Skip to content

AMIT AZ ISKOLÁBAN TÉNYLEG KÉNE TANÍTANI

Milyen érdekes is lenne, ha az iskola ténylegesen a második otthonunk lenne. Nem azért mert perverz vágyam, hogy mindenki annyi időt töltsön ott, hogy hazamenni már felesleges legyen, hanem mert kevésbé érződne totális időpocsékolásnak, ha az ott töltött időért cserébe megértést, bizalmat és elsősorban segítséget kapnánk ahhoz, hogy lehetőségeinket és bennünk rejlő potenciálunkat kihasználva a legsikeresebb verziónkat bontakoztassuk ki miután (vagy mialatt) kikerülünk az iskolapadból, legyen szó gimnáziumról vagy egyetemről.
Ja, ez egy aranyos gondolat, tudom. Arról már régóta szükségtelen vitatkozni, hogy ez miért nincs alapból így, és miért akarnak agyhalott senkiket ömleszteni a középiskolákból és egyetemekről egyenesen a mekibe olyan szintű gyakorlati (vagy bármilyen) tudással, amely még egy tábla Milka csoki felbontásához sem elég, de ennek a bejegyzésnek még véletlenül sem az a célja, hogy az ezt firtató kérdésre keressen választ.
Itt most csak az érdekel, hogy vajon melyek lennének azok a jelenleg abszolút csak a képzeletünkben lévő “tantárgyak” vagy “kurzusok”, amelyek a mai világban és társadalmunkban hasznosnak bizonyulhatnának, kifizetődnének, és segítenék az újabb generáció boldogulását az életben.

1. STRESSZHELYZETEKBEN VALÓ VISELKEDÉS
Körülbelül minden napra be lehetne iktatni egy-egy olyan órát, ahol csak és kizárólag azzal foglalkoznának a diákok, hogy hogyan ne váljon belőlük tíz éven belül a soron következő moziban lövöldöző tömeggyilkos. Egy dolog ugyanis állandó minden egyes ember életében – és az a stressz. Viszont korántsem mindegy, hogy ki hogyan küzd meg vele, az pedig egyenesen szuper lenne, ha a jövő felnőttei minél korábban megtanulhatnák, hogy hogyan védjék ki a munkahelyi stresszt, vagy ha már itt tartunk, a mobbyingot, a hétköznapi gyökerek frusztrációinak kivetüléseit, vagy akár azt, hogy hogyan ne legyenek ők is hétköznapi gyökerek.
Igen, ez egy roppant hasznos tanóra lenne.
De ha már itt tartunk…

2. KÖTELEZŐ TERÁPIÁS ÜLÉS
Persze tök jó, hogy minden középiskolában elérhetőek az iskolapszichológusok, de erősen kétlem, hogy mindenki, akinek szüksége van rá, el is megy hozzájuk. Pedig baromi hasznos lenne, ugyanis pont a serdülőkor az az időszak egy ember életében, amikor egyszerűen szükség van egy olyan ember támogatására, akihez nem fűz érzelmi kötelék (ergo se nem család, se nem barát) és aki reálisan, tárgyilagosan áll a hozzá forduló emberhez. Tudom, tudom, fizikailag majdhogynem lehetetlen, hogy egy darab iskolapszichológus több osztálynyi diákkal tartson személyes elbeszélgetéseket heti egyszer. Pedig ez nem csak azért lenne hasznos, mert így a diákok könnyebben ki tudnák silabizálni önmagukat, hanem kisebb lenne az esély arra, hogy minden második aberrált idióta aki saját magát akarja diagnosztizálni elmegy pszichológia szakra pusztán ezen önös érdekből.
Viszont ami könnyedén megoldható lenne egy tanóra keretén belül, az a…

3. SIKERPSZICHOLÓGIA
Nagy szükség lenne rá, hogy minél előbb megtanulják az emberek saját maguk motivációjának és annak elsajátítását, hogyan hozhatják ki önmagukból a legjobbat, hogyan vigyék sikerre a terveiket, egyáltalán hogyan tervezzenek és tűzzenek ki maguk elé célokat, legyen szó bármiről.
4. EGYETEM SZIMULÁTOR
Nem azért, hogy ne érjenek meglepetésként a szerdai hökös partikból a csütörtök reggel nyolc órai zéhára való beesések, hanem azért, mert sokaknak halovány lila gőzük nincs arról, hogy mit tanulnának a választott egyetemeken, így beletelik egy-kettő-három szak-, illetve egyetem váltásba mire rájön szegény delikvens egyáltalán mihez akar kezdeni az életével. Éppen ezért jól jöhetnek olyan kurzusok a gimikben, ahol a fiatalok betekintést nyerhetnek azon szakok tanulmányaiba, amelyekre jelentkezni akarnak és a “betekintés” nem abban merülne ki, hogy végzős éveikben elmennek egyszer egy nyílt napra ahol jobbára csak annyit fognak fel, hogy milyen szép nagy az előadó, ez biztos tetszene és ebben a fényben olyan király Starbucksos-jegyzetelős szelfiket lehetne lőni.
5. A FELNŐTT ÉLET TUDNIVALÓI
Mi az a rezsi? Hogyan fizetünk be számlákat? Milyen költségekkel jár egy lakás? Mennyi adót is fizet utánam a munkáltató? Ezek mind-mind olyan kérdések, amelyekre a választ minden embernek tudnia kellene – minél hamarabb. Csodás dolog tisztában lenni azzal, hogy ha neked kék szemed van, a barátodnak meg hupilila akkor az utódaid milyen szempárra számíthatnak, de őszintén, utóbbi információkkal jó nagy szarban leszel, amikor fiatal felnőttként talpra kell állnod a nagyvilágban és rájössz, hogy anyu és apu elfelejtettek elmondani pár dolgot.
6. MUNKAJOG

