egy nap.
Estetumblr_o26qa4h64u1slhhf0o1_1280
9. Tervezd meg a következő napodat!
Mert így pihentetőbben fogsz aludni, sőt, egyáltalán el tudsz aludni, és mert én speciel ha nem gondolom ki, hogy másnap pontosan mik a teendőim, akkor egész éjszaka azon agyalok, hogy akkor most mit, meg mikor, meg hogyan és akkor ez hogy fog beleférni a teendőimbe satöbbi, satöbbi.
Ehhez nagyon hasznos egy menő kis határidőnaplót beszerezni, ahova felírhatod minden nap alá a tennivalók listáját, és így akár szortírozni is tudod őket már az előző nap aszerint, hogy mire van időd és mire nem.
10. Elalvás előtt pár órával már ne dolgozz.
Ugyanazért, amiért a másnapi teendőidet leírod szépen. Hogy ne agyalj rajta.
Megint csak magamat tudom felhozni példának, ha én még lefekvés előtt nagy lelkesen nekivetem magam valamilyen tennivalónak, akkor már 1. alapból már annyira nem vagyok lelkes csak nem bírok leállni, de nem mondanám, hogy produktívan teszem a dolgom, így halál fölöslegesen csinálok bármit is 2. az agyam viszont még utána is csak pörögni fog és az életben nem fekszem le rendesen aludni, ami meg a következő nap rovására fog menni.

tumblr_o4cqtyQHRX1slhhf0o1_1280

És egy plusz tipp, amit úgy összességében jó betartani mert nagyon sokat segít:
11. Tarts rendet magad körül és maradj összeszedett.
Legyen az az irodád, a lakásod, a szobád, a táskád, bármi, mindig tarts rendet, de legalábbis törekedj rá. És itt most nem a kényszeres énem beszél belőlem, nálam elég gyakran előfordulhatnak apokaliptikus állapotok (bár ez igazából csak a ruháim hibája, néha mindenhova odakerülnek), és pontosan innen is tudom, hogy miután rendet rakok gyorsan, sokkal jobb közérzetem támad és szívesebben is állok neki bármilyen tennivalónak.


… and the English version:

Are familiar with the people who jumped out of bed already even before their clock starts ringing and just easily rock through (Rock through!) the day accomplishing every single task on point, running errands on time, living an impeccable social life, making time to even plan a little bit ahead, and basically, hinting this all with glitter while accidentally winning the Oscar awards… twice?
(So… everyone gets what I am trying to imply with this brilliant intro, right?)
Yep, I don’t know them either.
I’ve heard legends about them, legends that suggest there are living, breathing human beings on this planet that can actually go through a day with doing and accomplishing stuff.
So, since it’s spring time and everyone shows more willingness towards living and existing, I thought I’d share with you all the experiences and tips of all the smart people and of course, of me. Keeping these rules, you will be able to kick off your days with more energy, so that you can be more dynamic, and, most importantly, more productive.

I guess it’s already obvious for all of you that I’m just about to include a pretty little list of all the things you can do to be super active and awesome from day to night.

Before noon
1. Sleep 6-7 hours at least a day…
You need 6 hours of sleep a day at least to act like a functional human being. However, don’t forget not to oversleep yourself, because that’s counter productive as well. Make sure your sleep is restful, which means you don’t sleep at a turned-on lamp, the darker the room the more relaxing your sleep is gonna be.
Furthermore, don’t eat three hours before you go to bed, it overloads the stomach while sleeping.
And… it’s kind of a “whatever” advice, but: don’t drink alcohol before going to bed, because even though it makes you feel sleepy, it doesn’t do any good for the quality of your sleep. (Yeah, I know, no fucks are given.)

However, what’s even more important is to
2. … always wake up at the same time.
Let’s say you stayed up late last night and you could stay in bed longer – don’t do it. (You’re gonna do it anyways, aren’t you. Let’s make at least a deal saying you only stay in bed half-one hour longer than usual, only because it’s Saturday or Sunday, alright?)
Make your body get used to an organised system, and yeah, it means you have to wake up the same time at the weekends as well.

Plus tip, that I do myself – I put my phone at the other end of the room and set it so loud that I have to get out of bed to end the misery. (By the way, I don’t know if there’s anyone else with this, but: my alarm has an option which is called “crazy alarm” which means the music doesn’t stop until I hit a certain combination of buttons popping up on the screen. These combinations change every single time, so yeah, it’s pretty entertaining (…) in the morning. I can’t really explain it any better because I only experience it after waking up so basically it means the only things I remember are loud music and weird buttons.
Oh, and one time I crashed an open closet door.
It was great.)

