Skip to content

30 JELE ANNAK, HOGY A BARÁTOD EGY PSZICHOPATA FAROK | HU

Nem akarok felvágni, de ebben elég durván expert vagyok. Na nem abban, hogy hogyan szúrjam ki őket. Abban, hogyan vonzzam őket be. Rendben, mentségemre legyen mondva csak egy darab pszichopata barátom volt és már az is hosszú-hosszú évekkel ezelőtt, de véleményem szerint nem lehet elégszer óva inteni a lányokat tőlük és elmondani nekik, hogyan vegyék észre majd kerüljék el nagy ívben a hozzá hasonló emberi piócákat. Mindenesetre, ha már egy ilyennel vagy kapcsolatban, a legjobb amit tehetsz, ha amint realizálod magadban, hogy a pasid elmebeteg, rögtön lelépsz, amint lehet, különben ettől a görénytől aztán az életben nem fogsz megszabadulni.

Na de hogyan ismered fel?

TENYÉRBEMÁSZÓAN KEDVES. Amennyiben még nem igazán volt ilyennel dolgod, nem igazán fogod észrevenni milyen az az igazán tenyérbemászóan és gusztustalanul bájolgó típus, mindenesetre a kapcsolatotok elején és/vagy ismeretlenekkel pontosan ilyenek. Úgy tesznek, mintha ők lennének a női nem főnyereményei, de ne aggódj, ha ezt nem tudtad, mert hamarosan a nap 24 órájában fog emlékeztetni erre újra és újra és újra.

FOLYAMATOSAN ÍGÉRGET.
De nyilvánvalóan semmit nem tart be. Ez sokkal inkább a kapcsolat elejére, illetve már a végső stádiumokra jellemzőek, amikor be-, vagy éppen vissza akar csalogatni a párkapcsolatba. Folyamatosan szuper, fantasztikus utazásokról vagy programokról beszél, vagy a csodás közös jövőtökről amiben te vagy a tökéletes női főszereplő. (Kivéve, amikor éppen azt ecseteli, hogy mekkora egy szar vagy és mekkora mázlid van, hogy ez a csodálatos ember téged választott.) Csak azt hagyja ki mindig, hogy az általa elképzelt közös jövő gyakorlatilag az Amerikai pszichóra hasonlít, egy esetetekben lényegesen kevésbé attraktív férfi főszereplővel.

A FELELŐSSÉGVÁLLALÁS TELJES HIÁNYA. Igazából egészen bámulatos, de tényleg, bámulatos, hogy mennyire brutálisan képtelenek még a legapróbb problémáért is felelősséget vállalni. Ennélfogva természetesen nemes egyszerűséggel lehetetlen küldetés velük bármiféle megoldásközpontú, értelmes kommunikációt folytatni.

EGY IDŐ UTÁN AZON KAPOD MAGAD, HOGY AZ EGÉSZ ÉLETED KÖRÜLÖTTE FOROG ÉS MINDEN ENERGIÁDAT AZ Ő BOLDOGGÁ TÉTELE EMÉSZTI FEL. Ami egyrészt rohadtul fárasztó, másrészt teljesen felesleges, ugyanis…

A NAP 24 KIBASZOTT ÓRÁJÁBAN ELÉGEDETLEN. Elég különös folyamat ezt megérteni és megfigyelni, de ha sajnálatos módon elég sok időt töltesz egy ilyennek a társaságában (Reméljük neked nem kell.), akkor arra eszmél az ember, hogy az ilyen emberek egyszerűen legmélyebb természetüknél fogva képtelenek a boldogságra. De halálosan komolyan, kell lennie a Discovery Channelen egy műsornak erről, mert ezt mutogatni lehetne. Igazából egészen érdekes ennek a szemtanújának lenni, de őszintén szólva nem ajánlom.


KISZÁMÍTHATATLAN ÉS A HANGULATINGADOZÁSAI EGY 13 ÉVES MENSTRUÁLÓ KISLÁNYÉVAL VETEKEDNEK.
Ami szerinte természetesen baromi szexi és ő az élet sava meg a borsa ettől.

