Skip to content

15+1 OK, AMI MIATT AZ INTERNET TALÁN MÉGSEM AZ ÖRDÖG JÁTÉKSZERE | HU

Úton-útfélen másról sem lehet hallani amint felbukkan a félelmetes “internet” és/vagy ne adj’ Isten a “közösségi média” kifejezés – ezek pusztán csak az ördög játékszerei, a sátán kelléktárának egy újabb darabja, tartsd tőlük távol magad és ha csak letöltöd a Facebook messengert a telefonodra egy sekélyes, agymosott lúzer vagy te is, csak úgy mint a többiek. Az emberek sorra osztják meg azokat a képeket, (Megjegyzem ugyancsak Facebookon.) amelyeken társaik egy metrón ülve mind a modern technológia egy-egy kellékét használják éppen, mártírként a kép alá írva, hogy milyen szomorú, hogy idáig süllyedt a társadalmunk, (Mert amúgy kiégett tekintetekkel magad elé bambulni a metrón sokkal pozitívabb látványvilág és merőben követendőbb.) miközben gyakran bele se gondolunk hogy igazából – miért is lenne ez annyira rossz? Vagy, másképpen fogalmazva – miért is tök szuper, hogy itt vannak nekünk eme szerkezetek, hogy kiegészítsék mindennapjainkat? 
1. A KAPCSOLATTARTÁS SOSEM VOLT KÖNNYEBB
Persze, jöhetnek a szarkasztikus kijelentések, hogy no de hol vannak azok a régi jó személyes találkozók, meg hogy no de kérem szépen régen mennyivel jobb volt az árokparton eszegetni a szalonnát és mennyivel közelebb álltak szüleink a barátaikhoz – ja, biztosan ezért találkozik anyukám annyi emberrel (értsd: nulla) a régi ismerősei közül, mert a modern technológia nem ismerete olyan baromira közel hozta őket és cseppet sem a lustaságot emelte ki a kapcsolataikból. Akárhogy is, vannak bizony olyan emberek, akik nem azért nem találkoznak másokkal mert nem akarnak, hanem nemes egyszerűséggel csak azért, mert tényleg rengeteg dolguk van. Ilyenkor pedig tök jó érzés, hogy úgy is meg lehet tartani a kapcsolatot a barátainkkal, hogy valójában nem vagyunk a közelükben.

2. NEM CSAK EGY OLDALÁT HALLOD EGY TÖRTÉNETNEK

Lehet, hogy tele van az internet ostobaságokkal, de tele van az internet számtalan különböző nézőpont által megvizsgált információval is, így sokkal könnyebben és intelligensebben bővítheted a tudásodat a világ legkülönbözőbb eseményeivel kapcsolatban és nem kell csak a politikailag elfogult híradókra vagy újságokra támaszkodnod.
3. INSPIRÁLÓDHATSZ
És ha ügyes vagy, nem olyan béna Oravecz Nóra módon, belájkolva egy rakás magasröptűnek tűnő idézetes oldalt és meredten, no meg nyálcsorgatva bámulva a posztjaikat munka után – viszont rengeteg fiatal (vagy nem fiatal) művész munkáira kereshetsz rá, legyenek azok fotósok, írók, költők, akik szintén szélesítik a perpektívád. És itt nem csak “szimplán” a neten való szörfölésről van szó: Instagramon is bekövethetsz egy rakás baromi tehetséges fotóst, akiknek a művészete nem az ételek fotózásában merül ki. Így nézve már a tény, hogy a földalattin az instát bújja valaki szerintem máris nem olyan tragikus, hiszen már nem azért, de ízléses képeket nézni sokkal okosabb dolog, mint meredni az előtted ülő homlokára.
4. TANULHATSZ
Az olyan oldalaknak hála, mint például a Udemy, azt tanulsz, amit akarsz, olyan tempóban, ahogyan akarod, nem is kell olyan nagyon sok pénzt rááldoznod és még a minőséget sem kell megkérdőjelezned mindezek miatt.
5. MEGMUTATHATOD MAGAD A VILÁGNAK
Írhatsz blogot, készíthetsz Youtube videókat, énekelhetsz, megoszthatod a gondolataidat, akár anélkül, hogy tudatnád a világgal, hogy ki is vagy valójában.
6. MEGMENTHETED A VILÁGOT
Kind of. Mindenesetre könnyebben fel tudod hívni a figyelmet egy téged érdeklő jótékony célra. Itt persze már számolni kell azzal a következménnyel, hogy az emberek már annyi “figyelemfelkeltő” aktivitásnak szemtanúi az interneten, hogy mindezek mellett is simán elmegyünk és nagy empátiánk kimerül egy-egy hanyagul odavetett lájkban, mindenesetre az esély és a szituáció sokkal jobban adott, ami viszont mindenképpen pozitív.

