Skip to content

MIÉRT IS OLYAN POCSÉK PÉLDAKÉP MARILYN MONROE? | HU

Egészen valószínű, hogy Marilyn Monroe-t senkinek sem szükséges bemutatni – ha máshol nem, egy IKEA pop art képen vagy egy kétségtelenül magasröptű idézet alá biggyesztve biztosan mindenki látta már az arcát vagy a nevét. Több, mint ötven éve távozott el közülünk és még mindig ódákat zengenek róla, példaképként tekintenek rá és fanatikus (ám kétségtelenül szórakoztató) összeesküvés elméleteket gyártanak a haláláról – de belegondoltatok már abba, hogy miért is van ez?
Mert annyira jó színésznő volt? Mert tett bármi pozitívat a világunkban? Mert annyira inspirálóan tárgyilagosította a saját testét és megmutatta a nőknek hogyan hagyatkozzanak csak és kizárólag a szexualitásukra?
Persze mondhatjuk azt, hogy azért annyira példamutató mert nem volt sovány – ami tényleg, egy ragyogó tulajdonság. Gyakorlatilag az, hogy a nőiesebb vonalakkal megáldott ötvenes években ő történetesen nőiesebb (bár az ötvenes évek “átlagához” viszonyítva abszolút normális) vonalakkal rendelkezett, körülbelül annyira bírálható el pozitívan, mint ha valaki 2016-ban vékony és eljár edzeni. Nem beszélve arról, hogy tök szuper, hogy egy embert megint csak egy ilyen dolog miatt lehet piedesztálra emelni.
tumblr_o8gz0wura41stg5y1o1_500
De jó, rendben, mielőtt még a bejegyzés tényleges lényegére térnénk, avagy Marilyn mindazon tulajdonságaira és tetteire, amelyek miatt határozottan érdemes átgondolni mennyire tekintünk rá követendő példaként (spoiler alert: semennyire), ezt csak úgy lehet megtenni, ha azt is átvesszük röviden, hogy melyek voltak Marilyn azon attribútumai, amelyek miatt az emberek teljesen odáig voltak és vannak érte.
Tragikus gyermekkora ellenére rengeteg mindent tett le az asztalra és megpróbáltatásai ellenére hatalmas sztár lett. Persze ehhez rengeteg (nős) férfival kellett lefeküdnie, halomszámra szedte a gyógyszereket amibe bele is halt, és megjegyzem nem ő volt az egyetlen nő az ötvenes években, akinek tragikus gyerekkora volt amelyből sikeresen kitört és teljes életet varázsolt belőle, de oké.
Nem félt megszegni a szabályokat és nem félt merészen öltözködni. Váó, hát utóbbihoz tényleg csak gratulálni tudunk, igazán hatalmas lelki erő kellhet ahhoz, hogy valaki máshogy öltözködjön mint a többiek (főleg, ha azt a saját stúdiója írja elő neki), előzőhöz pedig remek példa többek között az is, hogy állítólag kész tragédia volt vele együtt dolgozni, tekintve, hogy senkit nem tisztelt a forgatásokon.
Az ötvenes években az első nők között volt, akik megalapították saját produkciós cégüket. Amihez ismételten, férfi segítség kellett neki amit valahogy mindenki megbocsátóan elfelejt, és ami mellesleg nem is volt túlzottan sikeres. De itt legalább értékelhető a próbálkozás.
4cfd01bdd75a134af7fe876abc655b6f
És, hogy valami kerete is legyen ennek a bejegyzésnek, vegyük szépen sorra, mi miatt olyan baromira pocsék példakép Marilyn Monroe.

Filmjeiben mindig az ostoba szőke nő szerepét játszotta. Akkoriban azért megjelentek a mozifilmeken az erős, intelligens női karakterek, mint Katherine Hepburn, ami nyilvánvalóan vonzotta a női hallgatóságot. Éppen ezért, hogy a férfiakat is mozgósítsák, jöttek a női szexepilre építkező karakterek és Marilyn Monroe. Konkrétan ennyi szerepe volt a filmművészetben.
Gyakorlatilag az összes filmje pusztán a külsejére épít. (Bár 1956-tól drámák is jöttek, azt tegyük hozzá.) A külsejére, ami megjegyzem tökre nem volt természetes, ami persze mindenkinek szíve joga, de ha már valakit azért szeretünk mert annyira természetesen nem volt nádszálkarcsú, azt miért nem vesszük figyelembe, hogy sötétbarna haját halálra szőkítette és elektrolízissel még ki is szedette elől a haját, hogy magasabbnak tűnjön a homloka?

