Skip to content

‘CAUSE ALL WE HAVE IS MONEY FOR LUXURY PERFUMES, RIGHT? | HU/EN

Scroll down for the English version.

Szóval a szituáció az, mielőtt még azt hinnétek, hogy ez valami durván szponzorált poszt (bár nyilvánvalóan pár hónapnyi blogolgatás után az ajtóm előtt ölik egymást a luxusabbnál luxusabb luxuscégek csak, hogy kipróbáljam a termékeiket), vagy még rosszabb, hogy annyira elkényeztetett és magamutogató vagyok, hogy imádok felvágni a nem létező drága cuccaimmal, csak annyiról van szó, hogy mivel egy luxusparfümériában tengetem mindennapjaimat, akarva akaratlanul is beleszeretek illatokba, főleg így nyáron, és én ezeket most jól megmutatom nektek.
That being said, ebben a bejegyzésben még véletlenül sem az volt a célom, hogy minden egyes embernek megmondjam, hogy mi lehet a neki való parfüm, szimplán csak úgy éreztem annyi isteni illat van a világon, hogy muszáj megosztanom veletek a én saját kedvenceimet.

És igen, mivel niche parfümökről van szó, ezért némelyik eszméletlenül, de úgy hihetetlenül übergalaktikusan “wtf” drága, de hé, ha egyszer be akartok ruházni egy igazán finom és különleges illatba, vagy csak szimplán megengedhetitek magatoknak az efféle kényeztetéseket, tádám.
Ha pedig nem igazán tudjátok, mit jelent, hogy ezek niche parfümök: rendkívül egyediek, és ami a legfontosabb, még véletlenül sem a tömegeket próbálják lenyűgözni, ők szűk, exkluzív ízlésű köröknek készülnek, ennélfogva az összetevőik is legalább ennyire különlegesek, sőt, ritkák, és ezeknek gyártása is rendkívül költséges és összetett. Ezek az illatok ténylegesen érzéseket, hangulatokat, emlékeket idéznek fel az emberben, a leszáradásuk pedig némelyeknél már-már meglepően gyönyörű és művészi. Szóval lényegében, amikor valaki vásárol egy efféle parfümöt, az nem olyan, mintha venne egy dezodort, vagy egy Dior parfümöt, ez sokkal inkább egy befektetés egy művészeti alkotásba.
Ha engem kérdeztek.
Ezeknek a parfümöknek gyakorlatilag, és most nem túlzok, saját történetük és személyiségük van, minden egyes illatnak, kivétel nélkül.

1.
Silver Iris
Atelier Cologne
EDP
100 ml 40 800 forint, 200 ml 59 900 forint
Neroli

Silver Iris a jelenlegi kedvenc parfümöm, bár nagyon sokáig kerülgettük egymást, mert személy szerint egyáltalán nem rajongok az íriszes illatokért, ők nekem túl hidegek és távolságtartóak. Benne viszont megvan az a plusz, amitől az írisznek csak a szép és bájos oldala mutatkozik meg, a rideg énjét pedig szépen elnyomja a feketeribiszke, hurrá. A parfümház célja minden parfümnél az volt, hogy a cologne-ok frissességét ötvözzék az eau de parfumök tartósságával, és ez bizony nála sincs másképp. A fejillatok között a feketeribiszkén kívül mandarin található, ami később átmegy egy ibolyás-íriszes, egyszóval virágos kompozícióba, a vége pedig számomra egyszerűen annyira mély, de annyira lágy, hogy nem tudom megfogalmazni, bocs, megpróbáltam, nem megy, mmm.
Fun fact, ami majd nem lesz annyira fun: gyakorlatilag minden illatot szeretek amiben feketeribiszke van. (És ez a listán is látszódni fog, khm, előre is ezer bocs.)

2.
Pomelo Paradis
Atelier Cologne
EDP
100 ml 29 000 forint, 200 ml 40 800 forint
Neroli

Ez.
Egyszerűen.
Isteni.