NEM LEHET RÁ SZÁMÍTANI. Persze az életben előfordulhatnak olyan esetek, amikor nem a barátodat hívod fel elsősorban egy probléma folytán hanem mondjuk a legjobb barátnődet vagy az édesanyádat – de ha bármi is történik és nem érzed, hogy felhívhatod őt, akkor az gyanús.

TITKOLÓZNOD KELL ELŐTTE. És nem azért, mert valami rosszat csinálsz, hanem mert semmit nem ért meg és konstans attól rettegsz, hogy bármit is osztasz meg vele, kiakad.

NINCSENEK NORMÁLIS BARÁTAI. Nem feltétlenül arról van szó, hogy a barátai is pszichopaták, hanem hogy nincsenek rendes kapcsolatai az emberekkel. Csak felületes, semmitmondó ismeretségei vannak, és a meglévő “barátairól” konkrétan egy kedves szava nincs és őszintén szólva, nekik sincs róla.

OLYAN DOLGOKRA KÉNYSZERÍT, amelyek téged nem csak kényelmetlenül érnek, de egyenesen veszélyesek rád nézve.


KONSTANS MEG AKAR VÁLTOZTATNI. Ami még véletlenül sem azt jelenti, hogy veled van a baj, még csak azt sem feltétlenül, hogy neki baja van veled. (Mármint nyilván baja van veled, szerencsétlennek az oxigénmolekulákkal is baja van.) Mindazonáltal nem telik el úgy egy nap, hogy ne ecsetelné mi a baj veled – a hajaddal, a bőröddel, a személyiségeddel, hopp, csak nem kopik a körömlakkod? Ejj-ejj, még jó, hogy ő szólt.
Egész egyszerűen arról van szó, hogy már-már betegesen élvezi, hogy indokolatlanul ugráltathat és utasítgathat valakit, nem beszélve arról, hogy attól, hogy egy normális embert igyekszik a földbe tiporni, ő attól kevésbé érzi magát egy kis szarnak.

NAGYON DURVÁN AKARATOS. Az én exem például random, előzetes bejelentés nélkül odajött a házam elé, majd követelte, hogy menjek le és foglalkozzak vele. Hajnali négykor. Vagy az autóvezetés oktatásom előtt közvetlenül. Vagy például amikor már nem voltunk együtt. 3 éve. Mondom én, hogy minél előbb lépj le.

ÖNZŐ. Úgy értem, ezen a fentiek tudatában még meglepődünk? A pszichopaták egyszerűen képtelenek minimálisan is másokra gondolni, és még egy látszólag önzetlen tettet is csak saját maguk miatt végeznek, vagy azért, hogy később elmondhassák magukról, hogy ők mit meg nem tettek a másikért.

KONTROLLMÁNIÁS.

ÉLVEZI, HA FÁJDALMAT OKOZ. Azt hiszem talán ennek a már említett kontrollmániájuknak van köze. A korábban már említett gyökér volt barátom például miután szakítottunk (Isten se tudja hanyadjára), bocsánatot kért amiatt, hogy “tönkretette az életem”. Eleinte nem értettem mi ebben a megnyilvánulásában olyan fura azon kívül, hogy azért már akkor sanszosnak tartottam, hogy pont nem amiatt fogok eret vágni hogy végre valaki nem fogja irritálni az aurámat, de aztán volt még valami: noha gyakorlatilag éppen bocsánatot kért, nem sajnálatot lehetett érezni a hangjában – hanem reménykedést. Reménykedést aziránt, hogy én helyeselni fogok, hogy igen, igen, mennyire tönkretette az életem. És miután erre sosem válaszoltam, mert milyen abszurd feltételezés már ez, mindig sorozatosan így kérdezett vissza: “Mert tönkretettem az életed… ugye?”

BAROMI CREEPY DOLGOKAT CSINÁL, például követ, kint áll a házad előtt éjszaka a zuhogó esőben és néz az ablakodon befelé miközben már hónapok óta szakítottatok vagy elmegy az egyetemre ahova jársz, hogy megérdeklődje, tényleg oda jársz-e még – mondtam már, hogy minél hamarabb lépj le?!


