Skip to content

5+1 AWESOME MOVIES YOU NEED TO SEE, avagy egy jó kis filmajánló | HU/EN

Scroll down for the English version.

(A címekre kattintva a filmek trailereihez juthattok.)

Már évek óta nem láttam egy minimálisan értékelhető vígjátékot se, a romantikus filmek meg egytől egyig csak hányingert keltenek bennem, úgyhogy ebben a bejegyzésben ziher, hogy egyikre se találsz majd példát. (Bocs.) Viszont, nagyra tudom értékelni és szeretni azokat a thrillereket, amelyek ténylegesen arra késztetnek, hogy használjam az agyam a film közben, és amik ennek ellenére minden képzeletemet felülmúlva csesznek át a végén, a szó legjobb értelmében. Úgyhogy, aki ugyanígy van ezzel, mint én, annak tádám, itt van néhány film, amivel elszórakozhat az unalmas hétvégeken.
(Azért megnyugtatnék mindenkit, nem csak thrillerek lesznek, ilyen például első versenyzőnk, a…)

1.
A Wolf Street farkasa
(The Wolf of Wall Street)
2013.
imdb: 8,2/10
Metascore: 75/100
 
Rendezte: Martin Scorsese

Főszereplők: Leonardo DiCaprio, Jonah Hill, Margot Robbie
Sztori: Jordan Belfort, az ex-bróker igaz történetén alapul, így bemutatja hogyan lett egy szegény, de szorgalmas fiúból egy kokain- és szexfüggő milliárdos, (Tudjátok, usual stuff.) akit egy idő után már maximum a gyógyszerészek kedveltek, és akit szövetségiek próbáltak rács mögé juttatni egész életében.

Szerintem: Pénz, szex, drog, még több pénz, kurvák, törpék célba dobása, egy szóval: halovány lila gőzöm sincs miért imádom ezt a filmet, de már kétszer láttam, és bármikor szívesen megnézném újra. Ezer bocs mindenkitől, aki felháborítónak tartja, hogy egy borzalmas emberi és társadalmi jellemvonást mutat be egy roppant kívánatos módon, de pokolian szórakoztató és érdekes ez a film nem csak történet, de rendezés szempontjából is. Hogy jobban csússzon az a három egész óra, hadd ajánljak mellé egy üveg pezsgőt. Nem, de tényleg. Én másodjára megittam egy üveggel, és még jobb volt, mint elsőre.
(Ki tudja, harmadjára egy kis kokain? Nem, nem, apa, csak vicceltem.)
A film tele van hihetetlen őrültségekkel, és az, hogy Jonah Hill lenyel egy aranyhalat, még a legkisebb őrültség az egészben, de senki ne gondolja, hogy ez a szokásos béna amerikai humor akar lenni. (Duh, Scorsese, nyilván.) Minden egyes képkockája a filmnek lebilincselő, még annak is, akit amúgy kiborít a téma, amiről szól.

Kiknek ajánlom? Akik nem várnak embertelenül izgalmas cselekményszálakat, viszont egy ténylegesen élvezetes történetet annál inkább. Azok viszont, akik mindig kiakadnak a mértéktelen pénzköltésről és a gazdagokról szóló történeteken, nos, they are gonna have a bad time.
2.
Éjszakai féreg
(Nightcrawler)
2014.
imdb: 7,9/10
Metascore: 76/100

Rendezte: Dan Gilroy

Főszereplők: Jake Gyllenhaal, Rene Russo
Sztori: Fura fiú úgy dönt, hogy a számára legmegfelelőbb időtöltés az, ha fog egy kamerát és minden csúnya baleset, vagy bűnügy helyszínén sokkolóbbnál sokkolóbb felvételeket készít az esetekről, hogy aztán eladja azt a tévéseknek. Bármit megtesz egy igazán véres, hatásvadász felvételért, akár még törvényt szegni is képes, és ez még csak a jéghegy csúcsa.
Szerintem: Lou Bloom egy betegesen gátlástalan, karrierre éhes szociopata. Nincs senkije, nincs semmije, éppen ezért nem számít neki semmi, továbbá mindent amit tud bármiről, önerőből tanulta meg az interneten. Még az udvariasságot és az emberekkel való viselkedést is onnan leste el. Nincs egy pillanat a filmben, amikor Louis egy kicsit is elgondolkodna tettei erkölcstelenségén, és ez a legjobb az egészben. Egy teljesen elborult elméről, sőt, egy teljesen elborult iparágról szól, és nincs semmi Lou személyiségében, amit megpróbáltak volna minimálisan is szimpatikussá tenni a néző számára.
Kiknek ajánlom? Ismét csak azoknak, akik nem hihetetlen akciókat várnak, hanem egy érdekfeszítő történetet.