Külön blogok foglalkoznak azzal, hogy a bajbajutott és ormótlanul megszívatott munkavállalóknak segítsenek kiigazodni a munkáltatói szemétségek színes és szerteágazó labirintusában – nem véletlenül. És persze, tudom, egy kicsit vérszemet kaptam ezzel, mert nehogy már egy 16 évesnek munkajogot kelljen tanulni, de ha egy 16 évesnek nem is, azért a gimi negyedik évében már bőven beleférnének ilyenek. (Azért nem mondom az egyetemi éveket, mert ki tudja, lehet valaki nem megy egyetemre, de dolgozni attól még fog.)
7. PÉNZÜGYI ISMERETEK
Ismét csak, valószínűleg nem rögtön a nyolcadik osztály után kéne ezzel jönni a fiataloknak, de egy utolsó évben már lehetne szórakoztatni őket olyan pénzügyi ismeretekkel, amelyeknek bőven hasznát veszik az életben, és hozzásegítik őket ahhoz, hogy ne juttassák saját magukat anyagi csődbe még harminc éves koruk előtt.
Sőt, még azt is megkockáztatnám, hogy aszerint tanítsák őket, hogy kezdők, haladók, avagy profik szeretnének-e lenni ezekben a kérdésekben, illetve szintén ide tartoznak a vállalkozási és befektetési alapismeretek is. (Túl sok, ugye? Túl sok. De értitek a lényeget.)
8. HOGYAN ÉPÍTS KAPCSOLATOKAT

Külön csoportra osztva azokat, akiknek nincs semmiféle problémájuk a társas kapcsolatokkal, illetve azokat, akik finoman szólva introvertáltak, ugyanis ők hiába olvasnak egy rakás motiváló és önsegítő cikket az interneten, az semmi ahhoz képest, amit a gyakorlati “tudás” adhat. És persze tudom, vannak olyan introvertált egyéniségek, akiket a legkevésbé sem izgat az, hogy szocializálódjanak, köszönik szépen, ők nagyszerűen megvannak Bukowski életművével, de ott vannak a többiek, a “titokban extrovertált” introvertáltak, akik igazán szeretnének kommunikálni a külvilággal és ismerkedni, de mindez a való életben pusztán kínos próbálkozásokban és szemlesütésekben valósul meg. Ez pedig nem csak a társas kapcsolataiknak tehetnek rosszat, de a későbbiekben még a karrierüknek is. És ha már itt tartunk, ezen kurzus keretein belül simán lehetne még beszélni a nyilvános beszédről és hasonló finomságokról is.
9. AKTUALITÁSOK
Persze mind ijedten rezzenünk és nézünk össze, ha egy társas szituációban, pláne az iskolában előbukkan teszem azt a politika témaköre, de sosem árt, ha van egy kevés idő, ami alatt a diákoknak kötelező jelleggel végig kell hallgatniuk azon fontos momentumokat, amelyek a nagyvilágban történnek – bármiféle személyes vélemény avagy színezet nélkül. Mert valljuk be, nem mindannyian kezdik tizenévesen (vagy akárhány évesen) a napjaikat azzal, hogy felmennek az indexre és átnézegetik éppen mi újság Nagy-Britanniával. De még abban az esetben is, ha érdeklődnek az aktuális történések iránt – szerintetek honnan szerzik elsősorban az ismereteiket? Érdemes megtanítani őket arra, hogyan alakítsák ki a saját szemléletüket, hogy ne anyu és apu szemén keresztül lássák a világot.
10. EGÉSZSÉGES ÉLETMÓD – DE TÉNYLEG
Nem tudom manapság milyenek a testnevelés órák, de ha olyanok, mint anno nekem voltak, akkor nem csodálom hogy ennyi elhízott ember van a világon. Persze tök jó dolog heti kétszer beterelni 15 gyereket egy terembe hogy kényszerítve legyenek olyan full hasznos dolgokra mint a zsámolyugrás vagy a tigris bukfenc (Rajtam kívül volt valaki aki mikor rákerült a sor és nem nézett oda a tanár gyorsan előreszaladt a szivacs végére mintha megcsinálta volna?) de szerintem az is egészen szuper lenne, ha arra szánnának némi időt, hogy elmagyarázzák a népeknek hogy ugyan miért is hasznos hetente valamennyi időt arra szánni hogy ne tespedjenek a kanapéban a tévé előtt mikor hazaérnek a suliból és miért hasznos egészségesen táplálkozni és amúgy mit is takar az a szó, hogy “egészséges”.
11. ÖNVÉDELEM – LÁNYOKNAK
No further explanation needed. Szerintem egészen fantasztikus lenne, ha nem kellene még külön pénzt is fizetnem azért, hogy le tudjak ütni egy gyökeret ha rossz napom van ha bántani akar, hanem már az iskolai oktatás keretein belül megtanítanának ezekre a ténylegesen hasznos dolgokra. Azt pedig gondolom nem kell külön kiemelnem miért lenne ez is fontosabb gyakorlati tudás, mint a kötélmászás.

source of feature image: unsplash.com (Baim Hanif)
source of gifs: gifsme.com, les.livres.de.sara.over-blog.com, gifsoup.com, hercampus.com, reactiongifs.me, sugarscape.com, wayfaringmd.tumblr.com

Be First to Comment

Leave a Reply