Skip to content

A LEGGYAKORIBB ÉS LEGBOSSZANTÓBB YOUTUBER KLISÉK | HU

Én tényleg nagyon szeretem a Youtube csatornákat. Annyira, hogy még sajátot is csináltam, van is rajta kb 5 videó, nagyon izgalmas, csináltam többet is, de sajnos (avagy sokkal inkább szerencsére) úgy találtam még nem állok készen olyan videókat gyártani, melyeknek témája nem lett már minimum százszor feldolgozva, kifújva, és ezerszer jobban megcsinálva.
De hogy melyek azok a témák, youtuber attitűdök és videókészítési sémák amelyek mentén majdnem minden Youtube csatorna (főleg a szépség-, illetve a divatcsatornákról beszélek) halad?
Nos hát kérlek…

1.
Haul
Miért, áruld el, miért érdekelne, hogy egy vadidegen egyén megvette magának a huszonötödik alapozóját, a harmincötödik nude árnyalatú rúzsát és a hetedik “nélkülözhetetlen” contour kitjét múlt hét szombaton? Mind ismerjük ezeket a videókat, általában a szépség- és divatvloggerek (és bloggerek) körében elterjedt videófajta. (Valószínűleg nem, pusztán én nézek csak szépség- és divatvloggereket, könnyen lehet, hogy van egy rakás felni haul is egy autós Youtube csatornán. Nem, tényleg nem tudom mi az a felni.) Igazából ez egy teljesen hasznos videó is lehetne, amennyiben, tudjátok, az egyén fel-, és/vagy ki is próbálná az éppen előtte vásárolt holmikat és megmutatná, hogy milyenek mikor épp használják is őket, bár őszintén akkor se segítene túl sokat az emberiségnek, hiszen ha még ő sem próbálta ki és nem tud róla érdemi véleményt alkotni, akkor nem értem miért érdemes időt, energiát és szerkesztőprogramot pazarolni olyan videókra, amelyekben lényegében csak dolgokat tartanak a kamera elé majd leteszik őket.
gifsoupdotcom
2.
Morning and Nighttime routines
Még ha Leonardo DiCaprio reggeléről és éjszakájáról is volna szó – akkor is gáznak tartanám. De persze megértem – a már híresebb, milliós követői bázissal rendelkező youtubereknél igazából valamelyest érthető, hiszen nekik szinte kötelező és elvárt, hogy minél többet mutassanak a nézőiknek… öhm, a napjaikból.
A baj igazából ott kezdődik, amikor körülbelül az anyukádon és a nénikéden kívül nagyon senkit sem érdekelsz, és te azt hiszed minimum Angelina Jolie szintű rajongás övez ahhoz, hogy te is beállsz az ötmilliomodik morning és nighttime rutinozó közé.
De tudjátok mit? Itt még mindig nem lenne minden veszve. Nem tudom hogy, de akár hasznos vagy minimum érdekes és egyedi videót is lehetne ebből a témából eszkábálni – a probléma megint csak ott kezdődik, hogy az emberek 99%-ának a reggeli rutinja a felkelés, fogmosás, arcmosás, az egészséges-zöld-turmix-acai-bogyókkal teli reggeli, felöltözés, az esti pedig ugyanez fordítva valamelyik oldalon megspékelve a napot egy fürdéssel (Jó esetben.), és senki nem veszi a fáradtságot, hogy egyedi gondolatokat vigyen bele ebbe az elcsépelt témába, ami amúgy önmagában sem túl érdekes. Miért is tenné? Hisz mind csak azt akarjuk, hogy ugyanúgy el legyünk ismerve, mint az a szerencsétlen, akitől ezt a videófajtát először láttuk.
A probléma az, hogy nem az “elismerésen” van a hangsúly, hanem a “mint az, akitől láttuk”-on.
quickmeme.com 3.
Az “én nem szeretek sok sminket használni” mondat…
… egy beauty blogger szájából, miközben éppen hogy csak fél liter alapozót nyom ki a kezére, majd adagol negyed tubusnyi korrektort (pusztán az egyik korrektorából, mert két árnyalatot használ, egyet a szem alá, egyet meg a bőrhibákra, ugye, tudjátok hogy megy ez) minden lehetséges helyre, hogy majd a végén “épp, hogy csak” felpattintson egy “rendkívül természetes hatású” műszempillát.
De amúgy imádja lélegezni hagyni a bőrét… miután az már megfulladt a több kiló alapozótól, bronzertől, kontúrtól, highlighter krémtől és portól, meg a púdertől és a natúr színkombinációjú szemhéjfestékektől, mert azok adják a legtermészetesebb hatást.
tumblr_o1f6jsNxep1v3cfmlo1_500
4.
Monthly Favorites
Avagy ehavi szponzoraim és/vagy márkák, akik szeretném, hogy felfigyeljenek rám.
Erről jut eszembe a…
5.
“Tudjátok, hogy mindig őszinte vagyok veletek.”
Nem, nem tudjuk. Nem ismerünk. Igazából, ha szőrszálhasogatóak akarunk lenni statisztikailag a saját családod sem lehet biztos benne, hogy nem vagy egy mániákus sorozatgyilkos aki iskolás kisgyermekek tetemeit rejtegeti a beauty szobájában, így egyáltalán nem tudhatjuk, hogy az, hogy te megsértődsz azon, hogy valaki megkérdőjelezi bizonyos szponzorált termékekhez való viszonyod minőségét, az jogos-e, vagy sem.
Mindenesetre minden szponzorált videóban háromszor elmondani ezt a mondatot kissé gyanús, de minimum fölösleges.
igndotcom 6.

