Skip to content

CONCEALER 101, avagy a korrektorokról | HU/EN

Scroll down for the English version.

Lesz itt szó a különböző korrektor típusokról, apró beauty hackekről, amikre még használhatod őket, illetve a személyes tapasztalataimról.

a szilárdabb állagú
– az erősebb fedésért – 

Én egészen pontosan ezt a Miss Sporty So Clear anti-spot concealert használom, de csak a bőrhibákra, ugyanis 1. a szem alá nem ajánlott ezeket a stift szerű korrektorokat használni mert nagyon könnyen megül a ráncokban (plusz, szerintem nagyon szárít és mivel egy minimálisan erősebben kell beledörzsölni őket a bőrödbe ezért a szem alatti érzékeny bőrnek nem igazán tesz jót) 2. a bőrhibákat viszont gyönyörűen elfedi és, ha egy még relatíve frissebb pattanás (fáj ez a szó) garázdálkodik az arcodon, na ez, mivel antibakteriális (vagy varázserővel rendelkezik, valamelyik a kettő közül), nem fogja még tovább irritálni és ezáltal még gyulladtabbá tenni a pattanást.

Egyéb erős fedésű korrektor: krém állagú

a folyékony állagú
– a közepes fedésért –
Na ő például már a szem alá használatos, illetve, amire még én használom, az a vörösség eltüntetése az államon illetve a szám körül és az orromon. Mások még highlighterként is használják ezt a korrektor típust, ez teljesen preferencia kérdése.

és a color correcting
Sajnos őt még nem próbáltam ki, őszintén szólva nem tudom, hogy ki akarom-e egyáltalán próbálni, mindenesetre íme egy kis útmutató, hogy ez úgy mégis mire szolgál:
zöld: vörös pöttyökre és bőrhibákra

rózsaszín: a barnás elszíneződéseket tünteti el, ilyenek a pigmentfoltok, az aknék utáni sebek stb.
rózsaszín/barack/narancs: kékes árnyalatú szem alatti karikákra és sérülésekre
sárga: ő a lilás tónusokat fedi el, vagyis ő is jó a szem alatti karikákra és sérülésekre, továbbá kiegyenlíti az arctónust
lila: a sárga, fakó arcszínt teszi üdévé
Amit még érdemes tudnod ezekről, hogy miután befedted a bőrhibádat a megfelelő színű korrektorral, még át kell menned egy a saját bőrszíneddel megegyező réteggel is.

korrektorok, amelyek a leglágyabb fedést biztosítják: fém végű korrektorok, amelyek azért fémes végűek hogy elmulasszák az esetleges puffadást, és az ecset végű korrektorok.

még pár apróság
1. Mindig alapozás után korrektorozz. Ez igazából tök alapvető dolog, de rengetegszer hallom ezt tanácsként “profiktól”, szóval gondoltam én is megemlítem, bár szerintem senki nem lehet ennyire sötét. Alapozás után érdemes korrektorozni, mert egyrészt nem tudhatod, hogy mely hibákat tünteti el alapból majd úgyis az alapozó, másrészt ha utána alapozol, azzal csak elmaszatolod a korrektort.
2. Amennyiben nincs kedved külön eyeshadow primerre beruházni, akkor simán használhatod a korrektorodat is.
3. Használhatod arra is, hogy egy angled brush-sal korrigáld a fekete tusvonaladat.
4. Sokan azt mondják, hogy érdemes sokféle korrektort tartani különböző célokra: stiftet a pattanásokra és a durvább bőrhibákra, folyékonyat a szemek alá stb. Hát, ahhoz képest, hogy nekem is van mindkettőből és meg vagyok velük elégedve, én azt javaslom, hogy ha nincs kedved mindkettőre pénzt kiadni akkor döntsd el, hogy erősebb fedésre van-e szükséged, vagy elég egy enyhe réteg is. Ugyanis például stiftet egyáltalán nem ajánlok szem alá, viszont csak a folyékony állagú korrektorral az életben nem fedsz el egy kicsit is keményebb bőrhibát, úgyhogy… ja. Vagy beszerzed mindkettőt, vagy osztasz és szorzol és eldöntöd melyik a fontosabb.
5. Ha természetesebb hatást szeretnél elérni a szemed alatt, ne vidd fel a terméket egészen az alsó szempillák tövéig.
6. Ajánlatos egy enyhébb púderrel (translucent powder) végigmenni a szemed alatti korrektoron, hogy ne üljön meg a ráncokban. Legalábbis a nagyok mindig ezt mondják. Nekem attól pusztán még szárazabb lett a kis szemem alatti rész, de az én esetemről mindjárt szó esik.
7. Most már elfogadott tény, hogy a szem alá egy háromszög alakban kell applikálni a folyékony korrektort, nem pedig félhold alakban, én ezzel egyáltalán nem értek egyet, de gondoltam megemlítem.