ÚGY HAZUDIK, MINT A VÍZFOLYÁS.
Mivel lelkiismerete az nincs, így már-már hihetetlen könnyedséggel dobálja feléd a legbotrányosabban idióta hazugságokat.
Én, miután egyszer a két szememmel láttam a volt barátomat egy másik lánnyal, az eset után felhoztam neki mi mindent csinált aznap délután. Természetesen lányról szó sem volt, így felhoztam neki, hogy mellesleg láttam őket. Ő ezt tagadta, majd közölte, hogy ő csak hazakísérte a lányt, majd ismét letagadta, majd közölte, hogy igazából csak egy pohár vízért ment fel a lányhoz, majd közölte, hogy különben sem volt ott, hihetetlen, hogy nem tudok benne megbízni.

Ezzel csak azt akarom mondani, hogy a pszichopaták nem feltétlenül túl intelligensek… de tényleg.

EGY MANIPULATÍV PÖCS. Mert csak úgy az.

A LELKI TERROR A NAGY FEGYVERE. Ergo ha te nem azt teszed amit ő elvár tőled, akkor te nem szereted eléggé, nem vagy jó barátnő, és ha jobban belegondol, talán nem is illetek össze és igazából át kell gondolnia a dolgaitokat. Napjában századszor. A végén már csak azt nem fogod érteni, hogy ha nincs agya, akkor mivel gondolkozik?

FESZÜLT. Mert a pszichopaták attól még, hogy nem éreznek, igenis tudnak feszültek, féltékenyek és dühösek lenni.

Akár észrevétlenül, akár észrevehetően SÉRTI AZ ÖNBECSÜLÉSED.

KÉPTELEN TANULNI A HIBÁIBÓL. Persze leginkább azért, mert nem képesek beismerni azt, hogy hibáznak. Képesek leélni az egész életüket abba a magasztos önelégültségbe burkolózva, hogy ők többek a társadalomnál, miközben éppen hogy kevesebbek. Jut is eszembe.

MÁSRÓL SEM TUD BESZÉLNI, CSAK ARRÓL, HOGY Ő MENNYIRE FANTASZTIKUS ÉS MENNYIRE SZÁNALMAS MINDENKI MÁS. Szerinte a fentebb és alább említett borzalmas és katasztrofális ismertetőjelek egyáltalán nem problematikusak, hogy ő így egy nagyon különleges és egyedi személyiséget tud felmutatni ami aztán nincsen még egy a világon (bár ne lenne), és ő a társadalom, sőt, a világegyetem hamisítatlan gyöngyszeme és mindenki mást igazából be kellene terelni ilyen kis konténerekbe és meg kéne őket tömegesen semmisíteni, hogy inkább az ő segítségével egy új fajt lehessen kialakítani.
Teljesen egyedi és korábban soha nem hallott ötletnek tűnik igaz?

PÉLDAKÉPE CHUCK BASS ÉS BARNEY STINSON. Ami egyrészt bemutatja mennyire érett személyiségről van szó.


EGY IDŐ UTÁN ELKEZDESZ BAROMI PARANOIÁS LENNI.
Ha indokolatlanul elkezdesz folyamatosan hátranézni a vállad mögött, kinézni az ajtón mielőtt kilépsz a lakásból, vagy egyáltalán kinézni az ablakon, mielőtt elhagynád az otthonodat és görcsbe rándul a gyomrod a gondolatra, hogy a barátod esetleg a közelben lehet… át kéne gondolnod a kapcsolatotokat. Nem beszélve az attól való konstans rettegéstől, hogy a barátod esetleg megcsal, bántani akar és a többi.