Az “Engem baromira nem érdekel senki véleménye.”
… a kívánt hatás eléréséért megspékelve az “f” betűs angol szóval úgy körülbelül kismilliószor, csak mert ő nagyon megmutatja hogy mennyire nem érdekli és mennyire vagány, nem mintha ez nem eshetett volna le abból, hogy ő már hatszor elmondta.
tumblr_ma7k07eIzI1rq0hnm 7.

Az “Olyanok vagytok nekem, mint a családom!”
… mert? Kimossuk a szennyesed? Főzöl nekünk Karácsonykor? Felköszöntesz a szülinapomon?
Persze, kedves dolog, jó kis marketing és biztosan tényleg nagyon hálás vagy a feliratkozóidnak, hogy követnek téged, meg nyilván rengeteg pozitív kommentet kapsz a munkáid alá, de nem muszáj olyan kötelékeket tettetni, amelyek nem léteznek.
giphy (2)
8.
Ugyanaz a téma hullámban elterjedve.
Ismét csak, hogy beauty fanatikusokkal példálozzak, ilyenek a neutrál színek, a Kardashian kontúr, a highlight, a strobing, a beauty blender meg az a gigantikus fogkefe alakú alapozókefe. (Tudjátok melyik az.)
Valamilyen varázslatos oknál fogva (Nyilván véletlenül sem azért, mert a gyártók ugyanakkor ajándékozzák meg a menő digitális influencereket termékeikkel és/vagy pénzzel.) bizonyos trendek, termékek és technikák elterjedése éppen ugyanabban a pillanatban indul el hullámzásszerűen, így gyakran fordul elő, hogy egy héten az összes általam követett beauty guru ugyanazzal a strobing videóval, vagy a beauty blender használatát az egekig magasztaló review-val jön ki.
gallery-1434719947-strobing-2 Apropó…
9.
Ugyanazon termékek használata.
MAC Studio Fix Plus, Anastasia Beverly Hills brow wiz cuccok, Makeup Geek eyeshadow-k, a már említett beauty blender és még sorolhatnám – ezeket a termékeket fejből mondtam pedig különösebben nem izgatják a fantáziámat, beruházni meg végképp nem akarok rájuk. Konkrétan ennyiszer hallottam már a nevüket, és persze legyünk megengedőek – biztosan azért, mert ezek nagyszerű produktumok, amelyekért okkal rajonganak a beauty guruk. Ám nem lehet, hogy érdemesebb lenne más, új, szinte teljesen ismeretlen termékeket avagy márkákat kipróbálni a szépségápolási szakértőknek? Nem lehet, hogy logikusabb lenne arra használniuk az ismertségüket és befolyásukat, hogy olyan márkáknak és cégeknek (is) adjanak hírnevet és/figyelmet, amelyeket még nem ismer a fél világ?
katy-perry
10.
A gettó attitűd – amikor olyan siralmasan fehér az ember kívül és belül, mint a fal.
Emlékszem, itt igazából megpróbáltam videót csinálni arról, hogy milyen is ez, hogy kellőképpen demonstráljam, ám sajnos oly mértékben katasztrofális, botrányos és nevetséges lett a végeredmény, hogy… nos, nem láttok videót itt, ugye. Na igen, sajnos az efféle kudarcok másokat cseppet sem tartóztatnak fel a gettó akcentus és viselkedés lelkes kipróbálásától és alkalmazásától, pedig semmi humoros nincs abban, ha minden második fehér kerítés mögött teljes kiőrlésű gabonapelyhet reggelizve felnövő Hófehérke úgy tesz, mint egy harlemi gengszter.
tumblr_m2w7qmueBG1qzqdem
11.
Az a hang
Itt érzem úgy, hogy velem van a baj, mert kizártnak tartom, hogy ez bárki másnak is szemet – avagy fület, haha, értitek – szúr, de kifejezetten ki tudnak borítani azok a csilingelő my little pony jellegű aláfestőzenék amiket a videók alá bevágnak.