és az én véleményem
Mivel kissé kellemetlen a szemem alatti szituáció, ezért a korrektor volt gyakorlatilag az első a sminkeszközök terén amit használni kezdtem még régen. Eleinte, mivel anyukám is ezt használta, a szilárd, stift korrektorral próbálkoztam, és mondjuk úgy, elvoltam vele nagyon sokáig, egészen pontosabban pár hónappal ezelőttig.
Persze már korábban is voltak problémáim, de idén télen fajult odáig a szemem alatti helyzet, hogy már nagyon száraz, ráncos lett az ottani érzékeny bőr, sőt, még piros foltok is megjelentek rajta. Ezt én részben annak tudtam be, hogy eléggé szárít ez a korrektor fajta, másrészt csak enyhén dörzsölő mozdulatokkal tudtam felvinni, úgyhogy gondoltam váltok egy folyékony korrektorra, azt amúgy is a specifikusan a szem alá ajánlják.
Hát, képzeljétek el, az, hogy valami folyékony, még nem jelenti azt, hogy nem szárít.
Legalábbis az én esetemben biztosan.

Miután a folyékony állag kissé megszáradt a szemem alatt, ugyanúgy megült a kis ráncokban, és ugyanúgy szárította a szemem környékét, ami pedig mindkét korrektornál idegesített, az az volt, hogy én értem, hogy az a lényeg, hogy világosabbnak és üdébbnek mutassa az arcom azon részeit, ahol használom, de mivel a korrektor erősebb fedést biztosít mint az alapozó, ezért azokon a területeken sokkal jobban látszódott, hogy erősebb és más tónusú fedést használtam.
Úgyhogy, miután alapból beújítottam egy szemkörnyékápolót, úgy döntöttem hogy csak szimplán használom az alapozómat a szemem alatt is, és csak hogy tudjátok, sokkal jobb lett a helyzet, és nem, nem csak a szemkörnyékápoló miatt.
Nem tűnik természetellenesnek, nem szárítja a szemem alatti bőrt, szuper.
Persze a stiftet és a folyékony korrektort még mindig használom, ugyanis ahogy korábban is említettem, a stift már évek óta tökéletes a bőrhibáimra, a színe is passzol a bőrtónusomhoz, a folyékony korrektor meg mérföldekkel hasznosabb ha az arcomon található vöröses foltok szeretném elfedni, mint több rétegnyi alapozó.


… and the English version:

Today it’s all about the different types of concealers, tiny beauty hacks you can try them for, and about my personal experiences with them.

the stift
– high coverage –
Personally, I use this Miss Sporty So Clear anti-spot concealer, but only on blemishes because these thick kind of formulas under my eyes tend to crease really bad. (plus, I think they have a drying effect and since I have to rub this type of concealer a little bit more, it doesn’t do good to my highly sensitive under eye area) However, it beautifully covers rougher blemishes, and, in case a relatively fresh spot is on your face, since the concealer is antibacterial (and/or has a magic power) it doesn’t irritate the spot therefore it doesn’t make it any more inflamed.