1949-ben aktfotók is megjelentek róla. Avagy tanulság az ifjú generációnak: Ha nem értesz semmihez és még nem feküdtél le elég emberrel ahhoz, hogy mégis legyen pénzed, tenned kell valamit az asztalra. A ruháidat.
Gyógyszerfüggő volt és túladagolásban is halt meg. Ugye nem kell hosszasan ecsetelnem hogy ez miért nem a legpozitívabb dolog amit tehetsz, ha egy rakás ember téged tesz meg követendő képnek. Természetesen az élet nem fekete-fehér és Marilynnek elég hányatatott gyerekkora volt köszönhetően a különböző nevelőszülők között való ingázásnak és édesanyja skizofréniájának, de példának okáért Audrey Hepburnt elhagyta az édesapja, ami igazából semmi ahhoz képest, hogy 10 éves korában kezdődött a második világháború, amikor is ő Hollandiában élt édesanyjával, ő mégse lett gyógyszerfüggő.
Gyakorlatilag minden magasabb pozíciójú és/vagy karrierje szempontjából fontosabb férfival viszonyt folytatott, kezdve az énektanárával, az ügynökségének alelnökén keresztül, különböző rendezőkön át egészen a Kennedy-ekig. Nem is volt nagy titok, hogy mire használták, hiszen a filmiparba is gyakorlatilag úgy fúrta be magát, hogy a Fox által tartott rendezvényeken a fontos férfi vendégek szórakoztatását vállalta magára. De hé, Marilyn legalább ambiciózus volt és tudta mit akar.
Egyik gazdag szeretője még finanszírozta is plasztikai műtéteit – az állkapcsába ültetett szilikonprotézist és állítólagos orrműtétét. Ismételten, mindenki azt csinál a testével amit akar – a probléma az, ha ez példaértékűvé válik.

Háromszor ment férjhez, és mindig pár év vagy hónap után elvált.
Nős férfiakkal folytatott viszonyt. 
Például egyik későbbi férjével, Arthur Millerrel. Meg azzal a fazonnal, akit J. F. Kennedy-nek hívtak. És míg az megbocsátható, hogy a külsejével mit tesz (bár, mint mondtam, nem magyarázza meg miért tekintenek rá még mindig példaértékű személyként), az abszolút elfogadhatatlan és ki nem magyarázható, hogy milyen személyiségnek kell lennie valakinek ahhoz, hogy ilyesmire képes legyen. Ezt csak azért mondom, mert az érdekesség ebben az, hogy olvastam olyan fanatikus rajongók bejegyzéseit Marilynről, akik állították, hogy az, hogy nős férfiakkal folytatott viszonyt, nem von le semmit abból, hogy milyen csodálatos egyéniség volt. Miközben feltételezem ha a szomszédjuk lenne ilyen, őt nem védenék foggal-körömmel.
tumblr_nki03oekae1s1vzkoo1_500

Még a gimiben is rossz tanuló volt.
Jó, persze, természetesen a funkcionális analfabéták országában ne aszerint bélyegezzünk meg valakit mert történetesen nem volt csillagos ötös földrajzból – de ha már példaképként tekintünk valakire, és az a valaki röviden egy drogos kurva, nem éppen a legjobb pont nála, hogy még a gimiben sem volt képes egy épkézláb átlagot összehozni.

16 évesen hozzáment 21 éves szomszédjához hogy ne küldjék árvaházba, félbehagyta az iskolát és háztartásbeli lett belőle. Ismét csak takarózhat azzal, hogy legalább könnyedén feltalálta magát, de aki példaképként tekint rá az ebből mit tanulhat? Hogy tök szuper dolog az, hogy miután elvetette magát a szomszédjával aktívan nem csinált… semmit? Marilyn egész élete másból sem állt, mint hogy folyamatosan indaként kapaszkodott egyik férfi péniszéből a másikba, és egészen fenomenális, hogy mit ért el vele, de attól még nem dícséretes.
Mind a Paramount Pictures, mint pedig a 20th Century Fox elég pocsék véleménnyel voltak róla az első meghallgatásai után, ám utóbbi igazgatója, Ben Lyon valamiért mégis szerződtette. Biztosan kedves lány volt.
Miután pedig előbbi stúdióval lejárt a szerződése, utána senkinek sem kellett és csak azért szerződtették le a Columbia Pictures-nél, mert a Fox egyik igazgatójának egyik jó barátja és nem mellesleg alkalmi szexpartnere volt, így az beajánlotta Harry Cohnhoz, a Columbia Pictures igazgatójához.
Rendkívül problémás volt vele dolgozni: rendszeresen késett vagy egyáltalán nem jelent meg a forgatásokon, elfelejtette a szövegét és sokszor újravetette a jeleneteket amikor nem volt elégedett, illetve képtelen volt komolyan venni a rendezői utasításokat.

