Skip to content

TANULJ A PSZICHOPATÁKTÓL! | HU

Tudtátok, hogy James Bond pszichopata? Ha jobban belegondolunk, igen, ez elég egyértelmű, (Lelkiismeret furdalás és kegyelem nélkül öldökölni miközben megőrzi a hidegvérét a legkeményebb helyzetekben is? Full normális.) de egy rakás tudós annak szentelt nem kevés pénzt és időt, hogy tanulmányt folytassanak arról, miért is nevezhetjük James Bondot egy elmebeteg pszichopatának. Felvetésükben azonban nem is ez volt az érdekes, hanem az, hogy vajon milyen érzés is lehet pszichopatának lenni – és lehetséges-e, hogy a pszichopata létnek van egy napos oldala. Egy oxfordi kutató, Dr Kevin Dutton, aki nem mellesleg a The Wisdom of Psychopaths: What Saints, Spies, and Serial Killers Can Teach Us About Success névre hallgató műnek a szerzője, nem csak szavakkal bizonyította igazát, de ki is próbálta a pszichopata létet. Bizony.
A TMS (Transcranial Magnet Stimulation) segítségével ugyanis tudósok egy rendkívül erőteljes mágnest tartanak az ember fejének bizonyos részeihez, hogy azoknak működését redukálják – nem is kell felnyitni a koponyát, olyan, mint az MRI. Célozd meg az empátiáért felelős amigdalát, és ideiglenesen le tudod zárni az empátiáért és félelemért felelős részeket az agyadban.
Na ezt csinálták Dr Kevin Duttonnal.
Hogy mit érzett Kevin az általa “psychopath makeover”-nek hívott terápia után: azt mondta, olyan, mintha meginnál hat korsó sört mínusz a fáradtság és a lomhaság érzése. A gátlásaidnak annyi, ám mégis rendkívül éber vagy.
Tehát noha teljes mértékben undorodom a pszicho- és szociopatáktól, mégis be kell látnom, ennek az állapotnak is lehetnek olyan karakterjegyei, amelyeket ha mi, normális emberek, valahogy be tudnánk iktatni az életünkbe és/vagy a személyiségünkbe, na hát az tök fasza lenne.
És hogy szerintem miket tanulhatnánk tőlük?

LEGYÉL TE AZ ELSŐ MAGADNAK MINDENFÉLE BŰNTUDAT NÉLKÜL.
Egy pszichopata csak és kizárólag a saját szükségleteit helyezi előtérbe, senki másra nem gondol saját magán kívül és, mélyebb érzelmek hiányában, nem is érez bűntudatot emiatt. Gondolom mindenkinek leesett, hogy ezzel mit akarok mondani: a normális embereknek sem kéne rosszul érezniük magukat amiatt, ha valamit magukért tesznek. Sőt. Sokkal sikeresebbek lennénk, ha magunkat és a saját céljainkat, saját érdekeinket helyeznénk a középpontba ahelyett, hogy azon agyalnánk vajon ez másoknak hogyan fog esni, vagy hogy fog tetszeni. Persze, nyilván ha minden vágyad az, hogy nyuszikat gyilkolj a padláson, érdemes átgondolni a bűntudat meg vágyak témakört, de egyébként kétlem, hogy bármiféle tragikus történés sülne ki ebből. (Nem a nyuszigyilkolásból. Hanem hogy magadat teszed az első helyre.)
SZEREZD MEG AMIT AKARSZ, BÁRMI ÁRON.
A pszichopaták általában sikeres, jól szituált, törekvő emberek, magas pozícióban aminek oka legfőképpen az, hogy (a vezető pozícióban lévők magasról tesznek arra, hogy a dolgozóik komplett elmebetegek-e vagy sem…) ha akarnak valamit, akkor azt könyörtelenül meg is szerzik.
VEDD KI AZ ÉRZELMEKET AZ EGYENLETBŐL.
Sok sikert nekünk nőknek, nem csodálom, hogy a pszichopata emberek javarészt férfiak. Mindenesetre, akárhogy is nézzük, a pszichopata lét egyik kívánatos eleme mindenképpen a rideg racionalitás, bárhol, bármilyen helyzetben.
MARADJ HIGGADT MINDEN ESETBEN.
Ezt a legnehezebb begyakorolni ha nem vagy egy született pszichopata. Még inkább akkor, ha, mint oly sokan, kisebb-nagyobb szorongással éled a mindennapjaidat. Úgy értem, egyeseknek még egy emberekkel teli lévő terembe való belépés is egy kész kaland. De egy pszichopatát nem érdeklik az ilyesmik. Őt nem érdekli senki és semmi. Képes lenne végighajtani a Bajcsy-Zsilinszky úton teljes gázzal és nem igazán pánikolna be. Éppen ezért lesznek például kitűnő sebészek a pszichopatákból, ugyanis (amennyiben nem vágnak egy gigantikus szikét a beteg homlokának a kellős közepébe) hatalmas nyomás alatt is képesek hidegek, racionálisak és higgadtak maradni.
ÉLJ A JELENBEN.
Nemrég voltam egy tök jó előadáson, aminek a címe Emberi bestiák, bepillantás a sorozatgyilkosok világába volt. (De becsszó jól vagyok.) Antal Gábor szakpszichológus és Doszpot Péter volt gyilkossági főnyomozó tartotta, és mivel sorozatgyilkosokról volt szó, nyilván muszáj volt a pszichopata témakört és körüljárniuk. A legkülönösebb megállapítás, amit a pszichopatákról megtudtam aznap este, hogy ők nem tudnak különösebben előretervezni. Persze felszínes jövőbeli terveik lehetnek, de amúgy egy az egyben a jelenben élnek, ösztönlényekként tengetik mindennapjaikat.
Milyen király is lenne, ha csak öt percig is képesek lennénk úgy létezni, hogy nem agyalunk a másnapi teendőinken amiről eszünkbe jutnak majd úgyis a jövő évi terveink, arról az öt éves tervünk és így tovább és így tovább, amíg már teljes pánikba sodorjuk magunkat ahogy az egész jövőnket elképzeltetjük magunkkal.
IRÁNYÍTS.
A pszichopaták már-már mániákusan igyekeznek irányításuk alatt tartani mindent, és ez egy egészséges emberben ziher, hogy baromi sok szorongást váltana ki, ami öhm nem cikkünk célja. Mindenesetre ha a végletekig menő és beteges irányításmániát nem is, de azt a határozottságot és irányítási készséget egészen biztosan kölcsön veheted tőlük, mert sokat nyerhetsz vele.