Éppen ezért baromira nem értem miért nem ez a nyár legnagyobb slágere.
Oké, a dologban valószínűleg az lehet, hogy elég erőteljes citrusos illata van, és sokak amint megszagolják, sokkolódnak, pedig lehet velem van a baj, de én valahányszor megkóstolom mindig felfrissülök, annyira vérnarancsosan üde és energikus.
Csak hogy menőzzek az összetevőkkel, floridai pomelo van benne, feketeribiszke (Erről valójában nem is tudtam egészen mostanáig, hogy megnéztem tüzetesebben az összetevőit… hát mit mondhatnék.), mandarin, kínai menta és marokkói narancsvirág.
Ha egy igazán, ezeregy százalákosan friss illatot keresel, és nem vagy az az ijedős fajta, check this shit out.
De tényleg.
És nem, ez sem az a magad-után-vonszolós illat, fear not.

3.
Meliora
Parfums de Marly
EDP
75 ml 54 000 forint
Neroli

Fun fact #2: a parfümház illatai XV. Lajos francia uralkodó kedvenc lovai után kapták nevüket (és karakterüket), ugyanis a király és szeretői, Madame de Pompadour és Madame du Barry annyira odavoltak a parfümökért, hogy a 18. századi francia udvart “illatos udvar”-nak is nevezték. Innen szemlélve a dolgot halovány lila gőzöm nincs Meliora miféle állat lehetett azon kívül, hogy ő volt Anglia leghíresebb telivér kancája, (Jó neki.) mindenesetre, emberek, az illata maga a mennyország.
A kis drága bizony feketeszeder (hé, nem ribiszke) és málna kavalkádja, amely ismét olyan virágokba suhan át, mint az ilang-ilang, a liliom és a rózsa, a végjátékban pedig egy kis vanília is beköszön. Igen, összességében gyümölcsös, de nem az a halálosan fullasztó gyümölcsös fajta, sokkal inkább egy kellemesen és lágyan illatozó gyümölcsös frissesség, ami soha az életben nem fog pofátlanul betolakodni az orrodba.

4.
Florabellio
Diptyque
EDT
50 ml 21 000 forint, 100 ml 28 000 forint
Neroli

A Diptyque legújabb illata, amit képzeljétek el, egyedül csak én szeretek szerintem lényegében az egész univerzumban. Hát szegény Florabelliócska.
Almavirág keveredik benne barack illatú osmanthusszal és a frissen pörkölt kávé, illetve a szezámmag illatával, ami szerintem senkinek nem mond semmit, de a lényeg, ami szerintem az első számú oka, hogy az emberek nem tudják hova tenni, hogy egyszerre nagyon édes és egészen keserű, és életed végéig szagolgathatod, akkor sem fogod tudni eldönteni, hogy ez akkor most melyik a kettő közül.

A meg-nem-értettség második oka pedig, hogy első felfújásra elég kemény és erős illat, egy kis idő elteltével viszont szépen fogja magát és visszavesz az arcából, és egy elbűvölően tavaszias illat lesz belőle.

5.
Philosykos
Diptyque
EDT
50 ml 21 000 forint, 100 ml 28 000 forint
EDP
75 ml 32 000 forint
Neroli


Ha már Diptyque, aki rajongója a márka illatainak, annak szerintem nem kell külön bemutatnom a legnépszerűbbet mind közül, ez gyakorlatilag fiúk-lányok, transzvesztiták, háromlábú agancsos csivavák, egyszóval mindenkinek a favoritja.
Igazából nem is tudok túl sokat mondani róla, a parfüm egész egyszerűen olyan mintha egy komplett fügelugasban szórakoznál, érezni lehet a fügegyümölcs, a fügevirág, de még a fügefa illatát is, úgyhogy ha egy velejéig zöld illatra vágytok, khm. Hát itt van. Az eau de parfum változatában annyi különbség van, hogy ő gyümölcsösebb, bár én az eau de toilette-ért vagyok oda meg vissza.

6.
La Cautiva
Fueguia 1833
EDP
30 ml 26 800 forint, 100 ml 57 800 forint
Neroli

Igen, még egy feketeribiszke illat, de hallgassatok meg… csak… csak… oké?
Szóval a bevezetésben említettem, hogy a niche parfümöknek saját történetük van, ezért olyan különlegesek, ugye? Na hát ő ebből a szempontból a legaranyosabb mind közül. Történt ugyanis, réges régen, hogy a bennszülött indiánok fehér nőket raboltak el időről időre, just for fun. (Ez még nem az aranyos rész. Nyilván.) Az argentin irodalom egyik műremekében pedig erről készítettek egy verset, amelyben az egyik indiánt a mű szerint elbódította a foglyul ejtett Mary különös parfümje, innen kapta nevét is a La Cautiva, avagy a fogoly.