Other high coverage concealers: creme concealers

the liquid concealer
– for medium coverage –
This guy was made to be used under the eyes, plus, what I use it for is to cover any redness on my chin, around my mouth and on my nose. It can also be used to highlight certain areas of your face, it’s completely up to you.

and the color correcting
Unfortunately I haven’t tried this one yet, and I’m not sure if I even want to, but here’s a little guide on what those intimidating colors are really for:
green: covers redness and any other red blemishes
pink: cancels out any brown colored blemish such as hyperpigmentation, acne scars etc.
pink/peach/orange: for blue-toned under eye circles and bruises
yellow: good for canceling out any purple-toned blemishes such as under eye circles and bruises, plus it also evens out the skintone
purple: it freshens up the tired and devitalized skintone
What you should know about this is that after you covered a certain area with a color, go over it with another color that matches your skintone.

concealers that gives you the lightest coverage: concealers with metal tips, which are for getting rid of any puffiness around the eyes, and concealers with brush tips

beauty hacks
1. Always use concealer after applying foundation. I’ve always heard the pros mentioning it all the time, though I highly doubt anyone can be so dumb. It’s kind of obvious that it’s better to apply concealer after foundation since you can never know if certain blemishes can be simply hid by foundation, plus, you can just mess up the concealer by applying foundation on top of it.
2. In case you don’t feel like spending money on an eyeshadow primer, guess what.
3. You can also use it to correct your cat eye wing.
4. It’s also recommended to use several different types of concealers for different tasks: stift for rougher blemishes, liquid concealer for the under eye area etc. Even though I have both as well, and I’m perfectly fine with using both, if you don’t want to invest in many products, just think logically over what you need a concealer for the most.
5. For a more natural effect, don’t apply your concealer up to your lower lashline.
6. According to other beauty gurus, to avoid creasing, you should go over your under eye are with a translucent powder after using a concealer. I say “other beauty gurus” because as for me, it only made my under eye area much more drier, but let’s just talk about my situation in a second.
7. It is a known fact now that you have to apply the liquid concealer in a triangle shape under your eyes instead of a half-moon shape, which I do not agree with, (Not that I would agree with the half-moon version either.) but I thought I would mention.

so when it comes to me
Since my under eye situation is pretty awkward, concealer was the very first beauty product I started using when I was younger. Because my mom used the stift kind, so did I, and I was kind of okay with it until a couple of months ago.
Of course I had smaller problems with my under eye area before as well, but in this winter my under eyes became so wrinkly, dry and a little bit red, that I needed to change. As I observed it, since the stift has a thicker formula, it double-dried my under eye areas, and also, since I could only apply it with lightly rubbing motions, it damaged that sensitive skin even more. That’s why I switched on to a liquid concealer. (And, because stift concealers aren’t for under eyes. Liquid concelaers are. My mistake.)
Well, using a liquid concealer doesn’t mean it can’t make your skin dry.
At least not in my case.
After the liquid dried up on my skin a little bit, it creased just the same, and no, applying a loose powder onto it just made the situation even worse. Plus, I’m well aware of the fact that since the color of the concealer is a tiny bit lighter than my usual skintone, it’s meant to make my face look more fresh, but in my case, it just made it even more obvious that on certain areas of my face, there’s a thicker coverage which didn’t look natural at all.
So, after starting to use a regular eyecream I decided to stop using concealer under my eyes and just went on using my simple foundation there as well, and guess what. It got so much more better, and not only because of the eyecream.
It’s doesn’t make it dry, doesn’t look unnatural, awesome.
Of course I still use my stift and liquid concealers as well, because even though they weren’t good for my under eye areas, the stift concealer is perfect for covering up any spots and ugliness I might have and the liquid is better at covering any redness on my face than a thousand layer of foundation.

source of feature image: murad.com
(but the lady on it is Teni Panosian from missmaven.com)
source of images: into.co.uk, superdrug.com, colormebeautiful.com

Be First to Comment

Leave a Reply