12.
Amikor az ember nem egy nagy sminkmester, de van egy beauty csatornája, mert van.
Avagy amikor igazából fogalma sincs az embernek, hogy a youtubernek mi a célja a csatornájával, mert lényegében fogalmuk sincs, hogy mire is jó az adott youtuber.
Vannak a kérdéses csatornán smink tutorialos videók, de nem túl művészi sminkekről, vannak rajta haulok meg havi kedvencek, de körülbelül ugyanazokról, amikről mindenkinek, divatról is van szó, viszont a megmutatott stílusa sem egy nagy szám, a routine vlogokról meg már ne is beszéljünk, hiszen az igazság az, hogy csak szimplán ismét csak nem veszi a fáradtságot ahhoz, hogy csináljon valami eredetit, vagy, ami még szomorúbb, hogy egyáltalán elgondolkozzon azon, hogy amit csinál az tényleg a saját fejéből pattant-e ki és nem csak valaki mást, vagy másnak a sikerét igyekszik tudat alatt leutánozni.
Félreértés pedig ne essék, “eredeti” alatt nem világmegváltót kell érteni, egyszerűen csak egy olyan stílust, amely autentikus és őszinte.
no-idea-what-i-am-doing 13.
“Watch this video it’s so funny.”
Rémlik, hogy vannak olyan videók, amelyek címe mellé a készítője rendkívül agyafúrtan odabiggyeszti a “funny” szócskát ezzel teljes mértékben meggyőzve a nézőt, hogy ez csak és kizárólag valami rém béna és unalmas videó lehet?
Még jobb, ha egy konkrét videóban közli veled, hogy mellesleg mindenképpen csekkold egy másik videóját amiben valami nagyon vicceset csinál és elképesztően humoros és botrány lenne ha kimaradnál ebből a földi paradicsomból amit az a másik alkotás nyújtana neked.
weheartit 14.
Starbucks
Avagy “hadd kortyoljak bele látványosan ebbe a három deciliternyi túlértékelt folyékony halálba”.
15.
Sírás
És az egy dolog – egy nagyon szomorú dolog – amikor valaki ténylegesen egy szomorú témáról beszél és elsírja magát, mert hát istenem, ez várható.
Amikor viszont egy youtuber egy viszonylag inspiráló, vidám, vagy bármilyen más történet elmesélése közben hirtelen egyik pillanatról a másikra könnyek között tör ki és még hozzá is teszi, hogy jaj, ő mennyire nem számított erre – akkor ezt mégis miért nem vágja ki?
Miért kell végignéznünk?
Neki nem kellemetlen, hogy vágás közben azon kell agyalnia, hogy a saját zokogását hol és hogyan vágja meg? Amikor átgondolta, mit fog mondani egy videóban, nem érezte, hogy ez annyira érzelmes lesz, hogy el fogja magát sírni? Amikor ilyeneket látok nem bírok nem arra gondolni, hogy ez nem egy betervezett álnok műsírás akart lenni, de minimum baromi kellemetlenül érzem magam, főleg azért, mert nem értem miért akarja hogy végignézzem ezt.
pinterestdotcom9
16.
“How to edit your Instagram photos” videók
Egyáltalán maga a puszta tény, hogy erre a vlogtípusra van kereslet, hogy ezeknek van nézettsége, sőt, hogy ezeket már-már külön kérik egyes emberek szeretett youtubereiktől – kiborít, nyomorba dönt és megkérdőjelezteti velem az Élet értelmét.
17.
“How to take a selfie” videók
Nem.
Nem.
Nem.
Egyrészt úgy önmagában nem, másrészt a youtuberek szerint miféle homéroszi bölcsességet lehet még feldolgozni a szelfikészítéssel kapcsolatban, amit a többi kétmillió beauty-, fashion-, vagy csak szimplán szelfiguru nem vett fel videóra és örökítette tovább sekélyes utódaira?
giphydotcommoviepilotdotcom
18.
Amikor önmagát nézi és nem a kamerába tekint.
Ezt még a hétmilliós követőszámot elért angol Zoella is csinálja, és tudom, hogy nyilván nem a kamerába tekintő képességek miatt követnek be youtubereket az emberek, de az ember azt hinné egy bizonyos szint után a kreatív elme csak-csak megtanul bizonyos dolgokat a videókészítés világában – például hogy nem a kamerába nézni rendkívül megszakítja a kapcsolatot a készítő és a néző között.
(Nem mellesleg csak szimplán baromi idegesítő.)
wattpaddotcom

