Skip to content

30 OK, AMI MIATT A KEZDŐ CÍMŰ FILM SEM AZ ÉVTIZED LEGZSENIÁLISABB ALKOTÁSA | HU

Még Az Ördög Pradát visel zseniális műalkotás ihlette bejegyzésem kapcsán tanácsolta egy lány, hogy írhatnék erről a filmről, mert nála ez garantáltan kiverte a biztosítékot, és tekintve, hogy Anne Hathaway kivétel nélkül olyan filmekben szerepelt eddig, amelyektől durván viszketni kezdett a tenyerem, gondoltam bizony-bizony, ez is egy olyan film lesz és mekkora poén lesz végignézni. A probléma pusztán annyi, hogy abban a pillanatban amint megláttam, hogy Nancy Meyers írta és rendezte a filmet, kapásból nem akartam kritizálni mert öntudatlanul is szeretek mindent amit ő csinál, (Minden végzet nehéz? Egyszerűen bonyolult? Odáig meg vissza.) és a film első 6 perce, amelyben bemutatják az özvegy Ben Whittaker, azaz Robert De Niro nyugdíjas mindennapjait, ténylegesen halál cuki volt.
Aztán jött az über menő és divatos webshop üzemeltető cég bemutatása Anne Hathaway-jel, és 6 perc 10 másodperc után már ismét éreztem, hogy visszaszáll belém az ihlet.

1. Andreánk, vagyis Anne Hathawayünk, vagyis most már “Jules”, immáron telefonos kisasszony egy szuper hipszter webshopnál, ahol nem csak, hogy nem fizetteti ki egy elégedetlen menyasszonnyal a számlát, (ami még teljesen érthető) de megnyugtatja mosolyogva, hogy személyesen szállítja házához még a három nap múlva esedékes esküvője előtt a megfelelő koszorúslány ruhákat.

Ja.
Hát, Amerika a lehetőségek országának tűnik (most már mindenképp, ugye Trump), de hacsak valaki nincs konstans valami illegális anyagon, ilyen higgadt és pozitív hozzáállása akkor sincs senkinek.

2. Jó rendben, nem, nem telefonos kisasszony, csak arról van szó, hogy a filmkészítők szerint az emberek azért dolgozzák szarrá magukat felfelé a ranglétrán, hogy aztán puszta passzióból beüljenek ügyfélszolgálatosdit játszani, mert az annyira király.
3. Jules mindezek után fogja magát, majd rápattan egy minden eddiginél hipszterebb biciklire, majd, mivel olybá tűnik ez az irodák tacskója, végigbiciklizik a végtelen hosszúnak tűnő helyiségen, miközben simán hagyja, hogy szerencsétlen asszisztense rohangáljon utána és random cetlikre írogasson dolgokat. (Ha ennyire hipszterek vagyunk, mi van a tabletekkel? Vagy bármivel ami történetesen nem cetli.)

4. Megjegyzem, a gondolatra, hogy egy cég senior interneket keressen, még nem is tekintek irreális jövőképként – könnyen lehet ugyanis ez a jövője a gyakornokságnak, főleg ha a fiatalok végleg agyfaszt kapnak attól, hogy isten tudja mennyi ideig kell ingyen dolgozniuk egy olyan helyen, ahol nem tanulnak semmit és valójában semmi tapasztalatot nem szereznek, mert el vannak foglalva a kávéfőzéssel.
5. Ez igazából nem a film hibája, de a meetinges résznél mindenki a makulátlanul működő, nem töltőre dugott laptopjáról dolgozik? HAHA. Hát ilyen aztán már végképp nem létezik, pláne nem egy olyan helyen, ahol nők dolgoznak, akiknek nemes egyszerűséggel a DNS-ükbe van kódolva, hogy egy hónapon belül olyan állapotba hozzák a laptopjaikat, hogy azokat csak infúzión keresztül lehet a későbbiekben életben tartani.
6. Szóval halálra interjúztatják a nagypapát egy szimpla gyakornoki állásra, amikor egészen egyértelmű, hogy 1. a munkát egy féllábú egér is el tudná végezni és 2. egy Youtube videót hibátlanul elkészítő és feltöltő, több, mint 40 évet vezető pozícióban dolgozó bácsi azért egészen qualified az állásra. Plusz, mekkora bunkóság már, hogy 3 különböző emberen is végigmegy szegény, és mindegyik máshol dolgozik – ergo szegényt ide-oda taszigáltatják.