És hogy mit tanulhatnak a pszichopatáktól azok, akiknek gondjaik vannak a szociális interakciókkal és az érzelmek kimutatásával?

CSAK TETTESD AZ EMPÁTIÁT…
Mert szenvedő arckifejezéssel magyarázkodni, hogy Téged miért nem hat meg a nagynénéd harmadik kutyájának a halála, vagy a barátnőd ötödik egyértelműen elbaltázott párkapcsolata még sokkal rosszabb mint végighallgatni azokat és engedelmesen bólogatni, összeráncolni a szemöldököd és néha el-elsütni egy “Ó, te szegény pára!”-t. Hamarabb vége lesz, mint hinnéd, és legalább kipipálhatod a “Megértő barátnak lenni.” pontod a checklistedről.
… ÉS A SOCIAL LIFE-OT IS.
Persze ha megy neked a társasági élet és a kapcsolatok létesítése, tök szuper, csak így tovább. De vannak bizony emberek, akiknek ez korántsem megy olyan könnyen, és rengeteg szorongást okoz nekik nem csak az, hogy kapcsolatot kell létesíteniük embertársaikkal, hanem pusztán annak tudata, hogy ezt nekik meg kell tenniük és érezniük kell a kapcsolatot. De mi van, ha nem kell? Mi van, ha fogod magad, és nem érdekelnek a többiek, és pusztán egy feladatként tekintesz rájuk egy társasági szituációban? Csak mosolyogsz, bedobsz pár jól irányzott kérdést, hogy haladjon valamerre a társalgás, és záros határidőn belül már mehetsz is utadra, mindenki normálisnak hisz majd, jó esetben pedig még kedvesnek is. Social life – check. És ha minden kötél szakad, egy jó ragasztószalag csodákra képes.
NEM KELL TÉNYLEG KEDVESNEK LENNED.
Bőven elég, ha csak tetteted. A pszichopaták is simán eladnák a vesédet egy tábla csokiért, de addig tök bájosan elcsevegnek veled és mosolyognak a béna humorodon, és őszintén, neked sem kell jobban megerőltetned magad, ha másokról van szó. Viszont, ha elsajátítod ezt a készséget, máris sokkal többet fogsz elérni mint az, aki nem tud mosolyogni miközben legszívesebben bezárná a vele szemben álló illetőt egy szekrénybe.

source of feature image: gratisography.com
sources of gifs: twonations.livejournal.com, jezebel.com,tenor.co,grace-noonan.tumblr.com, rachagainstthesewingmachine.co.uk

One Comment

  1. Gabi Gabi

    Azt hiszem én a lista alapján pszichopata vagyok. :-O Legalabbis az utolsó három pontot így szoktam a munkahelyemen. 🙂

Leave a Reply