featured image: wetheunicorns.com
sources of images: quickmeme.com, cosmopolitan.co.uk, pinterest.com, giphy.com, moviepilot.com
sources of gifs: gifsoup.com, youtubersreactiongifs.tumblr.com, ign.com, boricuanbookworms.com, giphy.com, gurl.com, wayfaringmg.tumblr.com, gif-central.blogspot.com, weheartit.com, whatsnew.com (reactiongif.org), wattpad.com

4 Comments

 1. Hát ezt imádtam, made my morning! 😀 Azt hiszem, lélekben angol vagyok, mert imádok panaszkodni, morogni, és ezt a kettőt szarkasztikusan csinálni – és imádok ilyeneket olvasni. A rutinokkal egyébként úgy vagyok, hogy azokat annál jobban szeretem, minél inkább mű, és mentális leltárt csinálok minden hülyeségről (ki az, aki kiugrik az ágyból?? ki az, aki már az ágyban elkezd tornászni?? wtf??) és lehetetlen dologról, a végén meg röhögök rajta. Egyébként pont azon gondolkoztam, hogy bár nem videóformában, de csinálnék egy őszinte morning routine-t, mert tényleg, ha nem megy az ember sehova reggel, akkor minek tesz fel egy full sminket otthonra korán reggel? 😀 Na, mindenesetre ezt nagyon jó volt olvasni!

  • The Charmbandit The Charmbandit

   LOL, pont ebben a pillanatban olvasom az egyik bejegyzésedet, közben átnéztem a blogomra és látom, hogy Te írsz kommentet. Ezt nevezem egymásra találásnak. 😀 Amúgy köszi! Nekem tetszik az “őszinte morning routine” ötlet, bár ez az én esetemben abban merülne ki, hogy csak szimplán nem kelek fel. 😀

 2. Annyira igaz minden pontja… 😀 Volt, ahol hangosan röhögtem, köszönöm a posztot!

  • The Charmbandit The Charmbandit

   Köszi a kommentet! 🙂

Leave a Reply