7. PÉNZT KERESHETSZ

Vagy azzal, hogy remekül kiaknázod az internet és a közösségi média által eléd gördített marketing lehetőségeket, és/vagy úgy, hogy mondjuk van egy jó biznisz ötleted amihez az embereknek teszem azt nem kell mindenáron kézzel megtapogatni a termékedet, így indítasz egy webshopot. Azért mielőtt mindenki elkezdene halomszámra webshopokat készítgetni, hadd szúrjam közbe, hogy ez természetesen azért nem ilyen könnyű, de a lényeg a lényeg: ha akarsz, pénzt is kereshetsz a neten, teszem azt akár úgy is, hogy eladod a régi cuccaidat vagy csinálsz egy Youtube csatornát.
8. JÓ A BIZNISZNEK
Gondolom nem kell hosszasan ecsetelnem mennyi szuper marketing megoldással kecsegtet a közösségi média és az internet világa, és ha ügyes vagy és értesz hozzá, és a social media tudásod nem csak abban merül ki, hogy “a Facebook oldalt üzemeltetni egy csomó kiscicás képpel jó”, akkor nagyon sok jót tudsz tenni az üzletednek bármit is csinálsz.
9. KÖNNYEBBEN (ÉS TALÁN OKOSABBAN) KÖLTHETED A PÉNZT
Jjja. Ha jobban belegondolok, ez annyira nem túl pozitív. Másrészt viszont, ha ismered a határaidat, akkor kifejezetten hasznos lehet, hogy nem kell mindenáron kimozdulnod és elcaplatnod a közeli, nem túl barátságos és nem is túl hangulatos bevásárlóközpontba, hogy átverekedd magad egy rakás emberen csak, hogy megtudd a nadrág amit kinéztél magadnak, na hát az nincsen már a te méretedben. Online minden könnyebb – csak tudnod kell, hol vásárolhatsz biztonságosan. Sőt, így még az is valószínűbb, hogy olyan termékeket vásárolsz magadnak, amelyek tényleg tetszenek – nem pedig csak kompromisszumkötés jelleggel vásárolsz valamit, ami csak hasonlít arra, amire eredetileg szükséged volt.
10. KÖNNYEBBEN SPÓROLHATSZ IS
Így van! Mert minimális erőfeszítéssel egy tucat olyan oldalt találhatsz, ahol a boltban megvásárolandó termék töredékéért kapható és szállítható egyenesen a házadhoz. Főleg ha azt vesszük, hogy a magyar üzletekben minden ezerszer drágább mint külföldön. De nem kell bolti terméket figyelembe venni: az Ebayen is simán vásárolhatsz alig használt, mégis nagyon jó áron kapható dolgokat – ismételten csak oda kell figyelni kiktől vásárolsz.

11. EGY IGAZI KÁNAÁN ÖNJELÖLT DETEKTÍVEKNEK
Tetszik az a srác, akinek nem tudod a nevét szemináriumról, de nem tudod eldönteni hogy meleg-e vagy van-e barátnője és hogy egyáltalán van-e értelme kiöltöznöd neki keddenként, ráadásul nem ismeri senki az ismerősi körödből? Ez a 21. században már nem állíthat meg, csak adjon az Isten egy jó erős feketét, pár üres órát, egy wifi jelszót és még azt is megtudod záros határidőn belül, hogy mekkora a “cipőmérete”.
popsugar

12. KÖNNYEBBEN ISMERKEDHETSZ
… amit miután jól megbánsz, egy törlés gombbal gyorsan vissza is csinálhatsz.
13. KÖNNYEBBEN ÉPÍTHETSZ KAPCSOLATOKAT ÚGY ÖSSZESSÉGÉBEN
Egyrészt az olyan közösségi applikációk segítségével, mint a MeetUp, ahol az igényeid és a téged érdeklő témák függvényében olyan rendezvényeken és ingyenes eventeken vehetsz részt, ahol… nos, tudod, olyan emberekkel találkozhatsz, akiket ugyanaz érdekel mint téged. Ami nem csak azért jó mert tök jó ugyanolyan érdekeltségű emberekkel lógni, de azért is, mert így nagyszerűen építheted a kapcsolataidat és találhatsz rá a potenciális jövőbeli kollégáidra vagy akár főnöködre. Ám amennyiben nem vagy az a könnyedén személyesen haverkodós arc, bármilyen bénán is hangzik, szuper Facebook csoportoknak lehetsz a tagja ugyancsak érdeklődési köreidnek megfelelően.

14. MÁR BIZTOS NEM HALSZ MEG ANÉLKÜL, HOGY NE TUDNÁD MEG MILYEN ZENE SZÓL A H&M-BEN…

… vagy anélkül, hogy tudnád, hány liter vizet ittál meg egy adott napon, vagy hány lépést tettél meg összesen és a többi, és a többi. Ezzel a zseniális felvezetéssel csak azt akarom mondani, hogy egy csomó baromi hasznos (és haszontalan) applikációt találhatsz, amelyek megkönnyíthetik az életed, de minimum kiegészítik azt. Vannak természetesen olyan applikációk, amelyekhez nem feltétlenül szükségeltetik internet, de nem mind ilyen.

15. KÖNNYEBBEN TALÁLSZ ÁLLÁST
És nem csak az olyan oldalaknak hála, mint a Profession.hu vagy a LinkedIn, hanem például ott van az előbb említett MeetUp is, aminek segítségével ismételten csak különböző meetup eseményeken vehetsz részt, ahol rengeteg kapcsolatot építhetsz, ápolhatsz és a többi.

15+1. KÖNNYEBBEN NÉZHETSZ OLYAN MŰSORT, AMIT AKARSZ
Mert ne mondja nekem azt senki, hogy család- és kapcsolatépítő erővel bír az, hogy esténként kötelező jelleggel együtt nézitek a Barátok köztöt, vagy karácsonykor a Home Alone-t. Ráadásul, ha különböző online oldalakon nézed a sorozataidat teszem azt feliratosan, még az angolodon is könnyedén csiszolhatsz.
hellogigglescom

source of feature image: unsplash.com (Sarah Dorweiler)
source of gifs: shadebutnoshade.wordpress.com, weheartit.com, popsugar.com, hellogiggles.com

Be First to Comment

Leave a Reply