Utólag pedig fontos megjegyezni, hogy majdhogynem lehetetlen valós képet festeni egy ember, pláne egy híresség személyiségéről és életéről, hiszen minden amit a médiában egy színészről/színésznőről olvashatunk és hallhatunk, az többszörösen megkérdőjelezhető és többnyire az őket reprezentáló ügynökségek és stúdiók kemény munkáját tükrözi, legyen az negatív vagy pozitív reklám.
Innentől fogva mi sem tudhatjuk, hogy Marilyn milyen ember lehetett valójában, de a kép, amit reprezentál, az semmiképpen sem egy olyan kép, amiért különösképpen rajongani lehet. Nem beszélve arról, hogy nem lehet figyelmen kívül hagyni a színtiszta tényeket sem, és noha Marilyn Monroe minden bizonnyal igazán igyekezett kitörni abból a kilátástalanságból amiben élt, valahogy céljai elérésére kivétel nélkül a testét próbálta használni tekintettel abszolút nem léve senkire.

reactiongifs

source of feature image: tenor.co
sources of gifs: rebloggy.com, la-la-la-bonne-vie.tumblr.com, dollydollyspy.tumblr.com, reactiongifs.com

5 Comments

 1. Kedves cikk írója!

  Egyszerűen lenyűgöző milyen intelligens köppenybe próbálod bújtatni a saját(?) véleményed, amelyet felületes tudás alapján fogalmaztál meg. Azt javaslom neked a jövőben járj jobban utána egy témának mielőtt véleményt formálsz. Marilyn lényegében soha sem takargatta azt, hogy “Marilyn” csupán egy lepel amit minden nap Norma Jeanre boríta világ előtt,(innen jön a saját véleményem) mert a társadalom lényegében undorító és senki sem kíváncsi a hétköznapi emberekre, ami szomorú, de igaz.(James Franco szintén ezt vallja). Nyilván egy ilyen cikk megfogalmazása előtt elolvashattad Marilyn Monroe életrajzát is ami hitelesnek számíthat, mivel tőle származik. Senkit sem érdekel a szomorú gyerekkora, de az, hogy egy csavargyárból eljutott a Fox stúdiójáig és a mai napig beszélnek róla, jelent valamit. Mondhatod, hogy “faszon kapaszkodott fel”, de ha ez ennyire egyszerű volna azt hiszem több fiatalt láthatnánk a vásznon.
  Azzal is jó, ha tisztában vagy, hogy nem azért játszotta a buta szőkét, mert másra nem volt alkalmas, hanem mert nem adott neki a stúdió más szerepeket,valamivel be kellett csábítani a férfiakat. Ugyan ez a stúdió kifizetni sem akarta, ezért szeretett volna alapítani saját stúdiót, ami végül zsák utca volt. Komolyabb szerepeket akart vállalni, de nem kapott. Egyébként utolsó éveiben belsőszervi betegsége volt ami elég nagy fájdalmakkal járt, ráadáaul el is vetélt párszor(Mielőtt felmerülne, orvosi vizsgálatok alapján nem volt előtte abortusza), szóval a gyógyszereket nem kedvtelésből szedegette. (Valószínűleg ettől függetlenül drogozott is, de azokban a körökben amiben ő mozgott ez mondhatni elfogadott és elvárt volt). Egy szó mint száz, összehasonlíthatatlan Audrey H.-val, de nem is egy kategória a két nő, teljesen mást képviseltek, szóval fölösleges emlegetni őket versus mód. Legközelebb olvass utána egy témának mielőtt véleményt formálsz és akkor még akár hiteles is lehet az, amit leírsz!
  További sok sikert kívánok neked!

 2. zsofiaana zsofiaana

  Halottról vagy jót vagy semmit. A blogod borzalmas.

 3. Neked csak ilyen bejegyzèseid vannak? Elèg unalmas ez az okoskodáz

  • The Charmbandit The Charmbandit

   Hát tudod valahol ki kell adni ezt a sok okosságot. :S

Leave a Reply