3.
Holtodiglan
(Gone Girl)
2014.
imdb: 8,2/10
Metascore: 79/100
Rendezte: David Fincher

Főszereplők: Ben Affleck, Rosamund Pike, Neil Patrick Harris
Sztori: Nicket és Amy-t minden egyes ember a tökéletes párnak tartja. Ötödik házassági évfordulójukon azonban a férj arra ér haza, hogy a nappalija romokban hever, a neje pedig sehol, így hát hívja a rendőrséget, akik, miután megtalálják Amy titokban írt naplóját, egyre inkább felfedezik velünk együtt, hogy mennyire nem volt tökéletes ez a házasság, és hogy mennyi indítéka lehetett a férjnek eltenni láb alól a kedves feleségét.
Szerintem: Nem igazán tudok róla anélkül beszélni, hogy ne lőném le az összes poént, úgyhogy inkább meg se próbálom. Magát a történetet nem mondanám mozgalmasnak, de ez még véletlenül se jelenti azt, hogy nem brutálisan izgalmas. Nagyon sokáig kifogástalanul elhiteti az emberrel, hogy ez is egy olyan film lesz, majd hirtelen valaki elpöccenti az első dominót, és onnantól borul az egész. És aztán, mikor az ember azt hinné, hogy most már tényleg nagyon meglepődött és már így ezen fog kattogni az agya egész éjjel, úgyhogy abba kéne hagyni, Fincher még párszor erőteljesen gyomorszájon vág mindannyiunkat.
Nem csak egy eszméletlen jó krimiről van szó, hanem egy elképesztő történetről ami egy házasságot mutat be Amy naplóján keresztül, két ember jellemét, azoknak kibontakozását, egymáshoz való viszonyát és teljes elromlását.
Még a mindent átélt thriller fanatikusok is ilyen arcot fognak vágni a végén:
Kiknek? Gyakorlatilag mindenkinek, főleg frissen szakított lányoknak, illetve azoknak, akik csak szimplán szeretik nézni, ahogy egy férfi szenved, továbbá azoknak, akik előszeretettel kapargatják fel a saját állukat egy film után. Azért randifilmnek nem ajánlom, nekem legalábbis az volt az első mondatom a film után a barátomnak, hogy “Ezek után tökre megértem ha nem akarsz elvenni.”


4.
Fejvadászok
(Hodejegerne)
2011.
imdb: 7,6/10
Metascore: 72/100

Rendezte: Morten Tyldum

Főszereplők: Aksel Hennie, Nikolai Coster-Waldau (ja, az az ember abból a sorozatból)
Sztori: Lélegzetelállító feleség, elképesztő siker, hihetetlen gazdagság. Norvégia legügyesebb fejvadásza titokban műkincs tolvajként tevékenykedik, ám legújabb betörése során kiderül, hogy egy olyan embertől lopott, akinek még az sem okoz gondot, hogy embereket öljön azért, hogy megszerezze, avagy visszaszerezze azt, amit akar, így megindul az egész országra kiterjedő hajtóvadászat.
Szerintem: Ez is egy olyan sztori amiről nem lehet rendesen beszélni, nehogy elmondjon az ember valamit, de ha mondjuk kapásból szeretitek a skandináv filmeket, akkor ezt is garantáltan imádni fogjátok.
A film mérnöki precizitással lett összerakva az elejétől a végéig, egy idő után meg már szinte annyira sajnálja az ember szegény főszereplőnket, hogy legszívesebben adoptálná. Végignézni, ahogy ezt az alapvetően szimpatikus rossz fiút így tőrbe csalják, átvágják és… na szóval kegyetlen, de élvezni fogjátok.
Kiknek ajánlom? Egyértelműen krimirajongóknak, azoknak, akik szeretik a skandináv filmeket, és gyakorlatilag bárkinek, akinek anno tetszett A tökéletes trükk.

