Skip to content

9 DOLOG, AMIT MÁR AZ ELSŐ HÉTEN TEGYÉL MEG AZ ÚJ MUNKAHELYEDEN | HU

Akár azok közé az emberek közé tartozol, akik mindennemű probléma és esetlenség által elkövetett katasztrófa nélkül könnyedén szereznek új ismeretségeket, akár azoknak a táborát erősíted, akik eszméletlenül félénkek, ne adj’ Isten már volt katasztrofális tapasztalatod munkahelyi környezetekkel kapcsolatban, a lényeg a lényeg: az első hét egy új munkahelyen baromira nem egyszerű.
Nem tudhatod, hogy az új munkahelyeden eredendően rendesek és normálisak lesznek-e az emberek (Ne aggódj, simán előfordulhat.) vagy kollégáid a tipikus munkahelyi gyökerek gyönyörű mintapéldányai lesznek majd, mindenesetre nem árt már ilyenkor biztosra menni, hogy nem te leszel a céltáblájuk az elkövetkezendő közös munkátok során. (De persze fő az optimizmus. Tényleg.)

Tehát:
Melyek azok a dolgok, amiket mindenképpen iktass be az első heti teendőid közé, hogy új társaid előtt ne csak abszolút jó benyomást tegyél, de biztosítsd is őket arról, hogy nem szükséges téged terrorizálniuk a későbbiekben?
1. MUTATKOZZ BE!
Mindenkinek. Egyenként. És úgy mosolyogj, mintha az életed múlna rajta.
Az emberek néha kegyetlenek így is úgy is, de nem szeretnéd, hogy azt higgyék annyira félsz, hogy még a saját nevedet sem tudod elmondani nekik, nem is beszélve arról, hogy ha nem mutatkozol be egyenként egy erős, de nem túlontúl szoros kézfogás kíséretében, azt hihetik, hogy bunkó vagy. Ne feledd, hiába teszel bizonyos dolgokat csak azért, mert félénk vagy, ezt nem mindenki fogja úgy is interpretálni. Vannak emberek, akik megértik és kapásból realizálják, hogy valaki puszta idegességből viselkedik bizonyos módon körülöttük, vannak viszont olyan emberek, akik azt hiszik mások visszahúzódó viselkedése egy nekik szóló negatív jelzés. Egy idő után utóbbiak könnyedén hihetik azt, hogy nem kedveled őket, így rendkívül ajánlatos megtenned bizonyos lépéseket annak érdekében, hogy ez ne történjen meg.
Nem is beszélve arról, hogy amennyiben pedig a munkatársaid egész kedves emberek, még meg is érdemlik, hogy kedvesen odamenj hozzájuk és összeismerkedj velük, bár esetükben valószínűleg ők is szívesen kezdeményezik ezt a lépést.

2. MOSOLYOGJ!
Amennyiben olyan arcszerkezettel rendelkezel, amelynek hála a nap 24 órájában egy kolumbiai sorozatgyilkosra hasonlítasz – először is, üdv a klubban, másodszor pedig villámgyorsan kezdd el begyakorolni, hogy öntudatlanul is egy kedves és ártatlan mosolyra húzódjon a szád amikor egy emberi lény bekerül a perifériádba. Ez azoknak különösen hasznos, akik személyiségüknél fogva nem túl jók abban, hogy csak úgy egy villámcsapásra elkezdjenek lepacsizni és jófejkedni új, számukra ismeretlen emberekkel.
(Természetesen akadnak olyan emberek, akiknél még ez sem használ, de tényleg fő az optimizmus, másrészt ezen embereken amúgy sem segítene semmi, úgyhogy ilyen esetekben tényleg ne emészd magad.)
3. DICSÉRD MEG ŐKET!

Természetesen nem előnyös az első munkanapodon leereszkedően megveregetni a kollégád vállát, hogy milyen kis ügyesen illesztett be egy függvényt az Excell táblába, viszont határozottan jó ötlet megjegyezni, hogy milyen király a frizurája és mit használ hogy így csillog. (Ha pedig mindezt olyannak mondod, aki történetesen nem kopasz vagy égette le nemrégiben a haját egy cigarettacsikkel, akkor még akár jól is kijöhetsz a dologból.)
Mindenki szeret kedves dolgokat hallani saját magáról, akár férfi, akár nő az illető, úgyhogy egy-két jól irányzott bókkal sosem tévedhetsz. Azért arra érdemes odafigyelni, hogy ne napjában százszor ömlengj a főnöködnek a nyakkendőjéről, pláne, ha a felesége is a közeletekben dolgozik.
4. KÖSZÖNJ MINDENKINEK HANGOSAN!