A BARÁTAID ÉS A SZÜLEID GYŰLÖLIK, ÍGY NEM TALÁLKOZHATSZ VELÜK. Bár bőven előfordulnak olyan esetek, főleg a gimiben, amikor az ember barátnői előszeretettel tanácsolják azt barátaiknak, hogy ne legyenek egy sráccal – de ha a barátaid kivétel nélkül mind hevesen lobogó tűzzel gyűlölik a pasidat, azért annak csak van oka. Ha pedig a barátod reakciója erre az, hogy ne barátkozz velük (se a barátaiddal, se a szüleiddel), az még inkább gyanús. Ja igen, mert ilyeneket is csinál: elvágja a szociális kapcsolataidat, így az egyetlen ember, akitől információt nyerhetsz bármiről, az ő, ami gyakorlatilag azt jelenti, hogy szabadon mosogathatja a kis fejed.

NAIV ÉS RUGALMAS VAGY. Mert bizony vannak olyan személyiségjegyek, amelyek növelik annak esélyét, hogy ilyen görények próbálkoznak be nálad. Az efféle emberi piócák mindig a kedves, aranyos és tapasztalatlan lányokra mozdulnak rá – na vajon miért. Egy épkézláb, teljes önértékeléssel és bárminemű tapasztalattal rendelkező nő kapásból megérzi a szánalmas személyiségükből áradó különös figyelmeztető jeleket, még ha nem is tudja kapásból, hogy miért is kell kerülnie a srácot. De egy fiatal vagy csak szimplán egy olyan lány, aki tényleg mindenkiben a jót látja, na az meg van lőve.

MELLETTE NEM TUDSZ ÖNMAGAD LENNI. Hogyan is tudnál, ha minden egyes lépésedben valami fatális, elviselhetetlen hiba van?

CSAK AKKOR TESZ ÚGY MINTHA ÉRDEKELNÉD, MIKOR MÁR ÉPPEN PRÓBÁLNÁL TŐLE MEGSZABADULNI. Hát persze, hiszen ilyesmire ő nem számít és ez nem tetszik neki. A pszichopaták durva kontrollmániában szenvednek, így amennyiben te nem azt teszed amit ő elvár, teljesen kiborul. Velem az is előfordult, hogy miután kidobtam az embert, visszasírta magát, (vagyis lényegében nem hagyott békén) majd egy napon belül szakított velem, mert jobban átgondolta és inkább tényleg, mégse legyünk együtt. (De utána megint visszasírta magát.)

Ami pedig az egyértelmű jelzés:

Egy idő után GÖRCSBE RÁNDUL A GYOMROD ANNAK PUSZTA GONDOLATÁTÓL IS, HOGY TALÁLKOZNOD KELL VELE. Nem beszélve arról, hogy akkor is, ha meglátod a nevét a telefonod kijelzőjén, ha meghallod a hangját.

Bár nem szoktam konklúziót írni, azért azt szeretném ezredszerre is leszögezni, hogy amennyiben úgy érzed, hogy a barátod egy pszichopata állat, tényleg nagyon gyorsan igyekezd lezárni a kapcsolatot, még akkor is, ha érzelmileg ez neked baromi nehéz és megterhelő és a srác sem hagy békén. ( Egy idő után úgyis ráeszmélsz, hogy egy ilyen bosszantó alakkal együtt létezni minden szakításnál megterhelőbb és idegőrlőbb, és ez a helyzet később akár még súlyosbodhat is, hiszen pusztán azzal, hogy megengeded, hogy mindezt megtegye veled, csak tovább “inspirálod” abba az irányba, hogy még több elmebeteg dolgot megtegyen.


Amennyiben tetszett a bejegyzés, kövesd a The Charmbandit Facebook oldalát, ahol elsőként értesülhetsz a blog újdonságairól!


source of feature image: unsplash.com (Felix Russell)
source of gifs: nyheter24.se, lifeasrachel.com, pandawhale.com, giphy.com, popsugar.com, glee.wikia.com

2 Comments

  1. […] akkor a kapcsolatunknak nincs jövője (Egyébként olvastad már a cikkemet arról, hogy honnan tudod, hogy egy totális pszichopata a pasid? Mert ez például egy elég kirívó jel, csak úgy mondom.) így a több oldalról érkező […]

Leave a Reply