A feketeribiszke mellett vanília is található, és őszintén szólva, ez nem egy hivatalos álláspont, de tekintve, hogy egy patagóniai márkáról van szó, azt hiszem nem nagy hülyeség ezt mondani – az összes Fueguia illat esőerdő illatú. Ennyi. Kimondtam. Nem viccelek. Nagyon fura, de nagyon különleges és finom.
Gondoltam közlöm.

7.
Sunshine
Amouage
EDP
100 ml 110 800 forint, hahaha
Neroli

Most nyerted a lottót?
Megcsalt a férjed és szívesen megvágnád a bankkártyáját?
Vagy csak szimplán találtál a metrón fölös százezer forintot és nem tudod mire költhetnéd?
Ne gondolkodj tovább, itt a Sunshine.

Ha ez megnyugtat, az ománi királyi család saját, külön bejáratú luxusparfümházáról van szó, a hozzájuk látogató államfőket szokták megdobni ajándékként ezekkel a parfümökkel, és két hihetetlen ritka összetevőn alapul minden egyes darab: az ezüsttömjénen, és a világ legritkább rózsáján, az ománi sziklarózsán. (Máris sokkal jobb, mi?)
Én még véletlenül sem vagyok az a fajta lány aki vonzódik a keleties illatokhoz, de mit mondhatnék, a kis Sunshine-ban is van feketeribiszke (meg davana és mandula, de kit érdekel) így nekem aztán végképp a napsütés és az öröm illata lett, de hé, itt még nincs vége.
Tehát, miután egy nap felfújtam magamra, és éltem víg életemet, a nap végén jutott eszembe újra, hogy megszaglászom a karom, ahova fújtam, és damn, teljesen más lett. A vidám, gyümölcsös-virágos játékból egy mély, meleg, a szó legszorosabb értelmében napsütötte illat lett.

8.
Confetto
Profumum Roma
parfum
100 ml 63 000 forint
Neroli

Uramisten, hát ez valami csodás.
A Profumum Roma, csak, hogy értelmet nyerjen az egész, egy vérbeli olasz márka, amelyet négy, művész felmenőkkel rendelkező testvér alapított. Ők mindig, minden illaton együtt dolgoznak, ugyanis koncepciójuk szerint csak úgy lehet igazán különleges parfümöket készíteni, ha mind a négyen beleteszik szívük egy darabját az adott illatba.
A Confetto pedig egy nagyon finom darab mit ne mondjak (Ez kicsit morbidabbul hangzik, mint akartam.) ugyanis az olasz mandulás sütemények illatát idézi meg vaníliával és ánizzsal.
Istenien édes, de nem fulladok meg az illatától, ami már csak azért is érdekes, mert minden Profumum Roma illat 43 %-os töménységű, ráadásul egy idő után ez az édesség átmegy a mósusz-ámbra kombináció hatására egy rendkívül érzéki illatba. Gyakorlatilag tényleg olyan, mintha egy vidám, élettel teli kislány egy kacér, felnőtt nővé cseperedne.

a képek forrása:
kafkaesqueblog.com, fragrantica.com, luckyscent.com, ateliercologne.com, pinterest.com, diptyqueparis.com


… and the English version:

As you might have already known, I work at a luxury perfumery as a fragrance consultant so I guess it’s kind of self-explanatory that I love constantly trying out newer and newer scents, and there are some of them that just really grew to my heart recently, especially now in this summer heat. Back in the Hungarian site I wrote this article months ago, when it was only the beginning of summer. Now, as it’s the peek of it and I’m melting into sweats all the time, uhm, my perfume preferences slightly changed to say the least, so here are the ones I currently use and can highly recommend.
Even if you are the one who doesn’t like to drown in a fragrance in this weather, and even if you enjoy swimming in one. I start with the heaviest ones and go on to the lighter ones, and the last one is going to be a surprise, just to warn you, that one is not at the end because it’s so lightweight.

Ah, too much talking, let’s get started.


Oh my fucking God.
The person who created this scent was a genious, I’m tellin’ ya.
I am personally all over the moon for Profumum Roma itself, there are many other fragrances from them which I not just adore, but respect, however, since they are kind of heavy (43%) they might be too much for summer, so I thought I only include one or two scents from them.
(Though as for me, I wear them in the heat anyways.)