7. Oké, ez a bácsi eszméletlenül cuki. Hát hadd egyem már meg, két órát is felhúz hogy reggel időben felébredjen? Komolyan, ha a filmből kivágtak volna minden olyan jelenetet amiben fiatalok szerepelnek, még jó is lett volna.

8. Szóval egy csávó előadja, hogy csak egy emelet van, mert a cég odáig van a kommunikációért – miközben 216 alkalmazottuk van. 2016-ban (bocs, a film egyébként 2015-ös) mióta bonyolult olyan emberrel kommunikálni aki egy emelettel lejjebb van?
9. Ahogy az idősebbekkel beszélnek, az több, mint leereszkedő és tiszteletlen. Ha én 40 évet végigdolgoztam volna vice president pozícióban és utána egy kis gyökér így beszélne velem, komolyan helyben belevágnék egy iPhone-t a homlokába.

10. Ben, az idős csávó, folyamatosan proaktívan segíti az embereket a szakértelmével, amivel gyakorlatilag zéró plusz pontot nem gyűjt a főnöknél – de abban a pillanatban, hogy eltakarít egy asztalról egy rakás mappát ami idegesíti a főnököt, ő lesz a nap hőse, akit mindenki megtapsol. Zseniális üzenet. (Ironikus, de ez igazából a valóságban is pontosan így van.)
11. “Házi masszőr”? Aki random odamegy a dolgozókhoz és mindenki előtt elkezdi őket masszírozni? Úgy tűnik a hipszter startupok világában már nem szükséges a munkahelyi zaklatás elhárítására való tréningre költeni a pénzt.
12. Jules sűrű bocsánatkérésekbe kezd mert nem ül az anyósülésre mikor Ben vezet, de azt egyáltalán nem tartja senki bunkóságnak, hogy beszélgetések közben mindenki a telefonját nyomkodja?
13. Jules-nak, a cég szuper elfoglalt vezetőjének feltétlen kötelessége elmenni a raktárba, hogy bemutassa az ottani dolgozóknak azt a rendkívül bonyolult és különleges szakértelmet igénylő feladatot, hogy hogyan kell szakszerűen becsomagolni a ruhadarabokat? Tényleg?
14. Jules segít Bennek regisztrálni Facebookra – de eredeti.
15. Ben 70 éves, tökéletes egészségben van, nincsenek sem ízületi, sem egyéb problémái, tökéletesen hall, tökéletes a memóriája, képes hajnalokig bent maradni az irodában miközben akár hajnali fél hatkor is felkel, és soha semmi baja nincs, nem beszélve arról, hogy mindig higgadt és boldog. Egy szóval Ben nem hogy nem is öreg, de egészen sanszos, hogy nem ember.
16. Atyaég, már egy órája nézem és még mindig semmi nem történt.

17.
Nem mellesleg, Bennek elképesztő gardróbja van, egy külön kis masina varázsolja elő neki a nyakkendőket – Ben pedig makulátlanul rendezett ágyat teremt elő pillanatok alatt, és sosem hibázik. Nem akarok paranoiásnak tűnni, de szerintem ő ölte meg a feleségét és titokban sorozatgyilkos.