Apropó…
5.
A tökéletes trükk
(Prestige)
2006.
imdb: 8,5/10
Metascore: 66/100
Rendezte: Christopher Nolan

Főszereplők: Christian Bale, Hugh Jackman, Michael Caine, Scarlett Johansson
Sztori: Két bűvész kezdeti barátsága egy tragikus mutatvány után egy életen átívelő ellenségeskedésbe csap át, melynek egyetlen célja, hogy legyőzzék, illetve lejárassák a másikat, nem kímélve sem önmagukat, sem szeretteiket.
Szerintem: Szerintem már szinte mindenki látta, vagy Nolan, vagy Jackman, vagy Bale, vagy nemes egyszerűséggel az izgalmasnak tűnő történet kedvéért, de aki még nem tette meg, az pótolja be, megéri. A film egy hibátlanul kivitelezett bűvésztrükk akar lenni, és nagyon jól is megy neki, annak ellenére is, hogy azért el-elhint enyhébb utalásokat a nézőknek. (Bár ahhoz azért meg kell nézni párszor a filmet, ahogy én tettem.) Fear not, még így is hatalmasat üt a legutolsó jelenet. Ó, de mennyire.

Kiknek ajánlom? Ugyanazoknak, akiknek a Fejvadászokat is, a skandináv rész nélkül, nyilván.
5+1.
Coherence
2013.
imdb: 7,1/10
Metascore: 65/100
Rendezte: James Ward Byrkit

Főszereplők: Emily Baldoni, Maury Sterling
Sztori: Egy nyolc fős baráti társaság összegyűlik egy vacsorapartira, néha szóba jön az éppen a Föld fölött elhúzó üstökös, és hogy a mendemondák szerint ez milyen hatással lehet az emberekre, majd, ahogy ez lenni szokott, különös dolgok kezdenek megtörténni ééés… ennyit mondhatok magáról a történetről, a többi ugyanis erősen spoiler veszélyes.
Szerintem: Azért +1-ként tüntetem fel ezt a filmet, mert már egy korábbi Monthly Favorites bejegyzésben is írtam róla, úgyhogy ezt csak azoknak jegyzem meg, akik azt a posztot nem olvasták, mert erről bizony kár lemaradni. Nem egy szokványos film, mind a rendezést, mint a történetet tekintve.
Miután megnéztem a filmet hónapokkal ezelőtt, kapásból muszáj volt utánanéznem a neten, mert még miután megnézed, csak úgy szólok, nem akarod, hogy vége legyen, még több választ akarsz és ahh. Szóval. Utánanéztem a neten, és nem mondom, hogy nem lehet felfedezni ellentmondásos dolgokat, ugyanis
1. a rendező állítja, (és a néző is észreveszi ezt) hogy egy rendkívül kidolgozott történetről van szó, sok apróság akad a filmben, amit elsőre észre se lehet venni, csak többszöri megnézés után
2. ennek ellenére állítólag (és igazából ez tökéletesen érződik a filmen is) a szereplők nem kaptak forgatókönyvet, 5 nap alatt kellett a rendező házában improvizálniuk a film jeleneteit. A színészek csak a karaktereik jellemzőiről és a szituációkról kaptak leírást, minden mást rájuk hagytak.
Mindenesetre nagyon izgalmas kérdéseket vet fel a film, és mivel ez nem egy kritika, ezért tényleg még a legkisebb spoilert sem szándékozom odaadni.
Kiknek ajánlom? Azoknak, akik szeretik az izgalmas, gondolkodtató filmeket, nem várnak grandiózus látványvilágot és csöpögős érzelmeket, (bár egy párkapcsolati dráma is áll a középpontjában).

Kicsit sajnálom, hogy szimpla ajánló révén nem volt alkalmam többet írni ezekről a filmekről, de remélem azért sikerült rendesen átadnom az érzéseket amik segítenek nektek kiválasztani egy jó filmet.
Mivel még így is rendesen meg kellett csappantanom (Csappantanom? Van ilyen szó egyáltalán?) a kedvenc filmjeim listáját, ezért nyilván lesz még filmajánló, és, ha nektek van kedvenc filmetek ami szerintetek biztosan tetszene nekem, akkor írjátok meg kommentben.


… and the English version:

(Clicking on the title of the movies leads you to their trailers.)

