Skip to content

9 MONDAT, AMIT MÉG VÉLETLENÜL SE EJTS KI A SZÁDON AZ ÚJ MUNKAHELYEDEN | HU

Legalábbis ne az első héten. Ha már egyszer olyan ügyesen összeszedegettem mindazon apróságokat, amelyeket szerintem érdemes beiktatni egy új munkahely első heti teendőlistájába, akkor már gondoltam miért is ne szánnék némi időt arra is, hogy összekaparásszam azokat a mondatokat és gondolatokat, amiket határozottan nem célszerű az újdonsült kollégák előtt elsütni.
1. “KÉPZELJÉTEK CSAK, A MÚLTKOR ÉPP KIPRÓBÁLTUK A MEGEMELT OLLÓT A BARÁTOMMAL ÉS ESKÜSZÖM ÉLETEMBEN NEM DUGTAM ILYEN JÓT.”
Legyenek a kollégáid az évezred leglazább arcai és/vagy jól rejtőzködő perverzek, (no judging) de nem vagyok biztos benne, hogy egy majdhogynem vadidegen személy különös és mások számára szokatlan – vagy igazából tök mindegy milyen – szexuális szokásait szeretnék hallgatni az emberek két e-mail elküldése között. Egyszerűen vannak dolgok, amiket nem ecsetelsz a munkahelyeden, még akkor sem, ha veled egykorúak a kollégáid – akkor meg pláne nem, ha a veled szemközti asztalnál egy nálad 10 évvel idősebb három gyermekes családapa ül, aki ezek után ziher magániskolába járatja majd a kölykeit. Ha pedig mindenképpen nagyon fura dolgokról akarsz beszélgetni a munkatársaiddal, nyugodtan menj el velük péntek esténként iszogatni, és majd ha már annyira szét vannak csúszva, hogy simán elfelejtik mennyire beteg ember vagy, akkor oszd meg velük hálószobád sötét titkait.

2. “JESSZUS, EZ A CSÁVÓ AKI MELLETTEM ÜL, MINDIG ILYEN FURA? ÚGY NÉZ KI MINT RON WEASLEY PSZICHOPATA KISTESTVÉRE, NEM CSODÁLNÁM, HA ISKOLÁS GYEREKEKET TARTANA FOGVA A PINCÉJÉBEN.”

Egyrészt, csúnya dolog számodra még ismeretlen emberekről nem túl kedves véleményt alkotni nem mellesleg a hátuk mögött, másrészt pedig egy új munkahelyen a világ legidiótább és magadra nézve a legkártékonyabb szokása lehet az, ha kapásból olyan emberekről beszélsz lekezelően, akik nálad sokkal régebb óta ott vannak, nem is beszélve arról, hogy kapásból szítani a tüzet a kollégák között nagyon pocsék ötlet. Igazából soha nem is értettem miért élvezik egyes emberek, ha olyanokról beszélnek lenézően, akik nyilvánvalóan nem tettek semmi rosszat ellenük és maximum csak kicsit különcök.
Meg hát. Ki tudja. Ha a munkatársad tényleg embereket tart fogva a pincéjében, akkor nem biztos, hogy ilyen megjegyzésekkel akarod felhívni magadra a figyelmét.
3. “JAJ, A VOLT KOLLÉGÁM AKKORA EGY IDIÓTA VOLT. A TÖBBIEKKEL FOLYAMATOSAN UGRATTUK, A VÉGÉN MÁR ANNYIT CSESZEGETTÜK, HOGY INKÁBB FELMONDOTT, OLYAN VICCES VOLT.”
Nem, nem vicces, a mobbying sosem vicces és általában azokkal vannak nagyobb problémák, akik ilyeneket csinálnak másokkal felnőtt koruk ellenére, nem pedig azokkal, akikkel csinálják ezeket. Ismételten csak szimplán gyökér dolog másokkal szemétkedni és ezzel még el is dicsekedni, másrészt a többiek sem fognak boldogan bevenni a csapatba, amikor megtudják, hogy szabadidődben puszta hobbiból egy kis görény vagy.