18. Komolyan, már a fele lement a filmnek és olyan egyértelmű, hogy Ben a legalkalmasabb választás az idősebb CEO szerepére, hogy kész röhej, hogy ezidáig mindez senkinek nem esett le.
19. 1 óra 10 perc. Mi az isten ez a film? Tudjátok, az természetes, hogy minden filmnek sarkalatos pontjai a hirtelen előforduló, a főszereplő történetét bonyolító konfliktusok megoldása, de tudjátok itt mi az a bizonyos konfliktus? Hogy Jules egy ciki smst küldött az anyjának. Igen, ennek a konfliktusnak tényleg semmi de semmi köze nincs a történet egészének a kimeneteléhez, de tökéletesen megmagyarázza, hogy miért tart ez a film 2 teljes órán át.
20.
Tehát Ben és még 3 fiatal srác betörnek Jules anyjának a házába, hogy ellopják a laptopját, hogy ne tudja megnézni az e-mailjeit, de két laptopot találtak, ami nem probléma, valaki tudja hogy melyik a kettő közül az övé és azt kezdik el feltörni. Kérdés: miért kell az anyja laptopját ellopni ahhoz, hogy betörjenek a levelezőrendszerébe? És ha azért törtek be, hogy ellopják magát a laptopot, hogy ne tudja szegény nő megnézni az üzeneteit, nem gondolják, hogy ha valaki nem találja a gépét akkor csak egyszerűen… kölcsön kéri a házban található másik gépet?

21. Jules részegen elkezdi ecsetelni, hogy amíg generációnk lányaira “nőként” referálunk, addig a férfiakra már csak “fiúként”, mert annyira megváltoztak az elvárások, hogy a férfiak gyakorlatilag visszafejlődtek és már nem is ambiciózusak – ami, tekintve, hogy a férje lemondott a jól menő karrierjéről, hogy a kislányával legyen és a feleségének legyen egy sikeres cége, elég nagy bunkóság.
22. De ha már itt tartunk: ha Jules férje ilyen baromi jó marketinges volt és Jules-nak ennyire jól megy az üzlet miközben a kettejük kapcsolatára mindez rányomja a bélyegét – nem tudnának mondjuk esetleg megfizetni egy bébiszittert?! Lehet nem tudnának annyit együtt lenni a gyerekkel, de hosszú távon szerintem jobbat tesz az neki, ha a szülei együtt maradnak, mint ha a depressziós apjával lógna tinédzser évei kezdetéig.

23.
Komolyan, ennek a nőnek semmi baja. A filmnek azt kéne bemutatnia, hogy annyi kötelessége van, hogy nem tudja ellátni egyiket sem megfelelően ezért szüksége van segítségre, de látszólag semmi problémája nincs azon kívül, hogy sok a dolga és néha fáradt.
24. Ezen kívül pedig mindenki minimum úgy beszél a nőről, mintha ő lenne Az Ördög Pradát visel Mirandája, miközben messze ő a legjobb arc az irodában.

25. Ennyi Apple reklámot életemben nem láttam. Ha nem tudnám mi az, akkor is érzékelném, hogy meg kell vennem.
26. Oké, őszintén, szerintem ez egy nagyon aranyos film. Persze, két órán keresztül semmi érdemleges nem történik, de mint mindig, Nancy Meyers sikeresen tölti meg a totálisan érdemtelen eseményeket olyan halálosan cuki párbeszédekkel, hogy azt nem lehet klisésnek nevezni.
27. Miért van az, hogy az amerikai filmekben valahányszor bekapcsolják a tévét, valami ősrégi film megy benne?
28. Imádom, hogy minden egyes romantikára hajazó filmben van egy jelenet a vége felé, amikor a szerelmesek elmondanak egymásnak egy sor összességében teljesen értelmetlen gondolatot, aminek az a lényege, hogy lesmárolják egymást a végén miközben nagyon intelligensnek és Coelhonak tűnnek.
29. Még csak nem is Robert de Niro lesz a CEO? Ezért néztem ezt a szart végig?
30. A végén indokolatlan retardált mozdulatok, amiket Jules tökéletesen utánoz annak ellenére, hogy életében nem jógázott.

source of feature image: wallpaperscraft.com
source of gifs: tenor.co, incomparablyme.tumblr.com, reactiongifs.me, giphy.com

Be First to Comment

Leave a Reply