I haven’t seen any valuable comedies for ages, and the usual lug romantic movies just simply make me sick so in this article there’s not a single one of them, that’s for sure. (Sorry.) However, I can highly appreciate thrillers that make my brain actually work while watching a movie and which make me feel screwed over at the end of them in the best meaning of the word. So, in case you’re just like me, here are some really cool movies you have to see. Don’t worry, if you’re not interested in any of the thrillers, there are some other options as well, such as…

1.
The Wolf of Wall Street
2013.
imdb: 8,2/10
Metascore: 75/100

 

Directed by: Martin Scorsese
Cast: Leonardo DiCaprio, Jonah Hill, Margot Robbie
The story: It was inspired by the true story of Jordan Belfort, ex-broker showing us how a poor yet talented and diligent boy becomes a cocaine- and drug addicted billionaire (You know, usual stuff.) who was chased by even the FBI after awhile, because, well, hope it’s not a big spoiler, but just so you know, Mr Belfort hadn’t earned that money with decent work.

As for me: Money, sex, drugs, more money, prostitutes, throwing midgets into targets, so to cut it short, I have no idea why I love this movie, but I completely do. Yeah, it’s about a terrible characteristic of men and society, but it’s mindblowing how the movie basically does to you what Jordan Belfort does to his clients in it: making you believe something is so awesome that you want it, while it’s actually not.
The story is extremely entertaining and interesting especially when it comes to directing. (Duh, Scorsese.) But just to make those three hours pass easier, let me recommend you a bottle of champagne. It made it even more amusing the second time I watched it.
(I don’t know, maybe a little bit of cocaine next time…? No, no, dad, I’m just joking.)
No doubt, this movie is filled with some seriously crazy shit, and Jonah Hill swallowing a gold fish is just the top of the iceberg. Fear not, though, because this is not the typical idiotic American humour. (Duh, Scorsese.)
Overall, it is a truly amusing and captivating movie in many ways.

For who? For those who don’t expect storylines filled with actions, but an even more entertaining and exciting story itself. Also, those, who always get pissed off of movies about the rich and mindless money spending, well, they are gonna have a bad time.

2.
Nightcrawler
2014.
imdb: 7,9/10
Metascore: 76/100

Directed by: Dan Gilroy

Cast: Jake Gyllenhaal, Rene Russo
The story: A mentally ill guy believes the best way of spending time and earning money is to rush to the places of accidents and crime scenes to make more and more shocking videos of them so that he can sell them to news stations. As he gets more into it, he gets more capable of doing anything to get the perfect videos, even to break the law, and that is just the beginning.

As for me: Lou Bloom is a sickly intemperate sociopath who’s a career psychopath as well. He doesn’t have anyone or anything which leads him not to care about anything else but himself, and it also means that whatever he knows about life, things, again, anything, even about proper behaviour towards others, he learned it all online. There’s not a single moment in the movie where he would think about how immoral his actions are, and that is the best thing about it. It’s not about a good person going mad, or anything like that, it’s about a completely clouded mind and actually, a completely clouded industry as well, and there is not a single feature in Louis’s character that they would’ve tried to make appear a little bit more positive for the viewers.

For who? Again, for those who don’t want an action movie, but a breathtaking and thrilling story.

(Seriously, that gif… just tells everything you need to know.)

3.
Gone Girl
2014.
imdb: 8,2/10
Metascore: 79/100
Directed by: David Fincher

Cast: Ben Affleck, Rosamund Pike, Neil Patrick Harris
The story: Nick and Amy are considered to be the perfect couple of all time. On their fifth anniversary, the husband goes home finding his living room in ruins and his wife gone missing. Obviously, he calls the police who find Amy’s secret diary and gradually realise how they actually weren’t such a perfect couple and how many reasons Nick would have had to make his lovely wife disappear for good.

As for me: There’s simply no way to talk about it without giving all the spoilers out so I won’t even try. And even after this spoiler-free post you think you know what happens in the movie, you are completely wrong. Until you watch it from the beginning to the very end, you are completely wrong.
It is unbelieveably exciting even though for a very long time nothing really happens except that it succesfully makes everyone believe that it’s just going to be one of that kind of movies, until someone just flicks the first stone making it all tumble down until you feel like nothing could shock you more, and feel like you want it to stop because it’s crazy, but that is just the moment when Mr Fincher hits you in the stomach a couple of times more.