Ne úgy, mint egy elmebeteg őrült, de mondjuk mint egy magabiztos, öntudatos személy. A lényeg mindenképpen az, hogy ne bújj el félénken egy oszlop mögött, ha esetleg az egyik kollégád közeledik feléd. Mindig tartsd a szemkontaktust, mosolyogj és köszönj érthetően, így nem fogja azt hinni, hogy egy félős kis senki vagy, így ennyivel is minimalizálhatod az esetleges munkahelyi terror lehetőségét. (Amennyiben idáig eljutottál az olvasásban, valószínűleg már élsz a gyanúperrel hogy valami nagyon beteg múltbéli munkahelyi élményem lehet ami miatt nem túl enyhe paranoiám van.) Az ilyen apróságok azért fontosak, mert ha alapvetően nem vagy egy nagyon látványosan magabiztos egyéniség, apró, de hatékony jelekkel így is elérheted, hogy tisztelettel tekintsenek rád. (Nem mintha a kölcsönös tisztelet olyan bonyolult lenne, de tudod: néhány embernek nehéz másokra is emberként tekinteni.)

5. MENJ EL VELÜK EBÉDELNI!

Ez persze csak azoknak adatik meg, akik egy irodában dolgoznak, úgyhogy amennyiben a munkahelyi körülmények engedik, csatlakozz a kollégákhoz amikor ebédelni mennek. Akkor is, ha nem vagy éhes. Akkor is, ha a sors és a biológia furcsa fintoránál fogva nincs gyomrod és születésedtől fogva fénnyel táplálkozol.
Egyébként könnyen lehet, hogy ez egy teljesen alapvető szokás másoknak, de nekem elég szokatlan dolog volt amikor végre nem egy „Nem tudom mihez akarok kezdeni az életemmel, de nem akarok éhen halni ezért elvállalom ezt a melót.” típusú szar munkahelyen dolgoztam, és észre se vettem, hogy mennyire kellemetlenül jön ki, amikor az egész iroda, mintha tűzriadó lenne, egységesen kivonul ebédkor, és mikor engem is magukkal hívtak csak azt mondtam „Á, köszi, nem vagyok éhes.” Szóval ja. Te ne járj így.

6. FIGYELJ ÉS TANULJ!
De nagyon. Ne csak a munkáddal kapcsolatos protokollt és mindennapi teendőket azonosítsd be és tedd magadévá, de figyeld meg azt is, hogy a többiek mit csinálnak, hogyan végzik a munkájukat, mi hogyan működik a munkahelyi környezetetekben. Ezzel a saját dolgodat is megkönnyíted, de sokat segít abban is, hogy a munkáltatók által oly közkedvelt “proaktív” jelzővel illessék munkádat.

7. KÉRDEZZ EGY CSOMÓT!

És amennyiben van bármi – a fénymásoló használatától kezdve a kávéfőző működési elvéig – amit nem értesz vagy amiben nem vagy biztos, mindenképpen kérdezd meg minél előbb. Ez már csak azért is fontos, mert elég kellemetlen dolog a legalapvetőbb apróságra fél évvel később rákérdezni mikor már mindenki azt hiszi, hogy berendezkedtél – éppen ezért amint odakerülsz, kezdj el kérdezősködni és ha kell, jegyzetelj. Inkább az első két hétben legyél kiborító, mint az azutáni időszakban folyamatosan, főleg, hogy ilyenkor inkább csak aranyosnak és lelkesnek fognak gondolni, ami az első héten sosem a legrosszabb jelző, amivel jellemezhetnek.
8. A KEVESEBB NÉHA CSAK SZIMPLÁN… KEVESEBB.
Ahelyett, hogy egy vagy két emberre szállsz rá az irodában és csak velük barátkozol nagyon sokat, inkább mindenkivel barátkozz egy keveset. A jövőben sokkal célravezetőbb, ha az elején minden egyes embernek van valamilyen pozitív és kellemes első benyomása rólad, nem pedig kapásból pár ember könyvel el jövendőbeli esküvői tanújának, míg a többiek azt se tudják vajon kedveled-e őket egyáltalán vagy sem. Természetesen a későbbiekben simán kialakulhat egy mélyebb baráti kapcsolat pár jófej kollégáddal, de az elején mindenképpen az a legjobb stratégia, ha mindenkivel egységesen igyekszel egy jó kapcsolatot kialakítani.
9. AJÁNLD FEL A SEGÍTSÉGED!
Akkor is, ha egyértelműen senkinek sem kell a segítséged – jó tanács: akkor a legjobban, mert akkor legalább tutira senki nem sóz rád semmit, de elkönyvelik, hogy te megpróbáltad. Muhaha.

source of feature image: unsplash.com (Jordan Whitfield)
sources of gifs: essentialescapism.tumblr.com, sharegif.com, gurl.com, imgur.com, onblastblog.com

2 Comments

Leave a Reply