Every single one of them is a feeling, an atmosphere, an emotion captured into a bottle and I’m not being overly sentimental here. That’s what niche perfumes and artistic perfumes are truly about.
Alba is a beautiful fragrance, the word itself means “dawn”. Now, for me, it represents something completely different than that, I never think of dawn when I have it on me. It’s the perfect combination of overflowing sweetness due to the almond and hazelnut and dewy, kind of icy softness thanks to the iris. Even though it might be a really sweet and heavy summer scent, I don’t care, whenever I wear it I feel alive, I feel outstanding, I feel mediterranean.

There is not much of a difference between Aqua e Zucchero and Alba, they are both extremely sweet, but this one has red fruits and vanilla in it.

silverkeG
Aaand another fragrance with red fruits in it.

Just to give you a hint – I have a thing for red fruits in perfumes. I managed to observe that with iris they have such a deep, sensual tone that they make me thrill every single time.
Seriously.
No kidding.
Because, you know, iris tends to be a cool toned scent, which is totally not what I originally look for, (However, in every single fragrance I like, there’s iris.) but red fruits give it that warm sensual vibe so that it doesn’t stay at a prudish feminin level but develops into a seductive thrilling feel.
(I really shouldn’t talk about perfumes like this, aren’t I.)

Fun fact: it’s a completely male scent.
Not even unisex.
And I honestly still don’t understand why.
It’s the loveliest and most lightweight lavender fragrance I’ve ever tried.

Never pushy, never tries to wander into your nose and irritate the crap out of it, coriander only gives it a unique hint. If I had the chance to describe I’d say it’s exactly like the twilight of a hot summer day when you go out to the lavender field after a day of having fun with your friends and you just feel this happy satisfaction and the relaxing vibes of these flowers.
(You know, what people usually do in life, right?)On to something even less heavy.

The last scents are going to be from the same perfumeur, Mr Maison Francis Kurkdjian.
The truth is, I didn’t like this one at the first time, because when I studied about it the only thing that remained was that it’s full of flowers like lily, orange blossom, jasmin, violet, rose, iris and I don’t like floral bouquet kind of perfumes.
Well, that was stupid.
You know, there’s a game we play in the store when there’s no customer around which means someone secretly sprays all kinds of scents onto some paper, and the others have to identify them.
Since I didn’t like this one knowing its ingredients, I never really took the time to really smell it until that point. Not knowing what that perfume was I instantly recongized that vibe what red fruits and iris give together so I already loved it, and after I got to know which fragrance it was, I was shocked and started wearing it.


In the summer, sometimes the simplest things are the best, even when it comes to perfumes.
(Daily cliche – check. You’re welcome.)
Some say, this one is the scent of freshly washed clothes, for me, it’s more like fresh source water, I’m not kidding.
Just a tiny bit of creamy citrus, (‘Tiny bit’ and ‘creamy’ are the key words at this perfume.) just the tiniest bit, it’s like it would’ve been measured by a teaspoon.
And, if that’s not enough, I can always opt for the ‘forte’ version, which is not really more citrusy, but a bit more creamier.
We usually recommend it to people who don’t like strong or overly significant scents at all, they just want something that gives them a nice, clean yet unique aura.

mindkettoDF

And last, but definitely not least let me just show you something I’m actually a bit proud of – the perfume of the first Hungarian perfumeur. It was her very first one, and personally I think it’s the best of all of hers so far. It might be a bit heavier for a summer day, and to tell you the truth, it’s not for some fresh young teenage girl.
Whenever I smell it I always think of a well-balanced, smiling, succesful woman in one flowy white shirt sitting on the porch of her gorgeous mediterranean house, looking at her vineyard (Don’t even ask me why, she has a vineyard, okay?!) drinking some wine herself while enjoying the warmth of summer.

Mm, I like believing it could be me in the future. (Although I’m not into vineyards, but, eh, what the hell.)
And that’s the reason why I always keep spraying it all over me all the time. (Other than that it makes me feel freaking rich.)

 

HEDO
Oh, and to give you some idea of what it actually smells like, it’s honey, peach and rum altogether.
And those tiny things in the bottle are one hundred Swarovski crystals, but who gives a damn about that.


source of feature image:
www.mthai.com

Be First to Comment

Leave a Reply