It’s not only an outstanding thriller but an amazing story that shows us a marriage through Amy’s diary, showing us two people’s character, attitude towards each other and how it all change into something they wouldn’t have believed at the beginning.
Just to give you a little bit of a heads up, even the most experienced thriller fanatics are going to look like this at the end of the movie:

For who? For basically everyone, especially for girls who have just broken up or just simply like to watch men suffering, (You’re welcome.) and of course, for those who like trying to scratch their jaws from the ground. However, I would not recommend it as a date movie because my first sentence to my boyfriend after watching it was ‘I totally understand if you don’t want to marry me anymore.’


4.
Hodejegerne
2011.
imdb: 7,6/10
Metascore: 72/100

Directed by: Morten Tyldum

Cast: Aksel Hennie, Nikolai Coster-Waldau (yeah, that guy, from that tv show)
Story: Breathtaking wife, stunning success, incredible wealth. Norway’s most successful headhunter is secretly busy with being a thief of art treasure, however, during his newest mission it turns out he stole from the wrong guy who is not afraid of killing anyone to get and/or get back what he wants. Needless to say, the chase begins and God bless Roger to survive it.

As for me: Another story I can’t talk about without giving anything away, but just to help some of you, in case you’re into Scandinavian movies, you won’t regret watching it neither.
The movie was put together in an extremely precised manner, and watching this adorable bad guy as someone puts him through hell and screws him over and over and… whatever, it’s cruel, but you’ll love it.

For who? Obviously for thriller fanatics and for those who like Scandinavian movies, and, of course, anyone who also liked the Prestige.


Speaking of…
5.
Prestige
2006.
imdb: 8,5/10
Metascore: 66/100
Directed by: Christopher Nolan

Cast: Christian Bale, Hugh Jackman, Michael Caine, Scarlett Johansson
Story: Two talented and young magicians’s initial friendship turns into a life-long hatred after a tragic accident. Their only purpose is to beat and/or discredit the other no matter what.

As for me: I believe everyone has seen it, for Nolan, Jackman or Bale, but, if you haven’t, you definitely should, it’s worth it. The movie intends to be nothing less than a perfect magic trick, and it does it well, even though there are some tiny but noticable hints here and there, but you have to watch the movie a couple of times to realise them. Plus, the last scene hits every single time.
For who? For the same people who would watch Hodejegerne, except the Scandinavian part, of course.

6.
Coherence
2013.
imdb: 7,1/10
Metascore: 65/100
Directed by: James Ward Byrkit

Cast: Emily Baldoni, Maury Sterling
The story: Eight friends gather together for a dinner party, having fun, sometimes talking about the comet that’s shooting above them at that moment and about what kind of effects it has on people theoretically, and, as usual, strange things start to happen, aaand… that’s it, I’m not telling anything more, but trust me, it’s huge.

As for me: Only writing about it after watching it many months ago is thrilling me.
It’s not a typical movie not even when it comes to the story but even when it comes to the directing.
The ending is a huge son of a bitch, leaving you with tons of questions and making you browsing about the movie online to get more and more information. So after I did that I found some controversial statements such as:
1. the director claims (and the viewer can witness it as well) that it’s a very elaborate piece of work, there are many details that you can only see after a couple of rewatches
2. however, it was also claimed (and can be also witnessed during the movie) that the cast didn’t get a screenplay, they had to improvise under 5 days that they spent at the director’s house. They only got a description of the characters, their motives and the situations, everything else was up to them.
Anyhow, the movie brings up many interesting questions and even though it’s definitely not a horror or even scary by any means, you won’t want to go to the toilet alone… for a long time.

For who? For those who love exciting movies that make you use your brains, if you don’t espect spectacular visuals, dripping romances and things like that.

I’m a bit sorry for not being able to write more about these movies since I tried to stay at brief recommendations.
Since I really had to cut the list of my favorite movies short, there are going to be other movie recommendation posts like this, and, if you are the one who’d like to recommend me any awesome movies to watch, well, just comment down below.

source of feature image:
bbs.boingboing.net
sources of gifs and images:
barcoo.com, cinemablend.com, theodysseyonline.com, rebloggy.com, wifflegif.com, themuse.com, tumblr.com, yahooentertainment.tumblr.com, fandango.com, baaadmovies.blog.hu, reddit.com, theatlantic.com, giphy.com, clotureclub.com, grantland.com, filmtett.ro, gonduzo.blog.hu, prezi.com, mozinezo.hu, guhrayzay.tumblr.com, likegif.com, imoviequotes.com, en.wikipedia.org, standbyformindcontrol.com, indiewire.com, youtube.com

Be First to Comment

Leave a Reply