Skip to content

25 DOLOG, AMIT NEM ÍRSZ BELE AZ ÖNÉLETRAJZODBA | HU

Olyan önéletrajzot írni, amelyről nem lehet élből leolvasni, hogy mekkora tömegszerencsétlenség az ember, már önmagában kész művészet, bár valljuk be, néha az is bőven megteszi, ha “pár” dolgot (értsd: fél életed nem létező munkásságát) átírod és/vagy kihagyod és/vagy több rétegnyi cukormázzal vonod be, nehogy még a végén valaki rájöjjön, hogy normális körülmények között még egy hörcsögöt se lehetne rád bízni, nem hogy egy minimálisan is felelősségteljes munkakört.

És akkor mindezek alapján mit nem írunk bele általában Pulitzer gyanús önéletrajzainkba?
(Disclaimerként azért megjegyezném, hogy bármennyire is hihetetlen, nem magamról mintáztam az alábbi felsorolást. Bár hazudnék, ha azt mondanám, némelyik nem passzol rám.)

1. Hogy “elfelejtetted” elvégezni az egyetemet. De hé, végül is három évig jártál oda, tehát nem te tehetsz arról, hogy ha ők azt hiszik, hogy az önéletrajzodban megjelölt három év azt mutatja, hogy van is diplomád. Ha a kacsa nem tud úszni, nem a víz a hülye.

2. Hogy lehet, hogy elvégezted az egyetemet, de a tantárgyak 95%-ából bukásra álltál. De hé, azért valljuk be őszintén, ehhez is tehetség kell, nem?

3. Hogy utálod az embereket is. De persze, természetesen “imádsz” csapatban dolgozni. Amennyiben a “csapat” egy tucat kiskutyát jelent, mert egyébként már attól veszettül elkezd lüktetni egy ér a halántékodon, ha két percnél tovább beszél hozzád valaki. Nem lehetne mindent a belső levelezőrendszeren keresztül megbeszélni, ahol legalább pár percig ignorálhatod az e-maileket?

4. Hogy az, hogy azt írtad “problémaközpontú”, azt úgy értetted, hogy baromi hisztis vagy és a világ legpesszimistább embereként kerültél be a rekordok könyvébe.

5. Hogy körülbelül annyira vagy “kreatív”, mint bárki más, azaz szépen meg tudsz formázni egy Word dokumentumot. Jobb napjaidon egy Excell táblázatot is.

6. Hogy az egyetlen dolog, amiben verhetetlen vagy, az a halogatás, amit már-már művészi magaslatokba repítettél életed során.

7. Hogy krónikus késő vagy. És még a gyalog 15 percre lévő munkahelyedre is legalább negyed óra késéssel esel be. De csak azért, mert az idő az egyetlen dolog az életedben, amihez optimistán viszonyulsz – sajnos talán túlságosan is.

8. Hogy ehhez képest viszont még véletlenül sem maradsz tovább bent. Még mit nem, ez a munkaerő pofátlan kihasználása! Igazán sajnálod, hogy egy csomó pénz és projekt múlik azon, hogy te időben adsz le egy feladatot vagy sem, de az Odaát legújabb része nem fogja magát megnézni.

9. Hogy ha bármikor is pontosan végezted el a munkád, az csakis a véletlen műve lehetett. De legalább ez is azt jelenti, hogy a “bizalom” egy nagyon fontos része a munkavállalói karakterednek. Mindig nagyon bízol benne, hogy ha el is cseszel valamit, azt vagy senki nem veszi majd észre, vagy csak olyasvalaki, aki úgyse rúghat ki miatta.

10. Hogy egyáltalán nem vagy dinamikus és energikus, mint ahogyan azt a CV-dben külön kihangsúlyozod. Ami azt illeti, még ha infúzióra kötve csordogálna beléd a nap 24 órájában a koffein, akkor is simán elaludnál a laptopod előtt üldögélve. És ha már itt tartunk, csendesen jegyezzük meg, hogy valójában minden olyan személyiségjegy, amit külön kiemeltél az önéletrajzodban, mint rád abszolút jellemző tulajdonság, nos, annak pont az ellenkezője igaz.