4. “A FŐNÖK MINDIG ILYEN BAROMI KARÓT NYELT? ESKÜSZÖM VALAHÁNYSZOR MEGJELENIK, MAJD’ MEGÁLL A LEVEGŐ A SZOBÁBAN.”
Még ha ténylegesen igaz is az amit újdonsült főnöködről állítasz, ne az első héten kezdd el ezt nagyban ecsetelni a kollégáidnak. Lehet, hogy ők nem szokták a főnököt túlzottan kibeszélni a háta mögött és negatívan veszik, hogy más megteszi, (HAHAHA. Jaj, de aranyos, ezt már csak azért is benne hagyom.) vagy, ami rád nézve még rosszabb, az is lehet, hogy előszeretettel megemlítik majd az első adandó alkalommal a főnöködnek, hogy mit mondtál róla a háta mögött. A legjobb taktika talán az, ha megfigyeled és kipuhatolózod hogyan viselkednek a kollégák az irodában, és aszerint alakítod az iroda falain belül a viselkedésedet. De legalábbis olyan emberek társaságában kezded el szidni a főnököt, akikről tudod, hogy nem fogják a negyedéves értékeléseden mosolyogva felhozni.
5. “A KURVA FASZBA EZZEL A FOSTALICSKA SZARGÉPPEL!”
Ja. Ezzel a Shakespear-i gyönyörrel csak azt akartam mondani, hogy ne káromkodj. Legalábbis ne az első héten. Természetesen amikor kiderül, hogy a kollégáid mellett a nyolcadik kerületi őslakosok szende szüzek nyelvészeti szempontból, akkor hajrá, éld ki magad te is ha ezt akarod, de ismételten: mindig jobb taktika eleinte alaposan megfigyelni a meghódítandó területet és csak utána megkezdeni inváziódat.
6. “EMLÉKSZEM, A VOLT MUNKAHELYEMEN AZ EGYIK KOLLÉGA EGYSZER KIMENT A MOSDÓBA ÉS SZÉTLOCCSANTOTTA A FEJÉT. UNDORÍTÓ LÁTVÁNY VOLT, DE MÁR MEGSZOKTAM, A FURA UNOKATESÓM IS ÍGY VÉGEZTE.”
Bár érthető, hogy még csak nem is tudatosan, de beszélni akarsz a téged ért tragédiákról avagy tragikus és szokatlan történésekről, mégis, ezt inkább tedd meg egy barátaiddal töltött estén vagy mondjuk egy pszichológus kanapéján, de semmiképpen se az első héten az új munkahelyeden. Nem igazán azért mert emiatt kirúghatnak, hanem csak szimplán értelmetlen dolog olyan történetekkel és problémákkal traktálni ismeretlen embereket amiket ők nem tudnak megoldani, de aktívan kellemetlenül érzik majd magukat körülötted. Természetesen ha már egy ideje ott dolgozol és egyszer-kétszer felhozol egy-egy szokatlan témát vagy történetet a múltadból, az simán működik, hiszen már alapvetően ismeritek egymást és összeszoktatok, de semmiképpen se ezzel kezdjétek az egymással való ismerkedést.
7. “NANÁ, HOGY MAGAS A STRESSZTŰRŐ KÉPESSÉGEM. AMIÓTA EZT AZ ÚJ ANTIDEPRESSZÁNST SZEDEM A RÉGI MELLÉ, MINTHA ÚJJÁSZÜLETTEM VOLNA.”
Ez is csak szimplán egy olyan téma, ami miatt egyesek baromi kellemetlenül és feszélyezve érezhetik magukat, hiszen hirtelen nem tudják, hogy megkérdezzék mi bajod van hogy gyógyszereket kell szedned, vagy csak szimplán reménykedjenek abban, hogy nem azért kell antidepresszánssal tömnöd magad mert máskülönben tömeggyilkosságot követnél el az emberek között. Másrészt pedig, amennyiben a munkahelyi környezetről a későbbiekben sajnálatos módon kiderül, hogy nem túl kedves emberekből áll, ez egy remek alkalom lehet arra, hogy lássák benned a munkahelyi terror célpontjának potenciálját.
8. “NA ÉS TI MENNYIT KERESTEK? TI IS ILYEN KEVESET KAPTOK?”
Bár totál érthető ha kíváncsi vagy a többiek fizetésére és/vagy elégedetlen vagy a sajátoddal, mégis, sajnos ez is egyike azon tabutémáknak, amikkel nagyon óvatosan kell bánni egy munkahelyen, főleg a kezdetekben. Meg a továbbiakban. Ja. Ha mázlid van, éppen akkor távozik valaki a munkahelyről amikor te érkezel, és meg tudod tőle cselesen érdeklődni később, hogy te mire számíthatsz majd anyagiak szempontjából a jövőben, de persze erre nem érdemes alapozni, csak vadregényes álmaidban.
9. “ÚRISTEN! MEGRENDELTEM EZT A 400 DOLLÁROS ÚJ IPHONE-T, DE MOST RÁJÖTTEM, HOGY LEHET MÉGSEM EZT A SZÍNT KELLETT VOLNA VÁLASZTANOM. MÚLTKOR UGYANÍGY JÁRTAM A LOUIS VUITTON CIPŐMMEL IS, AJJ MÁR.”
Az élet valóban kegyetlen és csak a legerősebb harcos maradhat talpon, de egyrészt senki nem akarja hallani hogy te burkoltan érezteted velük mennyire kőgazdag vagy te és/vagy a családod, és hacsak nem egy yacht clubban ücsörögsz, senkit nem érdekelnek a piti, nem létező problémáid. Ezt egyébként nem csak egy új munkahelyen való szereplésnél érdemes megfogadnod, egy új társaságban se kezd azzal az ismerkedést, hogy a nem létező úri problémáidat forszírozod, mert hacsak nem mindenki olyan mint te, nem fognak könnycseppeket morzsolni miattad. Másrészt pedig új ismeretségek ide vagy oda, pusztán a személyiséged fejlesztése céljából is határozottan jó ötlet elhagynod olyan jegyeket, mint az értelmetlen, nem létező problémák miatti hisztériázást.

source of feature image: unsplash.com (Ganapathy Kumar)
sources of gifs: pinterest.com, realitytvgifs.com

Be First to Comment

Leave a Reply