3. The good old breakfast rule.
All day, every day, so don’t you dare skipping it. (Worst case scenario, just grab a pastry, but that should be only in emergency, for example when the end of the world hits us and aliens teleport your fridge and all the food away. Though, even in that case, you could still eat the neighbour’s geranium, just sayin’.) It kicks off your day, it gives you the first bigger stroke of energy. And not skipping it is just one thing, you should also pay attention on what you take into your system. There are certain kinds of food that help you maintain your energy level such as protein, seeds, pure yoghurts, dried fruits, apple, and raw food like vegetables.
What I usually eat for breakfast is pure yoghurt in which I put a little whole grain cereal, dried cranberries, seed mixture with goji berries (it’s not that fancy, I get it from Spar), and I mix them together.
In case you are reluctant to eat pure yoghurt because of its taste, the dried cranberry really improves it, it gets totally eatable, so this is kind of a perfect breakfast.

young-woman-enjoying-morning-breakfast-in-bed-picjumbo-com

Oh, and by the way
4. … drink only one cup of coffee a day, and a lot of water.
I swear it works.
Just listen to me.
The day I wrote the Hungarian version of this post, I got up at six o’clock in the morning, so that by the time I started writing the article, my brain already stopped functioning properly no matter how many times I took a sip of my coffee. Then I drank from a bottle of water and I immediately felt more awaken, then, when I drank even more of it, I felt more and more vivid even though I strongly believed in the morning that I would have to take a nap at the afternoon.
So… yeah. A cup of coffee in the morning is great to start the day with, but don’t overdo it because even though it pumps up your system temporarily, it throws your bloodsugar level down when the stimulant effect is gone so you’ll be even more tired than you were before.

5. Work out in the morning.
We all know the positive effects of early exercising, it fills you up with energy, and you don’t have to think about having to deal with it later, you get over it early. You also don’t have to do long and heavy routines, half an hour is more than enough.
Afternoon
6. Don’t eat anything too fatty, salty or sweet.
‘Nuff said.
7. Move!
I know I’ve just said that you should do your workout in the mornings, but this is something else. All I’m saying is to go out, take a walk, or just stand up from your desk and move your body, or go talk to your colleagues, things like that.
Another good idea, if your schedules allows you, meet your friends for an hour, even for a lunch, it frenshens up your mind and living a normal social life perks you up.

tumblr_o2vzs7fdx91slhhf0o1_1280 8. Keep cute little rituals.
It works very well if you choose a tiny amount of time to put in a ritual that you like into your day. It can be a cup of tea, a video from your favorite Youtube Channel, an episode of your favorite tv show, anything. It shouldn’t take up a lot of time, though, and you should do it only once a day.
Night

tumblr_o26qa4h64u1slhhf0o1_1280 9. Plan the next day.
Because then you can sleep more restfully, what is more, you can actually fall asleep. Whenever I don’t figure out what I would do the next day, my mind just wouldn’t turn off and all I think about all night is what, when and how I’d do certain tasks the next day.
To do this, it’s really important to get a desk diary in which you can list down all the things you have to do each day so that you can sort them out already the day before after deciding what you have time for and what you don’t.
10. Stop working a couple of hours before going to bed.
Same deal. So that you don’t brainstorm about it when all you should do is sleep.
Again, all I can bring up as an example is myself. Whenever I start doing something before going to sleep, this is what happens:
1. I’m not even that enthusiastic I just can’t stop thinking until something’s done, which means I’m not even productive at all
2. my brain can’t stop even after going to bed.

tumblr_o4cqtyQHRX1slhhf0o1_1280

And one more tip that can help you a lot and that is overall a good thing to keep in mind:
11. Keep everything organised around you and stay collected.
Your office, your apartment, your room, your bag, anything, just keep it organised, or at least try to. And this is not my obsessive-self speaking, I can be pretty apocalyptic on the field of orderliness as well, but this is the way I figured out, whenever I put everything in order, I immediately feel better and I’m more eager to get started with something truly important.

source of feature image: splitshire.com
source of images: getrefe.tumblr.com, unsplash.com (Nomao Saeki)
sources of gifs: reactiongif.org, giphy.com

Be First to Comment

Leave a Reply