11. Hogy egyáltalán fogalmad sincs hova jelentkeztél, tekintve, hogy ez már a huszadik állásjelentkezésed volt – csak aznap délután. De igen, persze, nagyon magadénak érzed a cég filozófiáját – amennyiben az rengeteg fizetést jelent kevés tényleges munkáért cserébe.

12. Hogy valójában nem is beszélsz angolul és csak kegyelemből nem buktattak meg a középfokú vizsgán.

13. Hogy olaszul/franciául/mandarinul/akármilyen más nyelven még ennyire sem tudsz.

14. Hogy sokkal több pénzt akarsz, mint amit te megadtál fizetési igényként. Ami azért kellemetlen, mert ők meg még annak a felét se akarják majd kifizetni.

15. Hogy az egyetlen ok, amiért hozzájuk jelentkezel az az, hogy szenvedélyesen hiszel a nem éhenhalásban. Pedig titokban nagyon reméled, hogy a fancy Instagram szelfijeid majd social media sztárrá avanzsálnak és huzamosabb időn belül ebből fogsz meggazdagodni.

16. Hogy az egyetlen dolog, ami iránt szenvedélyes vagy, az a kaja. És a kutyás videók. Amikre egészen véletlenül pont munka közben fekszel rá.

17. Hogy az ötezer korábbi munkahelyen, amiket felsoroltál, igazából semmit nem csináltál. “Rendezvényszervezés 18 évesen?” Úgy érted jegyeket szedtél egy művészmoziban hétvégente, de az végül is ugyanaz.

18. Hogy feleannyi tényleges tapasztalatod van, mint amennyit te állítasz. Az előző munkahelyeden egyszer kiposztoltál egy képet az ügyfél Facebook oldalára mert éppen senki nem ért rá, hogy ezt megtegye? Social media manager gyanús!

19. Hogy még a Microsoft Word és Excell is egy ismeretlen terep számodra. Hogy van korrektúra lehetőség a Wordben? Érdekes.

20. Hogy legszívesebben viszont beleírnád, hogy nagyszerűen tudsz kamu pozitívumokat kitalálni az életedről. Úgyhogy ha úgy vesszük, akár politikus is könnyedén válhatna belőled, főleg ha azt nézzük, hogy csak és kizárólag felesleges dolgokra költöd a nem létező pénzedet.

21. Hogy az előző munkahelyedről kirúgtak. Úgy értem közös megegyezéssel lezártátok egyébként abszolút virágzó munkakapcsolatotokat.

22. Hogy utáltad az előző munkahelyeidet. Ráadásul amennyiben behívnak állásinterjúra, mosolyogva kell bemesélned az interjúztatónak a “Miért hagyta ott előző munkahelyét?” kérdésre, hogy csak új vizekre szerettél volna evezni, miközben valójában csak szimplán arról van szó, hogy annyira gyűlölted a kollégáidat, hogy záros határidőn belül te magad fojtottad volna őket bele abba a bizonyos vízbe.

23. Hogy halálra terrorizáltad a munkatársaidat. Pedig milyen jó is lenne, ha kötelező jelleggel fel kellene tüntetni az ember önéletrajzában, hogy egy pszichopata viselkedéskultúrára hajlamos, nárcisztikus barom.

24. Hogy téged terrorizáltak halálra. És hogy baromira rettegsz, hogy veled van a baj és hogy a következő munkahelyeden is ugyanúgy egy undok kis terrorkommandó áldozatává válsz.

25. Hogy az előző munkahelyedre csak azért vettek fel, mert apuci együtt borozgat a főnökkel péntek esténként.


Amennyiben tetszett a bejegyzés, kövesd a The Charmbandit Facebook oldalát, ahol elsőként értesülhetsz a blog újdonságairól!


source of feature image: unsplash.com (Fabian Irsara)
source of gif: giphy.com

Be First to Comment

Leave a Reply